CHP’den ‘cevabı olmayan 13 soru’luk broşür!

CHP’den ‘cevabı olmayan 13 soru’luk broşür!
20 Şubat 2017 09:14

CHP referandumda evet çıkması halinde yeni sistemdeki uygulamalara ilişkin bir broşür hazırladı. Broşürde, yurttaşlara “Cevabı Olmayan Sorular” başlığıyla 13 soru yöneltiliyor.

 

 

 

 

Milliyet / Meriç Tafolar

 

 

Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkan CHP, “cevabı olmayan 13 soru”luk broşür hazırladı.

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan koordinasyonunda hazırlanan broşürdeki sorular şöyle:

 

 

 

– Bu Anayasa değişikliği kabul edilirse, demokratik parlamenter rejimden, otoriter rejime geçeceğiz. 140 yıllık parlamento geleneğinden niçin vazgeçiyoruz?

– Başbakan Yıldırım 30 Ekim 2016’da, ‘Başkanlık gelmezse Türkiye’nin bölünme riski var’ dedi. Bugüne kadar demokratik parlamenter sistemle birliğini ve bütünlüğünü koruyan Türkiye, nasıl oldu da bölünme riskiyle karşı karşıya kaldı?

– Bu anayasa değişiklik teklifi kabul edildiğinde Cumhurbaşkanı, aynı zamanda partisinin genel başkanı olacak. Cumhurbaşkanı, parti başkanı olarak partisini mi yoksa Cumhurbaşkanı sıfatıyla Türk milletini mi temsil edecek? Bu ayrım nasıl sağlanacak?

– Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacaksa, öteki siyasi parti liderleriyle eşit olabilecek mi?

– Siyasetçileri eleştirmek, tepki göstermek, protesto etmek anayasal bir hak. Mahkemeler dozu yüksek eleştirileri bile hakaret kabul etmiyor. Partili Cumhurbaşkanı protesto edilirse bu, siyasetçiyi protesto anlamına mı gelecek yoksa devletin başı protesto edilmiş mi sayılacak? Bu ayrım nasıl yapılacak?

– Yürürlükteki yasalara göre, partilerin genel başkanlarını illerde o partinin il başkanı temsil ediyor. Cumhurbaşkanını da vali. Cumhurbaşkanı partili olursa illerde kendisini il başkanı mı vali mi temsil edecek?

– Cumhurbaşkanı seçilen kişinin genel başkanlığını yaptığı parti sandıktan ikinci parti çıkarsa, yani meclis çoğunluğunu sağlayamazsa, yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı aynı zamanda ana muhalefet partisi genel başkanı mı olacak?

– Değişiklikle yasamanın, yani meclisin yürütmeyi denetleme yetkisi kaldırılıyor. Bu durumda seçilecek kişiye, ‘Beş yıl süreyle ülkeyi istediğin gibi yönet, istediğini yap’ yetkisi verilmiyor mu?

 

 

Federasyon hazırlığı

 

 

– Değişiklikle cumhurbaşkanına üst düzey kamu görevlilerinin atanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme, kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını kararnameyle düzenleme yetkisi veriliyor. Bir kişinin devleti istediği gibi dizayn etmesi doğru mu?

– Cumhurbaşkanı koltuğuna oturan kişi, devlet yapısını istediği gibi değiştirmek isterse ne olacak?

– Anayasa değişikliği gerçekleşirse, Cumhurbaşkanı, Türkiye’de birden fazla ili kapsayan yönetim birimleri, bölgesel kamu kurum ve kuruluşları oluşturabilme yetkisine kavuşacak. Bu, federasyona geçiş hazırlığı değil midir?

– Anayasa değişikliği gerçekleşirse, cumhurbaşkanı hiçbir gerekçe göstermeden Meclisi feshedebilecektir. Atatürk’ün bile almadığı bir yetkiyi cumhurbaşkanına vermek doğru mudur?

– Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi üyelerini istediği gibi atayacak. Bu üyeler cumhurbaşkanı suç işlerse Yüce Divan sıfatıyla onu nasıl yargılayacak?