CHP’de ittifak için lidere kontenjan inisiyatifi!

CHP’de ittifak için lidere kontenjan inisiyatifi!
17 Şubat 2018 11:37

CHP’nin Mart ayında gerçekleştireceği Tüzük Kurultayı’nın ayrıntıları belli olmaya başladı. Teşkilatlara gönderilen yazıda, Cumhurbaşkanlığı Sistemine ilişkin anayasa değişikliğine dikkat çekilerek, “Yeni duruma uygun yeni bir Tüzük yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır” denilerek; olası ittifaklara ilişkin düzenleme yapılmasının sinyali verildi. Peki, ön seçim kalkacak mı?

 

 

3-4 Şubat tarihlerindeki CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nın ardından bu kez 9-10 Mart tarihlerinde yapılacak Olağanüstü Tüzük Kurultayı için düğmeye basıldı.

 

 

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi ve Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in imzasıyla, Parti Meclisi üyelerine, Milletvekillerine ve 81 İl Başkanı’na bir yazı gönderilerek, tüzük değişikliği hakkındaki önerilerini en geç 23 Şubat Cuma gününe kadar Genel Merkez’e göndermeleri talep edildi.

 

 

TÜZÜĞÜN BÜTÜĞÜNLÜĞÜ BOZULDU

 
Hamzaçebi ve Erkek’in gönderdiği yazıda, CHP Tüzüğünün 10 Mart 1993 tarihinde kabul edildiğine dikkat çekilerek, o günden bu yana geçen sürede ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda birçok değişikliğe uğradığına dikkat çekildi. Bu değişikliklerin Tüzüğün iç bütünlüğünün bozulmasına ve birbiriyle çelişik hükümlerin ortaya çıkmasına yol açtığının belirtildiği yazıda, “Diğer taraftan alt mevzuat metinleriyle yapılması gereken düzenmeler geterilerek Tüzük gereksiz ayrıntılar içerisinde boğulmuştur” denildi.

 

 

İTTİFAK İÇİN YEŞİL IŞIK

 
Cumhurbaşkanlığı Sistemine ilişkin anayasa değişikliğine vurgu yapılan yazıda, “Ayrıca siyasi yaşamdaki değişiklikler yeni ihtiyaçlar doğurmuştur. Belirtilen gerekçelerle yeni duruma uygun olarak yeni bir Tüzük yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır” ifadesine yer verildi.

CHP Kulisleri’nde edinilen bilgiye göre Mart ayında yapılacak Olağanüstü Kurultay’da, 16 Nisan Referandumu ile yapılan Anayasa değişikliği ile girilen yeni döneme ilişkin tüzükte değişiklik yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1’in sağlanması için gerekirse CHP Lideri’nin geniş ittifakları gerçekleştirmesine ilişkin hükümler tüzüğe konulacak.

 

 

İTTİFAK İÇİN LİDERE KONTENJAN İNSİYATİFİ

 
Tüzükte ittifak seçeneklerine ilişkin esnek bazı düzünlemeler yapılacak. Bu konuda gerekirse CHP Lideri’ne, olası ittifak seçeneklerine karşı yüzde 5 olan kontenjan, hakkının, yüzde 10 veya 15’e çıkarılması seçenekleri üzerinde duruluyor.

 

 

PEKİ ÖN SEÇİM KALKACAK MI?

 
Tüzükte, milletvekillerinin ağırlıklı olarak ön seçimle belirlenmesine ilişkin düzenlemeye dokunulması planlanmıyor. Ancak dediğimiz gibi, olası ittifaklara karşı Kılıçdaroğlu’nun kontenjan hakkının arttırılması veya bu ittifak olasılıklarına karşı ön seçim yapılan yerlerde fermuar yöntemiyle belirli oranda aday adayını listelere yazması esnekliği üzerinde duruluyor. Anlayacağınız sihirli formül arayışı devam ediyor.

 

1-8