CHP’den TÜİK’in kestiği para cezaları hakkında kanun teklifi!

CHP’den TÜİK’in kestiği para cezaları hakkında kanun teklifi!
15 Kasım 2018 15:46

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, TÜİK’in yaptığı anketlere katılmak istemeyen vatandaşlara kesilen para cezalarının kaldırılması için kanun teklifi verdi. Gerekçesinde kesilen cezaların Anayasa’ya ve Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na aykırı olduğu belirtilen kanun teklifi kabul edilirse TÜİK artık anketlere katılmak isteyen vatandaşlara para cezası kesemeyecek.

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan anketlere cevap vermeyen ya da evlerine TUİK çalışanlarının girmesine izin vermeyen vatandaşlara kesilen idari para cezalarını CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül Meclis’e taşıdı. Konuyla ilgili kanun teklifi veren Bülbül, teklifin gerekçesinde “Bilgilerin verilmesinin zorunluluğu, bilgileri toplama biçimi ve cezai yaptırımı Anayasa’yı ve bununla birlikte Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu ihlal etmektedir” dedi.

 
“Türkiye İstatistik Kanunu’ndaki cezai işlem hükümleri bireyleri mağdur etmektedir ve bu nedenle bireylerin yargı yoluna başvurmaları kaçınılmazdır. Anayasa Mahkemesi’ne bu kapsamda yapılacak başvurular kamu zararını ortaya çıkaracaktır” diyen Bülbül, kanun teklifiyle Anayasa’yı ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu ihlal eden düzenlemelerin kaldırılarak hem vatandaşların hak ve hürriyetlerinin korunmasının hem de kamu zararının önüne geçilmesinin amaçlandığını belirtti.