CHP’de seçim var! CHP TBMM Başkanvekilliği belli olacak

CHP’de seçim var! CHP TBMM Başkanvekilliği belli olacak
3 Temmuz 2015 10:49

Başkanlık Divanı’nın CHP’li temsilcileri bugün belirlenecek. TBMM Başkanvekilliği için Şafak Pavey ve Bihlun Tamaylıgil’in ismi geçiyor.

 

 

TBMM Başkanlık Divanı’nın CHP’li temsilcilerinin belirlenmesi amacıyla bugün CHP grubu kapalı olarak toplanacak. TBMM Başkanvekilliği için CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey ve İstanbul milletvekili Bihlun Tamaylıgil’in adı öne çıkıyor.

 

TBMM Başkanlık Divanı’nın CHP’li temsilcilerinin belirlenmesi amacıyla bugün CHP grubu kapalı olarak toplanacak. Bir TBMM başkanvekili, bir idare amiri ve iki kâtip üyenin belirleneceği seçimlerde, TBMM Başkanvekilliği için CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey ve İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil’in adı öne çıkıyor. Koalisyon konusunda “yüzde 60’lık blok” çağrısı karşılık bulmayan, Meclis Başkanlığı seçiminden de eli boş dönen CHP’de hava “Masadan kalkan biz olmayız; ama artık iki olasılık kaldı, ya AKP-MHP koalisyonu ya da erken seçim.”

 

CHP’de geçtiğimiz hafta yapılan grup yöneticileri seçimiyle grup başkanvekilliğine Özgür Özel, Levent Gök ve Engin Altay seçilmişti. Aynı seçimlerde grup yönetim kurulu, grup disiplin kurulu ve denetçilik görevleri için de isimler seçilmişti. İdare Amirliği içinse Çorum Milletvekili Tufan Köse, Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün yarışması bekleniyor. Yalçınkaya, geçtiğimiz dönem Başkanlık Divanı’nda kâtip üye olarak görev yapmıştı. Kâtip üye pozisyonu içinse çok sayıda aday çıkabileceği ifade ediliyor. Başkanlık Divanı’na seçilen isimlerin salı günü toplanacak TBMM Genel Kurulu’nda bildirilmesi bekleniyor.

 

İki olasılık kaldı

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçimin hemen ardından “koalisyon kurma konusunda asıl görev yüzde 60’lık bloka düşüyor” çıkışıyla MHP ve HDP’ye çağrıda bulunmuştu. Kılıçdaroğlu, ardından “gerekirse Bahçeli başbakan olsun, ateşten gömleği giymeye hazırım” demişti. Ancak bu öneriler MHP’den art arda geri çevrilmişti.

 

Son olarak CHP’nin TBMM Başkanlığı için aday gösterdiği Deniz Baykal da MHP’den destek görmeyince CHP cephesinde MHP’ye yönelik tepkiler de arttı. Partide artık MHP’yle olası bir koalisyon formülüne hiç şans tanınmıyor. Yalnızca MHP’li değil, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık’ın ardından TBMM Başkanlığı’nın da AKP’nin eline geçmesi, partideki tüm koalisyon formüllerini de zayıflattı.

 

CHP kulislerinden edinilen bilgilere göre partide ağırlık kazanan iki formül kaldı bunlardan birincisi AKP-MHP koalisyonu, ikincisiyse erken seçim. Bu çerçevede Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmaylarına “Masayı dağıtan, masadan kalkan biz olmayacağız. Başından beri süreci en iyi yöneten parti biz olduk, ilkelerimizi koyduk, net konuştuk. MHP’yle ilgili formüller zaten bitti. AKP’nin de bizim ilkelerimizi kabul edeceğini düşünmüyorum” değerlendirmesini yaptığı belirtiliyor.

 

Kaynak: Fırat Kozok / Cumhuriyet