CHP’den 3. havalimanı için suç duyurusu: ‘Telekom’dan sonra en büyük ikinci yolsuzluk’

CHP’den 3. havalimanı için suç duyurusu: ‘Telekom’dan sonra en büyük ikinci yolsuzluk’
25 Eylül 2018 14:05

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 3. havalimanı inşaatında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla, müteahhit firmalar ve ilgili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Erdoğdu, 3. havalimanı inşaatının Telekom ihalesinden sonra dünya yolsuzluk tarihinin en büyük ikinci yolsuzluğu olduğunu ileri sürdü.

 

 

Yeni havalimanı inşaatıyla ilgili parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen CHP’li Erdoğdu, havalimanının ‘yap-işlet-devret’ modeliyle yapılan ihalesini 5 şirketin aldığını hatırlattı. Havalimanının inşaat süresini takiben 25 yıllığına ihale edildiğini belirten Erdoğdu, 3 Mayıs 2013’te ihalesi yapılan havalimanının yer tesliminin 2 yıl sonra gerçekleştiğini söyledi.

Yer teslimi yapılmadığı için hem inşaat hem işletme süresinin 2 yıl haksız olarak kamunun aleyhine, işletmecilerin lehine uzatıldığını anlatan Erdoğdu, bununla 2 milyar 90 milyon euro’nun halkın cebinden alınarak, bu müteahhitlerin cebine konulduğunu belirtti.

İhale yapılırken öngörülen yatırım bedelinin 7 milyar 354 milyon euro olduğunu kaydeden Erdoğdu, ihalenin en büyük bedelini hafriyat ve dolgu malzemelerinin oluşturduğunu, havalimanı yerleşkesinin 90 metre yükseltilmesi için ihale yapılmasına rağmen, sonradan bunun 60 metreye düşürüldüğünü ileri sürdü.