CHP’de kurultay tarihi belli oldu!

CHP’de kurultay tarihi belli oldu!
17 Ağustos 2014 15:52

CHP Merkez Yürütme Kurulu bugün toplandı.

 

 

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, basına açıklamalarda bulunmak üzeren Merkez Yürütme Kurulu toplantısından ayrıldı.

 

 

Koç, CHP kurultayının Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde 5-6 Eylül’de gerçekleşeceğini duyurdu.

 

Koç tüzükte  birkaç  maddede değişiklik yapılacağını belirterek,CHP tüzüğüne göre çarşaf listenini asıl olduğuna dikkat çekti. Kongre akışı içerisinde blok listenin söz konusu olabileceğini sözlerine ekledi.

 

CHP Parti Sözcüsü, “CHP’de tüzük değişikliği diğer partilerdeki gibi değildir. Ön hazırlık gereklidir. Tüzük komisyonu kurulur. Önümüzdeki kurultay olağanüstü kurultaydır. Birkaç maddede düzenleme olacaktır. Kapsamlı bir tüzük değişikliği olmayacaktır.” dedi.

Kurultayın ilk gününde genel başkan ve PM seçimi yapılması planlanırken, ikinci gün tüzük değişikliği yapılacak. Parti yönetimi tüzük değişiklikleri üzerinde çalışmalara başladı. Edinilen bilgiye göre en önemli parti tüzüğünün 58. maddesindeki önseçimle ilgili hükümde yapılacak.

 

 

Söz konusu madde, milletvekili adaylarının büyük bölümünün “önseçimle” belirlenmesi zorunluluğu getiriyor. Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı döneminde 26 Şubat 2012 tarihli olağanüstü kurultayda yapılan değişiklikle, aday belirlemede genel merkezin yetkileri daraltılmıştı.

 

 

Söz konusu madde, merkez yoklaması ile belirlenecek adayların toplam sayısının, partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde 15’ini geçemeyeceği hükme bağlanıyor. Partinin son genel seçimlerde yüzde 10’undan az oy aldığı seçim çevrelerinden gösterilen toplam milletvekili aday sayısının bu orana dahil edilmeyeceği de tüzükle belirlendiği için özellikle Doğu-Güneydoğu Anadolu’da da genel merkeze aday belirleme konusunda inisiyatif tanınıyor.

 

 

Kurultayda yapılacak tüzük değişikliği ile önseçim koşullarının daha da daraltılarak, aday belirlemede, 2012 değişikliği öncesinde olduğu gibi daha fazla söz hakkı verilmesi planlanıyor. CHP kurmayları, tüzükteki bu hükmün Seçim Yasası’na aykırı olduğunu, söz konusu yasada belirli bir oran konulmadığını savunuyorlar. Yapılacak bir başka değişiklikle de il ve ilçe örgütlerinin görevden alınmaları halinde mevcut tüzüğe göre 45 gün içindeki kongre zorunluluğu 1 yıla çıkarılacak. Böylece görevden alınan yönetimlerin delegeleriyle seçime gidilmesi engellenecek.

 

 

Kurultay tarihinin 5-6 Eylül olarak belirlenmesiyle Halkın Habercisi’nin bugün yaptığı haberde verdiği bilgiler doğru çıkmış oldu:

 

 

http://www.halkinhabercisi.com/chpde-kurultay-tarihi-belli-oluyor