CHP’den ‘AKP’nin Kadın Karnesi’ raporu! ‘Her 10 kadından yalnızca 4’ü liseyi, 1’i de üniversiteyi bitirebiliyor’

CHP’den ‘AKP’nin Kadın Karnesi’ raporu! ‘Her 10 kadından yalnızca 4’ü liseyi, 1’i de üniversiteyi bitirebiliyor’
13 Kasım 2019 14:30

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık Karabıyık önceki gün partisinin merkez yönetim kurulu toplantısında “AKP’nin Kadın Karnesi” başlıklı bir rapor sundu. Rapora göre Türkiye’de kadınların yarısının banka hesabı bile bulunmazken, her 10 kadından yalnızca 4’ü liseyi, 1’i de üniversiteyi bitirebiliyor.

 

 

 

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre CHP’li Lale Karabıyık’ın hazırladığı rapor, kadınların her alanda dünya standartlarının gerisinde kaldığını gözler önüne serdi. Raporda, Türkiye’de kadınların yaşadığı sorunlar Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Endeksi’nde yer alan verilere göre şöyle sıralandı:

 
Şiddet

“Türkiye’de kadınların ömür boyunca toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalma oranı yüzde 42 ile OECD ülkeleri arasında en kötü durumdaki ülke konumunda. Başka bir deyişle Türkiye’de ortalama her 10 kadından 4’ü hayatları boyunca cinsiyete dayalı şiddet görüyor.

 
Erken evlilik

Türkiye’de kadınların ortalama evlenme yaşı 24.2 olurken kadınların 25 yaşına geldiğinde evlenmiş olma oranı ise yüzde 41.4. Kadınların 25 yaşına geldiğinde evlenme oranlarında Türkiye’ye en yakın ülke yüzde 27.2 oranıyla Hollanda oldu.

 
Okur yazarlık oranı

Türkiye’de kadınların okuryazarlık oranları da OECD ortalamasının altında. Buna göre okuryazarlık oranı yüzde 93.8 olurken Türkiye, bu oranıyla AB ülkeleri arasında Portekiz’in ardından en kötü durumdaki ikinci ülke. Başka bir deyişle Türkiye’de, ortalama her 100 kadından 6’sı okuma yazma bilmiyor.

 
Liseyi bitirme oranı

Türkiye’de 25-54 yaş arasında yapılan değerlendirmeye göre kadınların ilköğretimi bitirme oranı yüzde 86.8 olurken liseyi bitirme oranı yüzde 40.1. Üniversiteye bitirme oranı ise yüzde 10.6 olarak hesaplanıyor. Başka bir deyişle Türkiye’de, ortalama her 10 kadından 4’ü liseyi, 1’i ise üniversiteyi bitiriyor.

 
İş gücüne katılım

Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 36.1 olurken bu oran, hem OECD hem de AB ülkeleri arasında en düşük oran olmasıyla dikkat çekiyor. G20 ülkeleri arasında yalnızca Suudi Arabistan yüzde 23.4 oranla kadınların işgücüne katılımı konusunda Türkiye’nin gerisinde kalıyor.