CHP’de kongre hareketliliği!

CHP’de kongre hareketliliği!
20 Aralık 2015 17:31

CHP’de 16-17 Ocak tarihlerinde yapılacak 35. Olağan Kurultay’da kimlerin genel başkan adayı olacağı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

 

 

 

 

CHP’de 30 Aralık tarihine kadar 65 ilde il kongreleri tamamlanacak. Potansiyel genel başkan adayları da bu seçimlerin tamamlanmasını bekliyor. Ortaya çıkacak delege yapısı, Genel Başkan adaylarının da belirleyecek.

 

ADAY OLUNMAZ ADAY GÖSTERİLİR

 

CHP’de Genel Başkan adayı olabilmek için en üst karar organı olan kurultayda delegelerin onda birinin imzası gerekiyor. Şu ana kadar tek resmi adaylık açıklamasını Mustafa Balbay yaparken gözler Muharrem İnce ve Umut Oran’a çevrildi.

 

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve CHP eski İstanbul Milletvekili Umut Oran 1 Kasım seçimlerinin ardından olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için imza yarışına girmişlerdi. “CHP’de aday olunmaz, aday gösterilir” vurgusu yapan İnce, “Önümüzdeki büyük belalar var. Bu yönetim bu belaları atlatamaz” değerlendirmesi dikkat çekmişti.

 

Oran’ın ise, “Cumhuriyet her türlü bölücü ve gerici, yıkıcı tehditlerle karşı karşıya. CHP bu tehditleri bertaraf edecek tek kaledir. Kendi kişisel meselem değil. Bu bir memleket meselesi, parti meselesi. Eğer söz konusu vatansa gerisi teferruat” açıklaması öne çıkmıştı.

 

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre; Parti kulislerinde yeni adayların çıkmasından çok CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi (PM) listesinin delinebileceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun son PM listesini dört isim delmişti. Şimdi bu sayının daha da artabileceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun listesini tam olarak korumasının diğer bir yolu da çarşaf değil blok liste ile oylamaya sunması. Ancak blok liste kararı için de delegelerden destek alması gerekiyor.

 

BÜYÜK KENTLERDE BÜYÜK YARIŞ

 

35. Olağan Kurultay’a hazırlanan CHP’de gözler İstanbul, Ankara ve İzmir kongrelerine çevrildi. Ankara’da il başkanlığı seçimine tek adayla gidilmesi beklenirken mevcut il Başkanı Adnan Keskin’in karşısına Avukat Hikmet Tepe çıktı. Tepe, milletvekilli adayı olmuş ve Ankara birinci bölgede yapılan önseçimden dördüncü çıkmıştı.

 

İzmir’de il başkanlığı adaylığı için Parti Meclisi’ndeki görevinden istifa eden eski milletvekili Alaattin Yüksel’in adı öne çıkıyor. Antalya’da yine eski milletvekili Baykalcı Yıldıray Sapan il başkan adaylığını açıkladı.

 

Önümüzdeki hafta yapılacak İstanbul il kongresi için ise eski milletvekilleri Kadir Gökmen Öğüt, Süleyman Çelebi, Müslim Sarı, Berhan Şimşek ve Çetin Soysal hazırlanıyor. Ancak aday olmayacağını açıklamasına karşın, genel merkezden mevcut başkan Murat Karayalçın’a “yerinde kal” mesajı verilme ihtimali de bulunuyor.