CHP’de tüzük değişikliği tartışması

CHP’de tüzük değişikliği tartışması
13 Mart 2016 11:00

CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nda yeniden genel başkan seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, temmuz ayındaki tüzük kurultayı ile ilgili hazırlıklan başlattı.

 

 

 

 

Kılıçdaroğlu, tüzük değişikliğine mevcut yönetimin elini güçlendirmek ve kendisini sağlama almak için gidecek. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ocak ayında toplanan Kurultay’ın hemen ardından başta Deniz Baykal olmak üzerine, Muharrem ince ve Ümit Kocasakal gibi muhaliflerin “parti iyi yönetilmiyor” diyerek yüksek sesle dile getirmeye başladıkları “yönetimde değişiklik” taleplerini duymazlıktan gelerek, mevcut yönetiminin elini güçlendirmek ve kendini sağlama almak için tüzük değişikliği için düğmeye bastı.
CHP’nin 16-17 Ocak’ta yapılan 35. Olağan Kurultayı’nda yeniden genel başkan seçilen Kılıçdaroğlu, Temmuz ayında toplanacak tüzük kurultayı ile ilgili hazırlıklarını başlattı.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığında tüzükte değiştirilmesi istenen maddeleri belirlemek üzere bir “Ayıklama Komisyonu” oluşturdu. Bu komisyon örgütlerden gelecek görüşler doğrultusunda bir tüzük taslağı hazırlayacak. Bu taslak daha sonra örgütlere gönderilerek tartışmaya açılacak. Eleştirilerden ve önerilerden sonra son şeklini alacak olacak taslak Temmuz 2016’da yapılması planlanan Tüzük Kurultayı’na delegelerin onayına sunulacak.

 

 

 

PM ÜYE SAYISI DÜŞÜRÜLECEK

 

Yapılacak, Tüzük Kurultayı’nda Kılıçdaroğlu’nun daha önce açıkladığı şekilde 60 kişilik Parti Meclisi’nin üye sayısı 40’a düşürülecek. Yönetime yakın kaynaklar, “Bu şekilde bir değişiklikle, PM’nin genel başkan ile daha yakın çalışmasına olanak sağlanacağını ve partinin kurultaydan sonra en üst düzey karar organı olan PM’ye hareket kabiliyeti getirileceğini” ifade ediyor.

 

 

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal döneminde tüzüğe konulan, “Genel Başkanın MYK üyelerine atama ile belirlenmesi” uygulamasından vazgeçileceği ve eski sisteme geri dönüleceği belirtiliyor. MYK üyeleri eskiden olduğu gibi yine Parti Meclisi içinden seçileceği yeni düzenlemede, genel sekterlik, örgütten sorumlu genel başkan yardımcılığı ve genel saymanlık gibi üç dört genel başkan yardımcılık görevlerinin seçim kriterinin dışında tutulacağı bildiriliyor.

 

TEMEL SORUN TÜZÜK DEĞİL İDEOLOJİK KIRILMADIR

 

Bu arada CHP kulislerinde, yapılacak tüzük değişikliklerin ile seçim kriteri dışında bırakılan MYK üyeliklerine Genel Başkanın Parti Meclisi dışından üye atamasına izin verecek şekilde bir düzenlemeye gidileceği de öne sürülüyor.
CHP eski milletvekili Şahin Mengü, “CHP’de elbette bir tüzük değişikliği yapılabilir ama CHP’nin temel sorunu, tüzük değişikliği değil, partinin yönetüemez olması ve ideolojik kırılmadır” dedi.

 

Tüzük taslağının örgütlere değil partili ile ilgili herkese verilmesi gerektiğini belirten Mengü, Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisini küçültmeye çalıştığını belirtti. Bülent Ecevit’in de parti meclisi sayısını azalttığım anımsatan Mengü, “Kılıçdaroğlu, beş yıldan sonra ‘Ecevit modeline’ dönüyor. Ama Ecevit modelinden daha kötü bir şey yapıyor. PM’nin üyesi sayısı 40’a indirilirse MYK üyelerinin sayısı kaça indirilecek? Bir yandan MYK üyelerinin sayısını azaltıyor, diğer yandan Başdanışman sayısını artırıyor. Adete partiyi danışmanlarla yönetiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Kaynak: Zihni Erdem / Aydınlık Gazetesi