‘CHP’de kurultay demokratik olsun deniyor ama adayların önü daha mahalle seçiminde kesildi’

‘CHP’de kurultay demokratik olsun deniyor ama adayların önü daha mahalle seçiminde kesildi’
10 Temmuz 2020 08:00

CHP’de kurultay öncesinde Kılıçdaroğlu uzunca bir zamandır pek fazla tanık olmadığımız kadar partiye hâkim, hatta tek ses görüntüsü veriyor.

 

Tunca Bengin / Milliyet

 

Evet, CHP eski milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı kurultayda Kılıçdaroğlu’na karşı aday adaylığını açıkladı ve onun dışında da konuşulan çok sayıda isim var ama öngörüler zaten kurultayın sonucunun malum olduğu şeklinde. Yani her ne kadar parti içi muhalefetten tepkiler, eleştiriler gelse, rakipler çıksa da Kılıçdaroğlu’nun koltuğu garanti. Özellikle de mevcut delege yapısı dikkate alındığında. Dolayısıyla da merak edilenlerin başında daha çok parti vitrininde değişiklik olup olmayacağı var. Hele de Kılıçdaroğlu’nun bugüne dek hemen her kurultayda ya da başarısızlığa karşı tepkilerin yoğunlaştığı dönemlerde çevresindeki isimleri yenileyerek gerginliği geçiştirme ritüeli bilinirken. O nedenle de bunun yinelenip, yinelenmeyeceği sorusunun yanıtı anlamlı. Çünkü bu kez yenilenmemesi değişiklik olacak, bu da parti içi muhalefetin hedefindeki pek çok ismin ibra edilmesi anlamına da gelecek. Peki, bu olası mı? Bu konuyu ve partideki kronik genel başkanlık tartışmalarını dün CHP’nin önde gelen bazı isimleriyle konuştuk. Kesiştikleri ortak noktalar şunlardı:

 

“Kurultay demokratik olsun, herkes katılsın, adaylar çıksın deniliyor ama adayların önü daha mahalle seçimlerinde kesildi. Birçok mahalleye sandık konmadı, ilçe başkanları oturdu evinde, il kongre delegelerini yazdı. Onların eliyle yazdığı kongre delegeleri gitti kurultay delegelerini seçti. Dolayısıyla, böyle yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya bir tek adam hegemonyası söz konusu. Çünkü ilçe başkanları genel başkanı katıksız seçebilecek veya ne Parti Meclisi’ne ne de başka bir yere aday olmayacak isimleri seçtiler. Daha doğrusu, onlara oy verecek adamları seçtiler. Dolayısıyla, bu kurultayda CHP içerisinde Kemal Bey’in dışında kim güçlü olursa olsun, bu partiyi iktidara taşıyacak olsa dahi şu anda parti içerisinde aday olma şansı yok.”

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın