CHP’den Elazığ Raporu: Bu binaların hepsi imar affına başvurmuş

CHP’den Elazığ Raporu: Bu binaların hepsi imar affına başvurmuş
28 Ocak 2020 11:50

CHP heyeti Elazığ depremine ilişkin rapor hazırlıyor. Heyette yer alan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Deprem Yönetmeliğine uygun olmayan binalar, denetlenmeyen binalar. En önemli sorun da şu; bu binaların hepsi imar affına başvurmuş” tespitinde bulundu.

 
Depremin ardından CHP, Elazığ’a heyet gönderdi. Elazığ’a giden heyet hazırladığı raporu CHP Genel Merkezi’ne sunacak.

 

 

CHP’NİN ELAZIĞ DEPREM RAPORUNDA ŞU TESPİTLER YER ALACAK

 
CHP heyetinin içinde yer alan Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, raporda yer alacak tespitlere ilişkin Tarafsız Haber Ajansına şu bilgileri verdi:

“En önemli sıkıntı yan yana üç bina bitişik nizam bir tanesi yıkılırken iki tanesi çok sağlam duruyor. En önemli sıkıntı bu, Elazığ’da da, Malatya’da da. Deprem Yönetmeliğine uygun olmayan binalar, denetlenmeyen binalar.

 

 

RAPORDA İMAR AFFINA DİKKAT ÇEKİLECEK

 
En önemli sorun da şu; eminim bu binaların hepsi imar affına başvurmuş. Yani internetten imar affına başvuru alıp, internetten ödeme alıp o binayı görmeyen bir sistem olabilir mi, imar affı bu. Bu aldığı başvurularla ilgili insanlardan para aldı, imar affıyla ilişkin ama gidip de o binada üç kat olan binada 23 kat mı var, kolon var mı, temel var mı, kiriş var mı, bunu görmedi, para gelsin de ne olursa olsun.

 

 

“DEPREM PARALARININ NEREDE OLDUĞU BELLİ DEĞİL”

 
İki; 99’dan bugüne kadar deprem paralarının nerede olduğu belli değil, nereye kullanıldığı belli değil.

 

 

“EN ÖNEMLİ SORUN DENETİMSİZLİK, İMAR AFFI”

 
Bu iki temel sorun ama en önemli sorun denetimsizlik, imar affı, imar affını hiçbir şekilde denetlemeden, görmeden, bilmeden, yerinde inceleme yapmadan başvurular alınıp, paralar alındı ve bu felaket Allah göstermesin İstanbul depreminde neler olacağı belli değil.

Düşünün İçişleri Bakanı yardım eden kuruluşları sayıyor, şehirleri sayıyor ama ilk günden itibaren yardım eden elinden geleni yapan büyükşehir belediye başkanlarına teşekkür etmiyor, bunlar tabii çok büyük tepki alıyor vatandaşlar tarafından, böyle bir şey olabilir mi?

 

 

“HASAR GÖREN BİNALAR HEPSİ YENİDEN YAPILMALI”

 

 
Hasar gören binalar hepsi yeniden yapılmalı. Yeniden yapıldığı gibi tekrar bir Deprem Yönetmeliği gözden geçirtilip bu binaların hasar gören binaların tüm binaların tekrar incelenmesi gerekiyor.

Köyleri konuşmaya gerek yok, köylerde temelsiz kerpiç, tezekten yapılan evler var ve bunlar merkez üssü Malatya’da Doğanyol’da olmamasına rağmen bunlar yıkılmış.

Temel sorun bu binaların bir inşaat niteliğinde bile olmaması gereken binaların kontrol edilmemesi.

Merkezde binalarda çok ciddi sıkıntılar var.

 

 

“AKLIMIZI BAŞIMIZA ALMAMIZ GEREKİYOR, OLASI BİR İSTANBUL DEPREMİNDE YÜZBİNLER ÖLÜR”

 
İmar hukukunu, Deprem Yönetmeliğini, imar yasalarımızı tekrar gözden geçirip tüm İstanbul’daki, Türkiye’deki binaları tekrar denetlememiz gerekiyor. Aklımızı başımıza almamız gerekiyor. Olası bir İstanbul depreminde yüzbinler ölür.

Hala çok geç değil. Çok katlı binalara o büyük plazalara devasa o binalara bakacağız, kaç şiddetinde depreme dayanıklı onları gözden geçireceğiz.

Deprem ensemizde ve biz buna hazır değiliz.”

 

 

“BAZI KÖYLERDE GIDA SIKINTISI VAR, ÇADIR SIKINTISI VAR, BATTANİYE SIKINTISI VAR”

 

 
Yapılan yardımlara ilişkin Başarır, “Bazı köylere ulaşılmamış, bazı köylerde gıda sıkıntısı var, çadır sıkıntısı var, battaniye sıkıntısı var. Biz alıp bunları büyükşehirlere iletiyoruz, çözmeye çalışıyoruz ama bunu yapması gereken iktidardır. Gidip orada vatandaşlarla poz vermekle, mutlu musun demekle, insanlara cenazelerle sarılmakla bu olmuyor. Yaraların sarılması lazım. Hala gıda gitmeyen köyler var. Ve maalesef ki bizim belediyelerimizden gelen yardımlar da rahatsız ediyor.”