CHP’den engelli aileleriyle ilgili kanun teklifi!

CHP’den engelli aileleriyle ilgili kanun teklifi!
24 Ağustos 2018 08:36

Cumhuriyet Halk Partisi, engelli aileleri için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in verdiği teklifte engelli bireylere bakan kişilerin sigorta primlerinin kamu kaynaklarınca karşılanması öngörülüyor.

 

 

Antmen, Sosyal Hizmetler Kanunu İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki kanun teklifinin gerekçesinde, engelli yurttaşların sosyal, siyasal, ekonomik ve toplumsal hayata katılımlarının önündeki engellerin ortadan kaldırılmasının devletin asli görevlerinden olduğunu belirterek “Engelli bireylere bakan kişilerin güvenceye alınması hayati önem arz etmektedir. Bunun için de hem engelli bireyin hayatı hem de ona hayatı kolaylaştıranların hayatının kalitesi ve güvencesi arttırılmalıdır. Engelli vatandaşlarımıza bakan kişilerin sigortasının devlet kaynağından karşılanması bu yolda bir adım olacaktır.” dedi.

 

 

Kanun teklifinde birçok engelli ailesinin sosyal desteklerden mahrum bırakıldığını ifade eden CHP’li vekil “Engellilere yönelik hizmetler değerlendirildiğinde sosyal hizmet, günümüzün karmaşık ve sürekli değişen toplumunda vazgeçilemez bir unsur durumuna gelmektedir. Bu nedenle aile bireyi olsun ya da olmasın, engelli bireye evde ve dışarıda bakım hizmeti veren kişi aynı zamanda sosyal bir görevi de yerine getirmektedir. Anayasanın ‘sosyal devlet’ ilkesi çerçevesinde; engelli vatandaşlara bakan aile üyesinin sigorta priminin devlet bütçesinden karşılanması hem ailenin sosyo-ekonomik durumunun korunmasında, hem de birçok yönden dezavantajlı durumda bulunan engelli bireylerin bakım, eğitim ve sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesinin önünü açacaktır” ifadelerini kullandı.