CHP’den imar teklifine muhalefet şerhi: Cumhurbaşkanlığı Sarayı için kanuni hak oluşturulmaya çalışılmakta

CHP’den imar teklifine muhalefet şerhi: Cumhurbaşkanlığı Sarayı için kanuni hak oluşturulmaya çalışılmakta
22 Ocak 2020 09:37

CHP, İmar Kanununda değişiklik öngören kanun teklifine yazdığı muhalefet şerhinde, “Van Gölü kıyısında bulunan Bitlis İli Ahlat İlçesi için Cumhurbaşkanlığı Sarayı için kanuni hak oluşturulmaya çalışılmaktadır” dedi.

 

 

“ANAYASAYA AYKIRI”

 

 

Tarafsız Haber Ajansı’ndan Mehtap Gökdemir’in haberine göre CHP, İmar Kanununda değişiklik öngören Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifine muhalefet şerhi yazdı. CHP’nin muhalefet şerhinde şu değerlendirmeler yer aldı:

“Anayasa Mahkemesi kararını aşmak amacıyla yapılan bir düzenleme, Anayasa ihlali ötesinde ‘anayasa suçu’ teşebbüsü olarak görülmesi gerektiğinden söz konusu kanun teklifi geri çekilmelidir.

 

 

“HEPSİ İHANETTİR”

 
Geçen 1.5 yıllık sürede, 11 teklif ile 9 çevre ile ilgili doğrudan kanunda tam 111 maddelik düzenleme yapıldı. Çevre Kanunu, Kıyı Kanunu, Maden, İmar, Kapadokya, Boğaziçi… Hepsi ihanettir. Yetmedi Millet Bahçeleri adı altında yapılmaya çalışanlar, Validebağ korusu gibi birçok yer de ihaleye açarak ihanete devam ediliyor. Anayasa Mahkemesi reddediyor, arkadan dolanıp tekrar olduğu gibi geri getiriyorlar. Bu normal değil.”

 

 

“KIYI KARARI İMAR PLANI İLE MİLLET BAHÇESİ YAPILMASININ ÖNÜ AÇILMAKTA”

 
“Kıyıların çakıllık ve kumluk olduğu alanlarda iskeleme yapılması yasaklanmakta” denilen muhalefet şerhinde, “Kıyı kararı imar planı ile millet bahçesi yapılmasının önü açılmaktadır. Kıyı mevzuatına tabi alanlarda millet bahçesi yapılabilmesi mümkün kılınmaktadır” değerlendirmesi yapıldı.

 

 

“AYM’NİN İPTAL ETTİĞİ AHLAT’TA VAN GÖLÜ KIYISINA CUMHURBAŞKANLIĞI KÖŞKÜ PROJESİ YENİDEN GETİRİLİYOR”

 
CHP’nin muhalefet şerhinde şu ifadelere yer verildi:

 

Teklife eklenen kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen Bitlis Ahlat’ta Van Gölü kıyısında bulunan alanların Kıyı Kanununa tabi kısımlarında imar planı kararıyla resmi kurum alanı (Cumhurbaşkanlığı köşkü) yapılabilmesine olanak sağlanmaktadır.

Anayasa Mahkemesi Van Gölü kıyısına Cumhurbaşkanlığı Köşkü yapılabilmesine izin veren kanun hükmünü, hukuk devleti ilkesi ile kıyıların ve çevrenin korunması hükümlerine aykırı bularak iptal etmişti.

Teklifin ekinde yer alan krokiyle belirlenen alan, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen (Anayasa Mahkemesi Esas:2019/35, Karar:2019/53)maddeyle belirlenen alanla birebir aynıdır.

 

 

“ANAYASA SUÇU SÖZKONUSUDUR”

 
Anayasa’ya aykırılık ötesinde Anayasa ihlali vardır; hatta Anayasa suçu sözkonusudur,

Teklifte söz konusu olan alan, Bitlis iline bağlı Ahlat ilçesinde ve Van Gölü kıyısında bulunmaktadır.

AYM’nin iptal kararını yok sayıp, Bitlis Ahlat’taki söz konusu alanı Anayasa’ya aykırı şekilde kullanabilmek amacıyla yeni bir içerikle oluşturulmuş bulunmaktadır. Bu defa, iptal edilen düzenlemedeki gibi açıkça Kıyı Kanunu’nun sınırlayıcı hükümlerinin uygulanmayacağına ilişkin bir düzenleme ortaya koyulmuş olmamakla beraber, son tahlilde farklı bir sonuç ortaya çıkmamaktadır.

 

 

“GERİ ÇEKİLMELİDİR”

 
Van Gölü kıyısında bulunan Bitlis İli Ahlat İlçesi için Cumhurbaşkanlığı Sarayı için kanuni hak oluşturulmaya çalışılmaktadır. Anayasa Mahkemesi, Van Gölü kıyısına Cumhurbaşkanlığı Köşkü yapılabilmesine izin veren kanun hükmünü, hukuk devleti ilkesi ile kıyıların ve çevrenin korunması hükümlerine aykırı bularak, aynı zamanda maddenin yanı sıra ‘köşk alanının’ gösterildiği krokiyi de iptal etmişti. Mevcut teklifte, iptal edilen söz konusu kroki bire bir aynı şekilde yer almaktadır. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş kanun ve düzenlemeyi yeniden yasallaştırmaya çalışan mevcut madde geri çekilmelidir.”