CHP’de istenmeyen 5’li

CHP’de istenmeyen 5’li
21 Nisan 2014 15:15

Akşam yazarı Rezzak Oral yazdı:

 

CHP’de seçim sonuçlarının sarsıntıları sürüyor. PM’de cemaatle işbirliği, sağcı aday gösterilmesi partililer tarafından eleştirildi. Seçimlerde aday belirleme sürecinde görev yapan beşli komisyon da hedefteydi. Partililer bazı komisyon üyelerinin istifasını istedi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında cuma ve cumartesi günleri düzenlenen Parti Meclisi (PM) ve grup toplantısında cemaatle işbirliği, sağcı aday gösterilmesi gibi “genel politika” eleştirilerinin ardından en büyük şikayetin, aday belirleme sürecinde etkin çalışan beşli komisyona yapılması üzerine, bu komisyonun çalışma sürecinin mercek altına alınmasına kararı verildi.

 

GÖZDEN GEÇİRME SÜRECİ

 

Bu kapsamda seçim sürecinde ön seçim yapılan yerler dışında, anket ve kamuoyu yoklaması yöntemiyle en uygun adayın belirlenmesi için görev yapan Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Günaydın, Umut Oran, Adnan Keskin, Bülent Tezcan ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil’den oluşan komisyon üyelerinin tercihlerinin; çoğu seçim çevresinde beklenen başarıyı getirmememesi ve parti yönetimine sunulan hatalı anketlere ilişkin bir “gözden geçirme” sürecinin başlatılacağı öğrenildi. Kulislerde bazı MYK üyelerinin görevden alınabileceği konuşuluyor.

 

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında cuma ve cumartesi günleri düzenlenen PM ve grup toplantılarınnda; partililerin eleştirileri üç noktada toplandı. Partililer, ‘cemaat ile işbirliği görüntüsü’nden duyulan rahatsızlıklarının yanı sıra, tercih edilen sağdan devşirme adaylar ve aday belirleme sürecinde etkin olan beşli komisyonun çalışma yöntemine eleştiriler getirdi. Her iki toplantıda partililer, “Aday belirleme sürecinde bize danışılmadı”, “Partiye ulaşan anketlerde önde göründüğümüz çok sayıda kenti kaybettik” diyerek komisyon üyelerinin çalışmalarının değerlendirilmesini, bazı komisyon üyelerinin de istifa etmesini talep etti.

 

KÖTÜ NİYET YOK AMA…

 

Edinilen bilgilere göre Kılıçdaroğlu, toplantılarda beşli komisyonun “kötü niyetli” kararlar vermediğini belirtse de komisyonun aday belirleme sürecindeki performansının yeniden incelenmesi, nerelerde hatalar yapıldığının tespit edilmesine karar verildi. Partiye ulaşan anketler ile 30 Mart’ta sandıktan çıkan sonuçlar arasında büyük fark bulunan seçim çevreleri bulunması nedeniyle, seçim döneminde çalışılan anket şirketinin gözden geçirilmesi de öngörülüyor.

 

BİZ EĞİLİM BELİRLEDİK YETKİ PM’DE

 

Günaydın, PM’ye sunduğu raporda aday belirleme yöntemine ilişkin, “Eğilim yoklamasının yanı sıra, doğru kararların alınmasını destekleyen kamuoyu yoklamaları da başvurulan bir yöntem olmuştur. İlgili seçim bölgesi için yapılan anketlerde o seçim bölgesinde yarışan partilerin oy oranlarının yanında, partimizin aday adayları ile diğer partilerin belirlenmiş aday adaylarının etkileri de ölçülmüş, görevlerine devam eden belediye başkanları için ise performans değerlendirilmesi yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonrası aday saptama yetkisi PM’de olmuştur” ifadesini kullandı.

 

KÖŞK SEÇİMLERİNDEN ÖNCE REVİZYON

 

PM üyeleri ve milletvekillerinin revizyon talebinin, bu hafta sonu yapılacak il başkanları toplantısının ardından parti yönetimin gündemine alınabileceği kulislere yansıdı. Bazı il başkanlarının yanı sıra, bazı genel başkan yardımcılarının da görevlerinden alınacağı ifade ediliyor. Bazı genel başkan yardımcılarının da görev alanının değişebileceği belirtiliyor. Böylece cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlere yenilenen bir ekiple gidilmesi görüşü ağırlık kazanıyor.

 

440 İŞÇEDE YÜZDE 10’UN ALTINDA KALDI

 

Beşli komisyon üyeleri, çalışmaya başladığında, seçim yapılacak bin 394 seçim çevresinin tamamında en uygun adayla seçime katılmayı hedeflemelerine karşın, 40’ı aşkın ilçe ve 100’ü aşkın beldede aday gösterilemedi. 2011 seçimlerinde 240 ilçede yüzde 10’un altında kalan CHP, yerel seçimlerde 440 ilçede yüzde 10’a ulaşamadı.