CHP’den ‘yarış’lı kurultay!

CHP’den ‘yarış’lı kurultay!
19 Ocak 2018 09:40

Ümit Kocasakal’ın ardından Yalova Milletvekili Muharrem İnce de CHP Kurultayı’nda genel başkan adayı olmaya karar verdi. 2 aday adayı, delegelerin yüzde 10’unun imzasını toplamak için kolları sıvadı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise kurmaylarının blok liste baskısı altında

 

 

 

CHP’nin 3-4 Şubat’ta “Adalet ve Cesaret” temalarıyla yapacağı 36’ncı kurultayına geri sayım sürerken, genel başkan adayları da ortaya çıkmaya başladı.

 

Eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal adaylığını ilan etti ancak parti tüzüğüne göre genel başkan adaylığı için toplam delege sayısının yüzde 10’unun (125 delege) imzasını alması gerekiyor. Kocasakal, 125 imzayı bulması durumunda kongre salonunda aday olabilecek.

 

 

BEKLEYİŞ SONA ERDİ

 

 

İl kongrelerinin tamamlanmasının ardından kurmaylarıyla değerlendirme yapan Yalova Milletvekili Muharrem İnce de genel başkan adayı olmaya karar verdi. İnce’nin, 22 Ocak’ta düzenleyeceği basın toplantısıyla aday adaylığını ilan etmesi bekleniyor. İnce’nin, adaylık için 125 delegenin imzasını toplama konusunda sıkıntısı olmadığı ifade ediliyor. Yaptığı değerlendirmelerde, 5 Eylül 2014’te yapılan olağanüstü kurultayda 175 imzayla aday olduğunu hatırlatan İnce’nin, “O zaman 175 imzayla aday gösterildim. Salonda 414 oy aldım. Bugün 250-300 imza toplarsak, en az 600-650 oy alırım ve yarışa ortak oluruz” dediği kaydediliyor.

 

 

“BU KEZ ‘BLOK’ OLSUN”

 

 

Rakipler bir bir ortaya çıkarken, yeniden aday olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise yeni yönetim konusuna odaklandığı belirtiliyor. 2 yıl önce yapılan kurultayda Parti Meclisi (PM) için hazırladığı çarşaf listesi birçok isimle delinen Kılıçdaroğlu’nun, bu kez aynı durumla karşılaşmamak için işi sıkı tutacağı ifade ediliyor. Bu kez blok liste yapması konusunda kurmaylarından yoğun baskı geldiği ancak CHP liderinin yöntemi değiştirmeyeceği ifade ediliyor.

 

 

PM’DE BÜYÜK DEĞİŞİKLİK

 

 

CHP’de İstanbul İl Başkanlığı yarışını Canan Kaftancıoğlu’nun kazanması ile altüst olan, parti içi hesaplar kapsamında kurultayda 60 kişilik PM’nin en az 40 üyesinin değişmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İstanbul seçimlerinin ardından yıldızı parlayan İstanbul Milletvekilleri Oğuz Kaan Salıcı, Onursal Adıgüzel, Zeynel Emre, Ali Şeker, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, yeni PM için şans tanınan isimler arasında yer alıyor. Daha önce ilk kurultayda yeniden aday olmayı düşünmediğini ilan eden Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç’un, Kılıçdaroğlu’nun listesinden PM üyeliğine kesin gözüyle bakılıyor. CHP Lideri’nin, MYK üyelerinden Tekin Bingöl, Seyit Torun, Lale Karabıyık, Veli Ağbaba, Çetin Osman Budak ve Bülent Tezcan’ı da PM’ye aday göstermesi bekleniyor.