CHP’den 500 bin tablet sorusu: Tabletlerin kaçı dağıtıldı?

CHP’den 500 bin tablet sorusu: Tabletlerin kaçı dağıtıldı?
20 Ekim 2020 10:29

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı tarafından maddi durumu iyi olmayan öğrencilere dağıtılacağı açıklanan 500 bin tableti Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

Bugüne kadar öğrencilere kaç tabletin dağıtıldığını soran Adıgüzel, “Cumhurbaşkanı’nın 500 bin tablet dağıtacağız açıklamasının ardından 2 haftaya yakın bir zaman geçti. Ancak bugüne kadar kaç tabletin öğrencilere ulaştırıldığına dair net bir bilgi kamuoyu ile paylaşılmadı. MEB Başkanı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada geçtiğimiz hafta itibariyle tablet dağıtımına başlandığını, sürecin peyderpey devam edeceğini açıkladı. Tabi karşımızda geçmişi sabıkalı bir iktidar olunca akıllarda doğal olarak soru işaretleri doğuyor. Hatırlarsanız iktidar Fatih Projesi kapsamında da 10 milyon tablet dağıtmayı hedefliyordu ama gelinen noktada dağıtılan tablet sayısı 1 milyon 437 binde kaldı” dedi.
“500 Bin Tablete Ek Tablet Dağıtımı Yapılacak mı?”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, okulların Mart ayında kapatılmasından 7 ay sonra dağıtılacağı açıklanan 500 bin tablete ilişkin verdiği soru önergesinde tabletlerin dağıtımının kaç günde tamamlanacağını, açıklanan 500 bin tablete ek tablet dağıtımı yapılıp yapılmayacağını sordu.
Adıgüzel, “Bilindiği üzere Fatih Projesi kapsamında dağıtıldığı ifade edilen 1 milyon 437 bin tablete ilişkin hiçbir envanter bulunmaması, tabletlerin internet satış sitelerinde ikinci el ürün olarak satılması kamuoyunda yeni dağıtılacak 500 bin tablete ilişkin de soru işaretlerinin doğmasına neden olmuştur. Bu kapsamda yeni dağıtılacak tabletlerin akıbetinin Fatih Projesi kapsamında dağıtılanlara benzememesi adına ne gibi önlemler alındı?” ifadelerini kullandı.

 
Öte yandan, Adıgüzel önergede geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan ve “Van’da depremzedelerin kaldığı konteynerleri ziyaret eden AKP’lilerin, öğrencilere tablet dağıtmak için velilerine partiye üyelik şartı koştuğu” şeklindeki iddiaları da sordu. Adıgüzel, MEB Bakanı’na konuya ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu.
“Uzaktan Eğitim Yoksulluğu Görünür Kıldı”
Uzaktan eğitim sürecinin Türkiye’deki yoksulluğu ve fırsat eşitsizliğini daha da görünür kıldığını ifade eden Adıgüzel, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Mart ayından bu yana ‘uzaktan eğitim’ ülkemizin başlıca gündemi iken ne yazık ki AKP bu 7 aylık süreçte uzaktan eğitimi işlevsel ve etkili hale getirmek için hiçbir çaba sarf etmedi. Bu da eğitimdeki fırsat eşitsizliğini pekiştirdi. Türkiye, internet bağlantısına erişimi olan öğrenciler listesinde 77 ülke arasında 70’inci sırada. 3 milyonu aşkın devlet okulu öğrencisinin evinde internet, 750 bin öğrencinin evinde televizyon yok. Türkiye’de 2 buçuk milyondan fazla hanede, hane halkı sayısı 6’nın üzerinde. Bu da demek oluyor ki birçok öğrencinin evinde ders çalışmak, dersleri uzaktan takip etmek için gerekli uygun fiziki ortam yok. Yine örneğin uzaktan eğitim süreci ne yazık ki Türkiye’de eğitimdeki fırsat eşitsizliğini, devlet ve özel okullar arasındaki dijital uçurumu bir kez daha gözler önüne serdi. Ve bu nedenledir ki süreci en başından beri plansız, günü birlik kararlarla yöneten iktidar, okulların bir an önce açılması telaşında.”