CHP’de ‘Tek aday’ tartışması… Tek aday eğilimi rahatsızlık yarattı!

CHP’de ‘Tek aday’ tartışması… Tek aday eğilimi rahatsızlık yarattı!
21 Eylül 2019 08:40

CHP’de kurultaya giderken “tek aday” tartışması çıktı. Edinilen bilgiye göre Genel Merkez’in kritik ve büyükşehirlerde il kongrelerine tek adayla gidilmesi eğilimi parti de rahatsızlık yarattı.

 

 

 

Mehtap Gökdemir/Tarafsız Haber Ajansı

 

 

CHP’de kurultay hazırlıkları başladı. Eylül ayının sonunda kongre takviminin başlaması ve kurultayın da Nisan ayında yapılması planlanıyor.

 

 

İL BAŞKANI VE KURULTAY DELEGELERİ SEÇİLECEK

 

 

İl Kongrelerinde il başkanı, il yönetim kurulu üyeleri ve yedekleri, il disiplin kurulu üyeleri ve yedekleri, kurultaya katılacak delegeler gizli oyla seçilecek.
TEK ADAY SANCISI

 

 

Edinilen bilgiye göre kritik ve büyük şehirlerde il kongrelerinde tek adayla gidilmesi planlanıyor. Buna itiraz eden CHP’liler, “Tabanda ve örgütte çok ciddi rahatsızlık var. Partinin demokratik kanallarının tıkanmasının teşkilatların motivasyonunu düşürdüğü ifade ediliyor. Tek adayla çıkmak büyük tartışma yaratacak. Kafalarına göre uyumlu yönetim olsun, cumhurbaşkanlığı adaylığında itiraz edecek örgüt olmasın istiyorlar. Tek adam yönetimi bu. Burada Genel Merkez delegeleri kendine göre biçimlendirmek istiyor. Asker delege istiyorlar” görüşünü dile getirdi.
DELEGELERİN BÜYÜK KISMININ DEĞİŞMESİ BEKLENİYOR

 

 

Kurultay öncesinde Genel Başkan, Parti Meclisi üyeleri ve Yüksek Disiplin Kurulu’nu seçecek delegeler de belirlenecek. Mevcut delegelerinin büyük bir bölümümün de değişeceği belirtildi.

 

 

Tarafsız Haber Ajansına konuşan CHP’liler şunları söyledi:

 

 

“TEK ADAYLA GİDİLMESİNİN CHP’NİN DEMOKRASİ ANLAYIŞIYLA BAĞDAŞAN BİR TARAFI YOKTUR”

 

 

CHP eski Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü: Tek adayla gidilmesi, tek adaya indirgenmesi, CHP’nin demokrasi anlayışıyla, yıllardır savunduğu üyenin hukukuyla ya da demokrasi felsefesiyle de bağdaşan bir tarafı yoktur. Demokrasiyi savunan her alanda egemen olmasını isteyen bir partinin de böyle bir uygulamayı yapacağını ben düşünmüyorum. CHP topluma mal olmuş bir siyasi parti. Bu eğilim nereden gelmiş, kim tarafından istenmiş bu da belirsiz. Demokrasi eğilimle, onunla bununla belirlenemez. Değişmez kuralları vardır.

 

 

“YUKARIDA BİRİ ISLIK ÇALACAK, DİĞERLERİ DE SIRAYA GİRECEK DİYE BİR ŞEY YOK”

 

 

CHP eski Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş: Genel Merkez istedi diye tek liste olmaz. CHP’nin tabanı buna müsait değil. Diğer sağ partilerde olduğu gibi yukarıda biri ıslık çalacak, diğerleri de sıraya girecek diye bir şey yok. CHP’nin tabanına güvenmek lazım. Siyasette atama doğru karar ve sonuç vermiyor. Siyasetin ana mekanizması atama değil, demokratik bir yarışla olur. O nedenle kongrelerin esası demokratik bir yarıştır. ”

 

 

“ATAMADIR BU”

 

 

CHP Parti Meclisi üyesi Erdal Aksünger: Bunu çok da demokratik bulmam, çünkü CHP sonuçta sol ve sosyal demokrat bir parti. Gönül ister ki tabii kavga gürültü olmasın ama bu kavgayı bir demokrasi yarışının ötesine düşünüyorsak büyük bir sıkıntı bu. Diğer partiler gibi biz bir tane adamı çıkartıp bunu da il başkanı yapıyor diyorsak atamadır bu. Bu seçim değildir, o atamadır. ‘Ben bunu istiyorum’ diyerek bir şey olmaz yani o zaman seçim yapmanın veya kongreye gitmenin çok bir anlam ifade etmediğini söylemek lazım. Neden, çünkü o il başkanı kongre delegelerini belirleyecek. Kongre kimi belirleyecek, kongre de Genel Başkanı ve Parti Meclisini belirleyecek, şimdi atamayla mı yapıyoruz bu işleri. ‘Ben bir tane aday belirledim bunu da seçin’ gibi bir dayatmaya gider ki bu doğru bir şey değildir.

 

 

“BİR TAVSİYE KARARI OLARAK DEĞERLENDİRDİM”

 

 

CHP Parti Meclisi üyesi Gaye Usluer: Orada zorlayıcı bir şey yok. Basına yansıyan şekli tek adayla gidilsin gibi sanki bir direktif varmış gibi öyle bir şey yok. Orada bir tavsiye var. İlçe kongrelerden sonra anlaşabilirseniz tek adayla gidin tarzında bu bir tavsiye. Huzursuzlukları önlemek adına bir tavsiye kararı olarak değerlendirdim ben. Ben o işi öyle algıladım. Bir tavsiye kararı şeklinde, sürtüşmeleri engellemek, anlaşarak gidilsin diye. Parti içinde rekabetten ve sonuçtan doğabilecek sürtüşmelerin örgütlerin çalışmasına zarar verdiği dolayısıyla anlaşıp tek adayla gidilme gibi bir tavsiye diyelim, karar demeyelim.