CHP’de mevcut 113 başkan yeniden yarışacak

CHP’de mevcut 113 başkan yeniden yarışacak
8 Aralık 2018 13:58

CHP 31 Mart Yerel Seçimleri’nde yarışacak belediye başkan adaylarının 464’ünü açıkladı.

 

 

 

 

Buna göre, CHP yönettiği 129 belediyenin sadece 16’sında yeni isimleri aday gösterdi. Açıklanan belediyelerin yüzde 87.6’sında mevcut başkanlar yeniden yarışa dahil edildi…

 

Milliyet’te yer alan habere göre, ülke genelinde toplamda 230 belediyesi bulunan CHP’nin açıkladığı 464 adayın 129’unu yönetimde olduğu belediyelerin adayları oluşturdu. Bu kapsamda, CHP’li beş büyükşehirde mevcut başkanlar aday gösterildi, İzmir adayı ise, henüz açıklanmadı. CHP, yönetiminde olan sekiz ilden beşinde de mevcut başkanlarını tekrar yarışa sokarken, Zonguldak ve Kırklareliadayları belirlenmedi. CHP’de şu ana kadar değişim yaşanan tek il Sinop olurken, bu kentin adayı parti üyelerinin oy kullandığı, “eğilim yoklaması” yöntemiyle belirlendi.

 

16 belediyede değişim

 

Yapılan hesaplamalara göre CHP, şu ana kadar açıkladığı ve yönetimde olduğu 129 belediyenin sadece 16’sında mevcut başkanları yeniden aday göstermedi. Bunun dışında toplamda 113 başkanla, “devam” kararı alındı. Bu çerçevede bir oranlama yapıldığında, açıklanan mevcut belediyelerin yüzde 87,6’sının adaylığında değişimin yaşanmadığı, 2014’te yarışan adayların yeniden sahaya sürüldüğü ortaya çıktı. Gelinen aşamada CHP, elindeki 230 belediyenin yarısından fazlasını açıklamış olurken, 101 belediyesindeki adaylarını ise henüz belirlemedi.

 
‘Başkanlardan memnunuz’

 

Parti kurmayları, CHP’li belediyelerde yaşanan değişimin çok düşük oranlarda kalmasının gerekçesinin sorulması üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı: “Her zaman söylüyoruz; bizim belediye başkanlarımız yaptıkları hizmetlerle diğer belediyelerin üzerine çıkmışlardır. Bunlar uluslararası raporlarla da tasdik edilmiştir. Bu nedenle, memnun olduğumuz belediye başkanlarımızla devam etmemiz gayet normal. Ancak biz kendi belediyelerimizin de performanslarını ölçüyor, oralarda da kamuoyu araştırmaları yaptırıyor ve ona göre kararımızı veriyoruz.”

 
Dikkati çeken adaylar

 

CHP’de Konya’nın Ereğli ilçesine mevcut Parti Meclisi üyesi Bülent Ecevit Tatlıdil aday gösterildi. CHP’nin Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı 6 yıl ANAP’ın il başkanlığını yapan sonra CHP’ye katılan Soner Gökçe oldu. CHP’nin Ardahan adayı ise 21. Dönem DSPMilletvekili Faruk Demir oldu. Sakarya’nın Ferizli ilçesinin adayı 2014’te DSP’nin adayı olan ve yüzde 0,3 oy alabilen Rüştü Yüksek oldu. Sivas’ın Altınyayla ilçesinde de 2014’te MHP’den aday olan Nurettin Çiftçi aday yapıldı. CHP’nin Uludere adayı ise 2014’te AK Parti’nin adayı Salih Tanık oldu. CHP, Van Bahçesaray’da ise 2014’te de aday olan, ancak 0,8 oy alabilen Hasan Rahmi Kızıl’ı yeniden aday gösterdi.