CHP’de milletvekili aday listeleri değişiyor!

CHP’de milletvekili aday listeleri değişiyor!
30 Ağustos 2015 15:00

7 Haziranda yapılan genel seçimler sonucunda anayasa gereği 45 gün içerisinde hükümetin kurulamaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçimlerin yenilenmesi kararı alınması ile YSK’nın 1 Kasım’da 26. dönem milletvekili seçimlerinin yapılacağı kararı alınmıştı.

 

 

H&H ÖZEL

 

 

CHP 1 Kasım’da yapılacak seçimlere kısa süre kalması nedeniyle tüzük yönetmelik değişikliği yaparak, adaylarını ön seçim yerine merkez yoklaması ile belirlemek için YSK’ya başvurmuş, YSK’da alınan karar gereği yönetmelik değişikliğinin tüzüğe aykırı olmadığını belirterek CHP’nin adaylarını merkez yoklaması ile belirleyeceğini resmi olarak CHP’ye bildirmişti.

 

 

CHP lideri ve grup sözcüleri ön seçimle belirlenip, seçilen milletvekillerinin yerlerini bu seçimde de korunması gerektiğini belirtmişlerdi.

 

CHP son yapılan PM toplantısında,  1 Kasım seçimleri için CHP milletvekilleri adaylarının belirlenmesi için tüm yetkinin Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na verilmişti.

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, bu süre içerisinde kendisinin çok güvendiği bir ekibine yaptırdığı  çalışma sonuçları çok farklı bir tabloyu ortaya koydu.

 

Aynı listelerle CHP’nin halkın karşısına çıkması durumunda aday başvuru sayısının çok düşük olacağı, 550 adayın bile başvurmayıp listelerin arka sıralarının boş kalabileceği görüşü ağır bastı.

 

Bu durumun kamu oyunda CHP’ye ilginin azaldığı anlamına gelebileceği ve 1 Kasım seçimleri öncesinde CHP tabanında moralsizlik oluşturacağı, CHP’nin 1 Kasım seçimlerinde olumsuz bir sonuçla karşılaşabileceği durumunu ortaya çıkardı.

 

Bu sonuç CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu harekete geçirdi. Bu algının oluşmaması için milletvekili listelerinin belirlenmesi ile ilgili nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda çalışma ekibine  talimat verdiği öğrenildi.

 

 

Çalışma ekibi son güncel olayları da değerlendirerek, çalışmasını tamamlayıp CHP lideri Kılıçdaroğulu’na sunduğu belirtiliyor.

 

Güneydoğu’da yaşamın farklılaştığı bir ortamda her gün şehitlerin Türkiye’nin her bölgesinde ağıtlarla defnedildiği, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal açıdan yaşanamaz bir durumla karşı karşıya bulunduğu bir durumda, 1 Kasım gibi çok kısa sürede seçime gidilmesinin CHP’nin seçmen üzerinde umut ve heyecan oluşturacak kadrolarla çıkmanın doğru olacağı görüşü rapora yansıyınca, CHP lideri Kılıçdaroğlu tavrını değiştirdi.

 

AKP’nin 1 Kasım seçimlerine SP’yi de yanına alıp, bunun yanı sıra  çok geniş kapsamlı transferler de bulunarak 1 Kasım seçimleri için listeleri hazırlayacak olması, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu da harekete geçirdi.

 

CHP lideri aday listelerini belirlerken elbetteki ağırlıklı olarak ön seçimde belirlenip 7 Haziran’da  milletvekili seçilen kadroları 1 Kasım’da yapılacak seçim listelerinde de koruyacağı ancak, listelerin garanti sıralarından seçilen ön seçimle belirlenmiş milletvekillerinin örgütlerdeki hareketliliği  hızlandırmak adına kritik sıralara kaydıracağı bekleniyor.

 

Amaç, örgütlerin seçtiği adayların kritik sıralarda bulunmasıyla örgüte dinanizim kazandırmak ve örgütlerin daha fazla çalışıp sevdikleri adayları seçtirmek için CHP’nin oylarını artırmak.

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 1 Kasım seçimlerine çok önem verdiği ve dönüm noktası olarak gördüğü seçimlerin mutlaka CHP’nin başarılı sonuç alması için çok önemli transferlere listelerde yer vereceği konuşuluyor.

 

Bu transferlerin iş dünyasından, sivil toplum örgütlerinin çok önemli isimlerinden, akademisyenlerden olduğu ve bunların Kemal Kılıçdaroğlu tarafından sır gibi saklandığı belirtiliyor.

 

CHP liderinin Ankara, İstanbul,  İzmir, Eskişehir, Adana, Hatay, Mersin, Bursa, Antalya gibi Büyükşehir’ler de listelerde önemli değişiklikler yapabileceği, buralardaki ön seçimden gelen  milletvekillerini kritik sıralara yerleştirip, önemli trasferlerle listeleri harmanlayarak 18 Eylül 2015 mesai bitiminde YSK’ya teslim edileceği belirtiliyor.