CHP’de PM kulisi!

CHP’de PM kulisi!
17 Ocak 2016 19:50

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 4. kez genel başkan seçildiği CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nda bugün Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleri yapılıyor.

 

 

 

 

Saat  19.40: ‘Kumpas’ davalarından hapis yatan CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, Teğmen Mehmet Çelebi Kılıçdaroğlu tarafından PM’ye aday gösterilmedi. Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde eski genel başkan Deniz Baykal kanadından herhangi bir isme de yer verilmedi. CHP Aydın Milletvekili ve PM adayı Ömer Lütfi Baydar’ın ismine de yer verilmedi.

 

Saat  19.36: Kılıçdaroğlu’nun listesinin kurultay salonuna ulaşmasının ardından oy verme işlemi başladı.

 

Saat 19.31: CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine giremeyen bir diğer isim de Faik Öztrak olması dikkat çekti. Partinin ekonomi politikalarının Selin Sayek Böke tarafından yürütülmesinin planladığı yorumu öne çıkıyor.

 

 

Saat 19.15: Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde parti içerisinde çok tartışılan Mehmet Bekaroğlu ismi yer almıyor.

 

Saat 19.13: İşte Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi:

 

AnXJlU-ez2ZxIYUXCcl26E5cJ5Q3giSk9ea1o0I_alrX

Saat  19.08: Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi kurultay salonuna ulaştı.
Saat 18.37: PM yarışı sırasında bir adayın bağırarak tanıtım yapması ilgin anlara sahne oldu. Adayın arkasından gülerek yaklaşan Gürsel Tekin adaya yaklaşınca tepki aldı ve “Seni hangi ajan gönderdi” sözleri yine gülüşmelere neden oldu.
Saat  18.13: Odatv’nin edindiği bilgilere göre CHP Genel Merkezi’nden Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde olmayan bazı isimlere telefon edilerek PM adaylığı başvurularını geri çekmeleri istendi.

 

 

Saat 18.03: Kurultay salonunda elden ele anahtar listeler dağıtılıyor. Şu ana kadar “isimsiz” bir liste, “CHP Örgütün Listesi”, “Birlik ve Kardeşlik Listesi”, “Örgütün Sesi” adlı listeler elden ele dolaştı.

 

Saat 17.49: Muharrem İnce’nin anahtar listesinde Yüksek Disiplin Kurulu adayları arasında Deniz Baykal ismi heyecan yarattı. Ancak listedeki ismin Bursa delegesi ve isim benzerliği olduğu aktarıldı.

 

 

Saat  17.45: Muharrem İnce’nin listesinde yer alan isimler arasında daha önce Kılıçdaroğlu’yla yakın çalışma ekibinden de isimler bulunuyor. Dikkat çeken isimler arasında, Mevlüt Dudu, Aykut Erdoğdu, Adnan Keskin, Süleyman Çelebi, İlhan Cihaner, Erdal Aksünger gibi isimler bulunuyor. Şarkıcı Atilla Taş da Muharrem İnce’nin listesinde yer alıyor.

 

 

Saat 17.40: Fikri sağlar ve arkadaşlarının anahtar listesinde ise şu isimler yer aldı:

 

201601171707_İUEAEUİAEUİAEİ

Saat 17.34: Muharrem İnce’nin anahtar listesi ortaya çıktı. İşte o isimler ve liste:

 

201601171727_badc382a61a8389b155b1213e99dfaed

 

 

Saat 16.56: CHP’nin Beyoğlu Belediye Başkan Adayı olan Aylin Kotil’in de Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde olduğu iddia edildi.

 

 

Saat  16.25: Kılıçdaroğlu, İzmir’den Ankara’ya gelen 96 yaşındaki parti üyesi Raziye Serçe ile görüştü.

 

Saat 16.15: CHP’de 60 kişilik Parti Meclisi üyeliği seçimi saat 17.30’da başlayacak.

 

 

Saat  15.55: Mevcut genel başkan yardımcılarından 3 isim; Sencer Ayata, Yakup Akkaya ve Ercan Karakaş PM için aday olmadı.

 

Saat 15.38: Anahtar listede, Antalya, İzmir, İstanbul ve Ankara il başkanlarının olmasını istedikleri isimler olarak; Ankara’dan Aylin Nazlıaka, Antalya’dan Çetin Osman Budak, İzmir’den Kamil Oktay, İstanbul’dan Ali Özgündüz, İstanbul’dan Sibel Özdemir isimleri yer aldı.

