CHP’den Iraklı işçilerin görüntülerine ilk tepki: Onlar utanmıyor ama biz utanıyoruz

CHP’den Iraklı işçilerin görüntülerine ilk tepki: Onlar utanmıyor ama biz utanıyoruz
12 Eylül 2015 00:25

CHP’li Özgür Özel: “Bu kadar siyasi talepler ortaya konulduğunda, oradaki işçilerimiz adına endişelerimiz artıyor.

 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bağdat’ta kaçırılan 18 Türk işçinin görüntülerinin ortaya çıkmasına ilişkin olarak, “Bu kadar siyasi talepler ortaya konulduğunda, oradaki işçilerimiz adına endişelerimiz artıyor. Hükümetin ve Dışişleri Bakanlığı’nın derhal kırmızı alarma geçmesi gerekiyor” dedi. Özel, Irak’taki Şii Türkmenlerle temasa geçilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Biz utanıyoruz

 

Özel bir grup gazeteciye, Irak’ta kaçırılan 18 Türk işçinin görüntülerinin ortaya çıkmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özel, şunları kaydetti:

 

“Ülkeyi bu hale AKP’nin vizyonsuz, anlamsız ve doğuracağı sonuçları düşünmeyen fütursuz dış politikası getirdi. Kendi vatandaşlarının elleri bağlı görüntüleri güçlü ülkeler için kabul edilebilecek ve hazmedilebilecek görüntüler değildir. 13 yılın sonunda geleneksel dış politikamızı beğenmeyenler, Dışişleri Bakanlığı’nın saygın personeline yakışıksız ifadelerle yüklenenler, bu görüntüleri gördüklerinde yüzleri kızarmıyor. Normalde bir Dışişleri Bakanı, vatandaşlarının böyle görüntüleri geliyorsa, insan içine çıkamaz. Bunlar, bir ülke için utanç görüntüleridir. Başbakanın ve Cumhurbaşkanının sadece bilgi almak suretiyle bu görüntüleri hazmediyor olmaları, 13 yılda Türkiye’nin dış politikasını getirdikleri sonuçtur. Onlar utanmıyor ama biz utanıyoruz.

 

Bu işin anahtarı Maliki olabilir

 

Başka ülkelerinin içişlerine karışmak, mezhep eksenli dış politika gütmek, vatandaşlarımızın hayatını da tehlikeye atan sonuçlar doğuruyor. Orada silahların önünde yerde oturan elleri bağlı Türk işçisi görüntülerini Türkiye Cumhuriyeti haketmiyor. Hükümet süratle Irak’taki Şii gruplar ve onları kontrol edenlerle hızla temasa geçmeli. Aslında bu işin anahtarı, bu işi çözebilecek en etkili kişi, sürekli düşman ettikleri eski Irak Başbakanı Maliki. Bu kilidin anahtarını Maliki çözebilir. Maliki ile olan ilişkilerin kötülüğünden dolayı önemli bir alternatif olarak Irak’taki Şii Türkmenlerin devreye sokulması gerekiyor. Kerbela’daki ve Telafer’deki Şii Türkmenlerin liderleriyle temasa geçilmesi önemli. Açık ve net olarak, mezhep gözetmeyen tüm mezheplere saygılı bir dış politikanın Türkiye’nin geleneksel dış politikası olduğu vurgulanıp bu konuda teminat verilmesi lazım.

 

Gensoru vermiştik

 

CHP olarak Kuzey Irak petrollerinin, merkezi hükümetin iradesi dışında satılmasına karşı çıkmış ve bu konuda gensoru vermiştik. Kuzey Irak petrollerinin merkezi otorite dışında kontrolünün Türk dış politikası açısından zaaf ve sorun yaratabileceğinin o gün altını çizmiştik. Talepler arasında ‘Buradaki silahlı adamlarınızı çekin’ talebi var. Bir soru geliyor akla, Türkiye’nin bilmediğimiz bir askeri varlığı mı var? Yoksa oradaki IŞİD varlığını Türkiye’nin kontrol ettiğini mi söylüyorlar? Her iki durum da vahim.

 

Namus borcu

 

Tutarsız, maceracı ve anlamsız dış politikanın hepimizi getirdiği yer bu. İşçilerimizin sağ salim bir an önce getirilmeleri bu hükümetin, ailelere karşı derhal yerine getirmesi gereken namus borcudur. Talebin fidye olabileceği gibi bilgilendirmeler vardı ama durum çok ciddi. Taleplerin tamamı AKP’nin oradaki dış politikasına ilişkin. Hükümetin en üst düzeyde temas gerçekleştirmesi lazım. Bu kadar siyasi talepler ortaya konulduğunda, oradaki işçilerimiz adına endişelerimiz artıyor. Hükümetin ve Dışişleri Bakanlığı’nın derhal kırmızı alarma geçmesi gerekiyor.”

 

Kaynak: Başak KAYA/SÖZCÜ