CHP’den yoksulluğu raştırma önergesi!

CHP’den yoksulluğu raştırma önergesi!
3 Mart 2018 12:04

AKP Hükümetinin yoksulluğu sakladığını belirten CHP, Meclis’te yoksulluğun araştırılması için komisyon kurulmasını istedi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yoksulluğun giderek arttığını, yoksulluk sorununun acilen çözümü için acilen Meclis tarafından araştırılmasını istedi.

 

 

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ve 22 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na verilen araştırma önergesinde AKP iktidarı tarafından yoksulluğun saklandığı vurgulandı. Yoksulluk sorununun acilen çözümü, yoksulluk oranındaki artış, yoksullaşmanın nedenleri, yoksullukla mücadele kapsamında alınacak önlemlerin Meclis tarafından kurulacak komisyonla araştırılmasını talep edilen önergede TÜİK’in verilerine göre yıllık geliri 8 bin 539 (aylık 711) liranın altında olan yoksul sayısının 16 milyonu aştığı belirtildi.

 

 

CHP’li Barış Karadeniz Meclis araştırması istedikleri yoksulluğun Türkiye’nin temel sorunlarından biri haline geldiğini ve AKP iktidarı tarafından 16 yıldır çözümlenemeyen sorunun iktidar tarafından “yok sayıldığı”na dikkat çekti. “Bir çok araştırmanın verileri ile sabit olan ve giderek artan yoksulluk sorunu acilen çözümlenmeledir” diyen Karadeniz, şunları ifade etti:

 

 

“Önergemizde belirttiğimiz üzere, AKP Hükümeti refahın artmakta olduğunu dile getirseler de, ‘zenginleşiyoruz’ açıklamaları yapsalar da bunlar gerçeği yansıtmayan açıklamalardır. Üzeri örtülmeye çalışılan yoksulluk artık saklanamamaktadır. Mızrak çuvala sığmamaktadır. Bu nedenle yoksulluk sorunun saklanması yerine; yoksulluk sorununun acilen çözümü için, yoksulluk oranındaki artış ve yoksullaşmanın nedenlerinin neler olduğunun araştırılması için, yoksullukla mücadele kapsamında alınacak önlem ve tedbirlerin belirlenmesi için Meclis’in acilen bir komisyon kurması gerekmektedir”

 

 

Araştırma önergesinde, bin 603 lira asgari ücretle çalışan 5.8 milyon kişinin açlık sınırı olan bin 615 liranın altında ücret aldıkları vurgulandı. TÜİK’in “maddi yoksunluk” verilerine de yer verilen önergede, maddi yoksunluk oranının yüzde 30,3 iken, 2016 yılında yüzde 32,9’a yükseldiği belirtildi.

 

 

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Türkiye’de çalışanların yoksullukla mücadele ettiğini söyledi. “Türkiye’de, çalışan yoksulluğuyla karşı karşıya olan milyonlar var” diyen Karadeniz, “Yoksulluk, yolsuzluk, rant ve talan, eşitsizliği körüklemektedir. Milli gelirin hakkaniyetli bölüşülmemesi, emeğin istismar ve sömürüsü, en yoksul kesim ile en zengin kesim arasında büyük bir gelir farkının olması, toplumsal dayanışmayı ve ekonomik kalkınmayı olumsuz olarak derinden etkilemektedir” diye konuştu.