 

Saat  15.21: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesindeki isimlerin bazılarının şöyle olduğu aktarıldı;

 

Haluk Koç, Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Bülent Tezcan, Bülent Kuşoğlu, Tekin Bingöl, Ekrem Kerem Oktay, Enis Berberoğlu, Öztürk Yılmaz, Seyit Torun, Kazım Sönmez, Hüseyin Kutsi Tuncay, Haydar Akar, Mustafa Öztaşkın, Cengiz Topel Yıldırım, Okan Kaytanoğlu, Devrim Kök, Gürsel Tekin, Mustafa Moroğlu, Kazım Umdular, Cenk Sidar, Çetin Soysal, Veli Özdemir, Emre Çam, Doğan Çakmak, İdris Akyüz, Ali Özgündüz, Turan Hançerli, Hüsnü Süslü, Seyfullah Beysülen, İhsan Alpaslan, Çetin Osman Budak, Kamil Oktay Sındır, Yasemin Öney Cankurtaran, Sera Kadıgil, Sibel Özdemir, Aylin Nazlıaka, Selin Sayek Böke, Canan Kaftancıoğlu, Sevda Erdan Kılıç, Gamze Taşçıer, Perihan Karasu, Tuğba Ütebay, Gülseren Onanç, Candan Yüceer, Zeynep Altıok, Gamze Akkuş İlgezdi.

 

 

Saat 15.00: Kurultaya PM ve YDK aday listelerinin basımı için saat 16:00’a kadar ara verildi.

 

Saat 14.56: Kurultayda 15 kişiden oluşan Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) da belirlenecek. YDK için 103 kişinin adaylığı kesinleşti.

 

Saat 14.48: MYK’ya girmesi beklenen isimlerden Utku Çakırözer ayrıca Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Grup Yorum’un eski solisti Hilmi Yarayıcı ile Tacettin Bayır, Gaye Usluer, Erdoğan Toprak, Bedri Serter, Ensar Öğüt, Ülkümen Rodoplu, Tayfun İşbilen anahtar listede yer bulamadığı için PM adaylığını çeken isimler arasında yer aldı.
Saat 14.40: CHP PM’ye 462 isimin aday olduğu açıklandı.

 

Saat 14.29: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 104 kişilik bir anahtar listeyi İstanbul, İzmir ve Ankara il başkanlarına teslim etti. 104 isimden 52’si PM için 8 kişi de Bilim Yönetim Kültür Platformu’na seçilecek.

 

Saat 14.20: Kurultay’ın organizasyonuyla da görevlendirilen CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol Halk TV’de yaptığı açıklamada “Aldığım duyumlara göre sayın Genel Başkan’ın listesine sözü edilen değişim yansımaması nedeniyle sayın Genel Başkan’ın anahtar listesinden aday olmak istemedim” dedi. Erol, “Kadro eski kadro. Mevcut yönetimin yüzde 80’i kalıyor” ifadelerini kullandı.
Saat 14.12: Kesinleşen listeler salonda anons ediliyor.

 

Saat 14.08: Erdoğan Toprak Odatv yazarı Müyesser Yıldız’a yaptığı açıklamada “anahtar listede ismi olmadığı için aday olmadı” iddialarını yalanlarken, “Aday olmak istemedim. Bu dönemde yönetimde görev almak istemedim” ifadelerini kullandı.

 

Saat 14.00: CHP Lideri’nin Selin Sayek Böke, Aykan Erdemir, Enis Berberoğlu, Gürsel Tekin, Faik Öztrak gibi isimlerin PM’ye girmesinde ısrarcı olduğu aktarıldı. Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Sezgin Tanrıkulu, Tekin Bingöl ve Veli Ağbaba gibi isimlerin ise Kılıçdaroğlu’nun mutlaka PM’de yer almasını istediği listede yer almadığı iddia edildi.

 

Saat 13.52: Kılıçdaroğlu’nun kurultay delegelerine göndereceği anahtar liste de 104 ismin yer alması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun ayrıca mutlaka PM’ye girmesini istediği 30 kişilik bir liste daha hazırladığı belirtildi.

 

Saat  13.48: CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek de kızı avukat İrem Çiçek ile birlikte kurultayı takip ediyor.

