CHP’den TEOG’un kaldırılmasına sert tepki

CHP’den TEOG’un kaldırılmasına sert tepki
5 Kasım 2017 19:00

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, TEOG’un kaldırılıp yerine Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi’nin getirilmesini yorumladı.

 

 

 

Tanal, “ yeni sınav sistemiyle öğrenciler değil veliler yarışacak. Çocuklarının geleceği için okula göre semt seçecek veya illegal yollardan ikametler taşınacak, rüşvet artacak” dedi.

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, sıkça değişen eğitim sisteminden çocukların, velilerin ve eğitimcilerin yıldığını ifade etti. Yeni sistemin adını Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi olarak açıklayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni sınav sistemini ‘Sınavı isteğe bağlı kıldık, başarılı yüzde 10’luk kesim sınava girecek ve puanına göre yerleşecek. Sınava girmeyenler ise evine yakın okullara gidecek’ şeklinde özetledi.

 

Yılmaz, “Diğer okulların kalitesini artırdığımız zaman sınavsız geçişi sağlayacağız” diyerek birçok okulun kalitesiz ve niteliksiz eğitim verdiğini de itiraf etti. Tanal, yeni eğitim sistemine ilişkin şu eleştirileri yaptı:“Eski sistemde 20’nin üzerinde tercih yapma hakkı yeni sistemde 5’e indirildi. 60 soruyla 3 yıl değerlendirilecek. Okulun adını Anadolu Lisesi yaparak eğitim kalitesini artıramayacağını anlayanlar, okulların başarı yüzdesinin düşük olduğunu da kabul etmiş oldu. Her sistem değişikliği ile yeni hatalarını itiraf ediyorlar. Bu yeni eğitim sistemi en çok emlak piyasasını canlandıracak. Emlakçılar artık deniz manzaralı ev değil Anadolu Lisesi manzaralı ev satacak. Evlerin fiyatlarını yakın olduğu okulun başarı durumu, eğitim kalitesi belirleyecek. Ev fiyatları tavan yapacağı için kimi veliler ise ikametlerini illegal yoldan aldırmanın yollarını arayacaklar. Bunu yolu ise rüşvetten geçecek. Bana göre yeni eğitim sisteminin özeti budur. Öte yandan artık her eve yakın bir İmam Hatip Lisesi olduğu için, Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi ile İmam Hatip Liselerine talep, velilerin inisiyatifinden alındı.  Evine yakın olan okul İmam Hatip ise veliler çocuklarını İmam Hatip Liselerine yönlenmek zorunda kalacak.”