CHP’de  kurultay sesleri

CHP’de kurultay sesleri
30 Mayıs 2016 17:31

CHP’de, 16-17 Ocakta toplanan 35. kurultayın üzerinden beş ay geçtikten sonra yeniden olağanüstü kurultayı toplama çağrıları yapılmaya başlandı.

 

 

 

ZİHNİ ERDEM/Aydınlık
61 yıllık CHP’li Orhan Birgit’in “CHP seçimli olağanüstü kurultayı tartışmalı” önerisi CHP’de geniş bir kesimden destek gördü. CHP’nin son seçimlerde hep yerinde saydığını, hatta oy kaybettiğini vurgulayan partililer, parti yönetiminde köklü değişiklik yaşanmaması durumunda CHP’deki durumun daha vahim hale geleceği görüşünde.
CHP’lilerin seçimli olağanüstü kurultaya ilişkin görüşleri şöyle:

 

 

Eski CHP Milletvekili Şahin Mengü: CHP’de bir kan değişimine ihtiyaç olduğu muhakkak. Ancak Kılıçdaroğlu, bugüne kadar geldiği hiçbir makamı kendi iradesiyle boşaltmamış.Genel Başkanlığı kendi iradesi ile boşaltarak seçime falan gideceğini düşünmüyorum. Bu tabanın hareketi ile olabilir.
Denizli Milletvekili Kazım Arslan: Kurultaydan yeni çıktık. O nedenle yeni bir kurultaya ihtiyaç yok ama tüzük kurultayımız yapılacaktır tabii.
Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen: Türkiye’de erken seçim olasılığı zayıf. Bunun üzerine de gelecek planlaması yapılmaz. Olağanüstü kurultay tüzük mevzuatına uygun ama seçimde şöyle olacak gerekçesine yaslanmak doğru değil.
CHP’li eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu: MHP’dekine benzer bir durum CHP’de de var. Yasaya göre seçimli olağanüstü kurultay için kurultay delegelerinin beşte birinin imzası yeterli. İmza sayısını “salt çoğunluğa” çıkaran tüzük hükmü yasaya aykırıdır. Bu hüküm değiştirilmeli ve seçimli olağanüstü kurultay toplanmalıdır.
‘İMZAYI GETİREN KURULTAYI TOPLAR’

 

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya’da yapılan son kampta, “İmzayı getiren kurultayı toplar” diyerek muhalefete meydan okumuştu. CHP’de de tıpkı MHP’de olduğu gibi seçimli kurultay için, kurultay delegelerinin yarısından bir fazlasının yani “salt çoğunluğun” imzası gerekiyor. Bu aşamada muhalefet, 615 delegenin desteğini alıp alamayacağının hesabını yapmaya başladı.