 

111
Saat 13.30: Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre Astsubay olarak görev yaptığı yıllarda iki kez vurulan, girdiği son çatışmada 18 arkadaşını şehit veren kendisi de ağır şekilde yaralanan Güneydoğu Gazisi Koray Gürbüz, CHP’nin Parti Meclisi’ne girmek için aday oldu.

 

11

 

Saat 13.13: PM’ye Sencer Ayata ve Erdoğan Toprak aday olmazken, parti içerisinde tepki gören diğer isimler PM’ye girmek için aday oldu. Kılıçdaroğlu’nun 248 fire vermesi parti içerisinde “uyarı” olarak yorumlanırken Kılıçdaroğlu’nun PM listesine söz konusu “değişimin” yansımaması durumunda “yeniden kurultay” seslerinin çıkmasına neden olacağı değerlendirmesinde bulunuluyor.

 

 

Saat 12.55: ‘Kumpas’ davalarında 3 yıl 5 ay hapis yatan Teğmen Mehmet Çelebi de kurultay salonunda PM seçimlerini takip ediyor.

 

22

 

Saat  12.42: PM adayı şarkıcı Atilla Taş kurultaya gelenlerden ilgi görüyor

 

33

 

 

Saat 12.18: Delegelerin sandıklar önündeki bekleyişi sürüyor.

 

1

 

Saat 12.00: Seçimler için salonda delegelerin oy vereceği 24 sandık kuruldu. Kılıçdaroğlu’nun ise delegelere bir ya da iki anahtar liste sunacağı ifade ediliyor. PM’ye adaylık için başvuran mevcut PM ve MYK üyelerinin anahtar listede yer bulamamaları durumunda, birçoğunun adaylıktan çekilmesi bekleniyor.

 

Saat 11.50: PM ve YDK üyelik başvurularının dün akşam saat 22.00 itibariyle sona ereceği belirtilmişti, ancak yoğunluk nedeniyle başvurular bu sabah saat 11.15’e kadar uzatıldı. PM’ye girebilmek için yaklaşık 600 adayın başvurduğu belirtildi.

 

Saat 11.35: Delegeler ve basın mensupları da salonda yerini alırken kurultay heyecanından kareler sosyal medyaya da yansıyor.

2

3

4

5

 

Saat 11.15: Kurultay salonunda Tuncay Özkan ve Bedri Baykam da yerini aldı.

 

6

 

Saat 10.55: CHP’de kurultayın ikinci günü başlıyor. Partililer Ankara Arena’yı doldurmaya başladı. Dev ekranda “Özgür basın varsa özgür toplum vardır” sözü dikkat çekiyor.

 

7

 

Kılıçdaroğlu dün gerçekleştirilen genel başkanlık seçiminde 1238 delegenin kullandığı 990 geçerli oyun tamamını alarak yeniden CHP genel başkanı oldu.

 

Ancak genel başkanlık seçiminin önemli görülen bir diğer kısmı bugün gerçekleştiriliyor. Tüzüğe göre çarşaf listeyle girilecek PM ve YDK seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde hangi isimleri yer alacağı merakla bekleniyor.

 

Kılıçdaroğlu’nun 80 ya da 100 kişilik bir anahtar liste çıkaracağı, ayrıca 60 kişilik de bir alt gölge liste oluşturabileceği belirtiliyor.

 

Kulislerde, Kılıçdaroğlu’nun MYK’de 5 ya da 6 ismi tutacağı, diğer isimleri ise anahtar listesine almayabileceği ifade ediliyor.

 

MYK’nin daraltılması amacıyla bir tüzük değişikliği gerçekleştiren Kılıçdaroğlu’nun MYK içinde de bazı görev alanı değişikliklerine gitmesi bekleniyor.

 

Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun bazı grup başkanvekillerini MYK’ye alabileceği, bazı genel başkan yardımcılarını ise grup başkanvekili olarak görevlendirmeyi düşündüğü bilgisi de yansıdı.

 

Partinin önemli isimlerinden Haluk Koç ve Bülent Tezcan’ın grup başkanvekilliğine kayabileceği değerlendiriliyor.

 

Muharrem İnce’nin de bugün bir anahtar liste oluşturması beklenirken, dün genel başkan adaylığına yeterli imza toplayamayan Balbay bu yola başvurmayacak.

 

Aralarında İstanbul, İzmir, Bursa, Konya ve Kayseri il başkanlarının da olduğu yaklaşık 15 il başkanının Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine göre alternatif bir anahtar liste çıkarabileceği de ifade ediliyor.

 

 

Kaynak: Odatv