CHP’den ‘DEDAŞ’a ceza verin’ başvurusu!

CHP’den ‘DEDAŞ’a ceza verin’ başvurusu!
14 Temmuz 2020 11:33

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, faaliyet gösterdiği Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’ta tüketiciye kesilen yüksek faturalar, elektrik kesintileri ve trafo sökümleri nedeniyle gündemden düşmek bilmeyen Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi (DEDAŞ) Kamu Denetçiliği Kurumu’nun ardından Enerji Piyasası Kurumu’na (EPDK) da şikayet etti.

 

 

Tanal, şikayet dilekçesinde, özellikle Şanlıurfa ve Mardin’de çiftçilerin kendi imkanlarıyla kurduğu trafoların borç gerekçesiyle söküldüğünü, birçok köyde elektrik kesintisi uygulandığını, voltaj düşüklüğünden su sondajlarının çalışmadığını hatırlattı. Dilekçesinde DEDAŞ’ın engellemesi nedeniyle sudan mahrum kalan tarımsal ürünlerin kuruduğunu, hayvanların telef olduğunu anımsatan Tanal, söz konusu 6 ilde yurttaşların fahiş faturalardan da muzdarip olduğunu kaydetti.

 

 

DEDAŞ HAKKINDA GEREKLİ CEZAİ YAPTIRIMLAR UYGULANSIN

 

 

Dilekçede elektrik dağıtım şirketlerinin işlemlerine ilişkin şikayetleri incelemeyle yetkili kurumun EPDK olduğunu vurgulayan Tanal, Dicle Elektrik’in Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Yargıtay ve Danıştay kararlarına açıkça aykırı olan eylemlerinin sonlandırılmasının elzem olduğunu ifade etti.

CHP’li vekil Mahmut Tanal, dilekçesinde, hukuka aykırı eylemleri sebebiyle DEDAŞ hakkında gerekli cezai yaptırımların uygulanmasını talep etti.

 

 

“DEDAŞ’IN ÇIKARDIĞI YÜKSEK BORCU GÖRÜNCE BEN KORKUYORUM”

 

 

DEDAŞ’a yönelik yaptığı şikayet başvurularını değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Güneydoğu’yu hiç kimsenin insafına terk etmeyeceklerini söyledi. DEDAŞ’tan hizmet alan Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak’taki vatandaşların durumuna çok üzüldüğünü belirten Tanal, “Çiftçinin o yüksek elektrik borçlarını görünce şahsen ben korkuyorum. Çiftçinin kazancı, kullandığı elektrik ne ki bu kadar elektrik borcu çıkıyor. Tarlalardan altın topsalar bile bu borçları ödeyemez. DEDAŞ da bu borçları gerekçe göstererek tam mahsulün suya en çok ihtiyaç duyduğu anda elektrikleri kesiyor. Evlerde de elektrikler kesik. Elektrik olsa bile voltaj düşük. Şanlıurfa’nın, diğer illerin elektrik altyapısı da eskiden kalma. En ufak rüzgarda çürümüş elektrik kabloları kopuyor, etrafa tehlike saçıyor. Elektrik olmayınca su da olmuyor. Çiftçinin bin bir zahmetle ektiği ürünleri DEDAŞ’ın tavrı nedeniyle kuruyor. Birçok hayvanın telef olduğu yönünde haberler geliyor. Bu yaz sıcağında, pandemi sürecinde Güneydoğu halkına reva görülen muamele kabul edilemez” ifadelerini kullandı.