CHP’li Ağbaba: IŞİD zulmünden kaçıp ülkemize sığınan 6 bine yakın Türkmen bulunuyor

CHP’li Ağbaba: IŞİD zulmünden kaçıp ülkemize sığınan 6 bine yakın Türkmen bulunuyor
22 Ocak 2015 17:40

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Eski Devlet Bakanı Hasan Gemici ile Irak’tan kaçıp Ankara’da yaşayan Türkmen bir aile ile basın toplantısı düzenledi.

 

Telafer’e yönelik IŞİD saldırısı sonra Ankara’ya gelen Türkmenleri geçen hafta Hasan Gemici ile birlikte ziyaret ettiklerini aktaran Ağbaba, ağır hastaların gidecek hastane bulamadıklarını, 15-20 kişi kaldıkları evlerde sağlık, barınma, çalışma ve eğitim konularında mağdur olduklarını yerinde tespit ettiklerini ifade etti. Ağbaba, şunları söyledi: “Bugün Ankara’da IŞİD zulmünden kaçıp ülkemize sığınan 6 bine yakın Türkmen bulunuyor. Yaklaşık 900 aile. Ailelerin hepsi çok çocuklu. Bir ailenin 4-5 tane çocuğu bulunuyor. Çocuklar okula gidemiyor. Hastalar hastaneye gidemiyorlar. Çocukların çoğunun ayaklarında bu kış gününde ayakkabı yok. Ayrıca evler odun kömür sobasıyla ısınıyor. Çünkü kiralanan evlerde doğal gaz bağlantısı yapılamıyor. Doğalgaz bağlantıları yok çünkü Iraklı Türkmenlerin oturma izni yok.”

 

 

Iraklı Türkmenlerin “Türkiye, Suriyelilere sahip çıktı, tüm imkanlarını seferber etti, bizleri unuttu” dediğini aktaran Ağbaba, Iraklı Türkmenlerin, Suriyeli sığınmacılara sağlanan her türlü hakkın ve imkanın kendilerine de sağlanmasını talep ettiklerini söyledi.
Hastanelerde acil durum ve doğum da dahil olmak üzere hasta kişilerden para istenmemesini ve sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanmak istediklerini dile getiren Ağbaba, “Türkmenlerin Başkentin göbeğinde yaşadığı dramı görmezden gelenler, eski Türk devletlerinin kıyafetlerini giyen askerleri kaçak sarayın merdivenlerine dizmeyi marifet zannediyor” dedi.

Ağbaba, 7 çocuk ile en küçükleri olan ve yolda gelirken doğan Ecrin’i basın mensuplarına tanıttı.

 

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şubesi Başkanı Mahmut Kasapoğlu, bütün Türklerin bu Cumhuriyette emeği olduğunu söyleyerek, en azından temel insan haklarına engel koyulmamasını istediklerini, sağlık ve eğitim hizmetlerinin verilmesi gerektiğini kaydetti.
Eski Devlet Bakanı Hasan Gemici de Irak Türkmenlerinin de Suriyeliler gibi koruma tedbirlerinden yararlandırılması gerektiğini ifade ederek, “Buradan ilgili bakanlara çağrı yapıyorum: Lütfen Irak’tan gelen Türkmen kardeşlerimize sahip çıkalım” dedi.