CHP'den 'bütünşehir' referandumu

CHP'den 'bütünşehir' referandumu
9 Ekim 2012 18:52

CHP, partili beldeleri ile diğer partilere ait belediye başkanları tarafından yönetilen beldelerde referandum yapacak. Kurulacak sandıklarda vatandaşlar, Bütünşehir olarak bilinen yasa tasarısı kapsamında kapatılması öngörülen belde belediyeler için “evet kapatılsın” ya da “hayır kapatılmasın” yönünde oy kullanacak.
 
CHP Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin, Gökhan Günaydın ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil imzasıyla yayımlanan genelgede, söz konusu yasal düzenleme ile teknik anlamda bütünşehir niteliğine dönüştürülecek 27 ilde bulunan tüm belde belediyelerinin kapatılması gündeme geleceği belirtilerek, 27 ilde kapatılması planlanan toplam bin 22 belde belediyesinin halen 194’ünün CHP’li belediye başkanları tarafından yönetildiği kaydedildi.
 
Belde halkının iradesinin hesaba katılmadan belde belediyelerinin kapatılması girişiminin, demokrasi ile bağdaşır bir yanının olmadığı ifade edilen genelgede, “İleri demokrasi söylemleri altında, AKP, diktacı ve halk iradesini hiçe sayan bir anlayış çerçevesinde tutum geliştirmektedir. Buna karşılık, CHP’nin, halkın iradesinin egemenliğini öne çıkaran ve demokrasi talebini yükselten bir düşünce ve eylem içerisinde olması doğaldır” denildi.
 
-İLK REFERANDUM 14 EKİM’DE-

 
Genelgeye göre bu çerçevede 14 Ekim Pazar günü, CHP’li belediye başkanları tarafından yönetilen 194 beldede, 21 Ekim Pazar günü ise diğer partilere ait belediye başkanları tarafından yönetilen 829 beldede, kurulacak sandıklarda “yerel referandum” yapılacak.
 
Referandumda 2011 Genel Seçimlerinde kullanılan seçmen kütükleri esas alınacak. Belde seçmeni, “Evet, belediyem kapatılsın” ya da “Hayır, belediyem kapatılmasın” yazılı pusulalarla oylarını kullanacak.Sandık başında “Sandık Kurulu Üyesi” olarak bulunmak üzere, beldede bulunan tüm siyasi parti belde başkanlıklarına çağrı yapılacak. Bu doğrultuda seçimler, davete icabet eden tüm siyasi parti belde başkanlarının ya da görevlendirecekleri temsilcinin gözlemciliği altında gerçekleştirilecek. Genelgede, tüm seçim sürecinin noter şahitliğinde yapılması için gerekli girişimlerde bulunulacağı da belirtildi. Öte yandan parti genel merkezinde 11 Ekim’de il başkanları-belde belediye başkanları toplantısı düzenlenecek. Toplantıda, belde/sandık bazında çıkarılan seçmen kütükleri ilgililere teslim edilecek.