CHP’de il il önseçim maratonu başlıyor

CHP’de il il önseçim maratonu başlıyor
27 Mart 2015 14:37

Aydınlık Gazetesi’nden Zihni Erdem’in haberi.

 

CHP’de hafta sonu yapılacak ön seçimlerde bin 871 aday adayı, listelerin ön sırasında yer almak ve milletvekili seçilebilmek için yarışacak. Parti, 45 seçim bölgesinde 39 kontenjan kullanacak.

 

CHP pazar günü, 45 seçim çevresinde yargıç denetiminde ön seçim yapacak. Seçimlere bin 871 aday adayı katılıyor. Seçimlerde il örgütlerinde kayıtlı üyelerin tamamı oy kullanacak. Seçim öncesi gözler özellikle Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa gibi büyük illere çevrildi. Parti yönetiminden sadece Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’de, Ercan Karakaş da İstanbul’da ön seçime katılıyor. MYK’nın diğer yöneticileri üç büyük kentte kontenjandan milletvekili seçilmeyi bekliyor.

 

İLK SIRALAR İÇİN KIRAN KIRANA YARIŞ

 

CHP 45 seçim bölgesinde 39 kontenjan kullanacak. Bunların büyük bölümü üç büyük kentte kullanılacak. Bu durum Ankara, İstanbul ve İzmir’de önseçim yarışında koşulları ağırlaştırıyor.

 

ANKARA’DA DURUM

 

İçlerinde Önder Sav, Hakkı Süha Okay, Durdu Özpolat, Aylin Nazlıaka, Ayhan Yalçınkaya, Erhan Baydar, İlyas Güven Eroğlu, Necati Yılmaz gibi isimlerin de yer aldığı 81 aday adayı, Ankara birinci bölgede yarışıyor. 2011 seçimlerinde bu bölgeden 7 milletvekili çıkaran CHP’nin, aynı sayıda milletvekili çıkarması halinde ön seçimde ilk üçe giren adaylar, listenin 2., 4. ve 6. sıralarında yer bulabilecekler. CHP’nin bu bölgeden çıkaracağı milletvekili sayısının düşmesi durumunda ise ön seçimle gelen 1. ve 2. sıradaki adaylar seçilebilecek. CHP’nin geçen seçimlerde 4 milletvekili çıkardığı 2. bölgede 67 aday yarışıyor. Yönetim, bu bölgede 1., 3. ve 5. sıraları kontenjana ayırdı.

 

İSTANBUL’DA İŞLER DAHA DA ZOR

 

Üçüncü seçim bölgesi olan İstanbul’da milletvekili adayı olmak neredeyse aslanın ağzında. CHP yönetimi 2. bölgede 4, birinci ve üçüncü bölgelerde ise 5’er kontenjan kullanacak. 2011 seçimlerinde İstanbul birinci bölgede ön seçime girmek için 165 kişi başvurmuştu. CHP’nin 2015 seçimlerinde oy oranını koruması halinde bu bölgede ön seçime girenlerin ilk beşe veya altıya girmeleri gerekecek. Parti içinde ulusalcı duruşu ile bilenen Fatma Nur Serter, gazeteci Can Ataklı ve eski milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu bu bölgeden ön seçime giriyor.

 

CHP’nin geçen seçimde 9 milletvekilliği çıkardığı ikinci bölgede ön seçime giren 115 kişiden, ilk beşe girenler listenin seçilebilecek yerinde olacaklar. Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş ile milletvekili Aykut Erdoğdu bu bölgeden aday adayı. Bu bölgeden aday olan isimlerden biri de Mustafa Sarıgül.

 

125 kişinin ön seçime girdiği üçüncü bölgede 5 kontenjan kullanılacağı için ilk dörtte yer alanlar seçilebilecek Denizli milletvekili İlhan Cihaner bu bölgede yarışıyor.

 

KILIÇDAROĞLU İŞİ ZORLAŞTIRDI

 

CHP’nin 2011 seçiminde 6 milletvekili çıkardığı İzmir birinci bölgeden aday olmak için 73 kişi başvurdu. Bu bölgede üç kontenjan kullanılacak. Kılıçdaroğlu ve Mustafa Balbay bu bölgede yarışıyor.

 

BAYKAL ÖN SEÇİM SINAVINDA

 

Antalya’da sonucu merakla beklenen bir ön seçim yarışı yapılacak. 96 kişinin girdiği yarışa Deniz Baykal da katılıyor. Bu kentten Meclis’te 4 milletvekili ile temsil edilen CHP, 3. sırayı kontenjana ayırdı. 30 Mart yerel seçimlerini kaybeden CHP’nin aynı sayıda milletvekili çıkarması durumunda, ön seçimde adayların ilk üçe girmeleri gerekiyor.

 

CHP’nin dört milletvekili çıkardığı Bursa’da 72 kişi ön seçime katılıyor. İki milletvekili olan Samsun’da ise 22 aday yarışıyor. Geçen seçimde üç milletvekili çıkarılan Manisa’da ön seçime giren aday adayı sayısı 21. Denizli’de 23, Balıkesir’de 34 aday adayı yarışıyor.

 

Adana’da ve Mersin’de adaylarını eğilim yoklaması ile belirleyen CHP yönetimi, bu illerde ikişer kontenjan aday atayarak listelerini kesinleştirecek. CHP Gaziantep, Hatay, Kocaeli ve Sakarya gibi büyük illerde ise adaylarını merkez yoklaması ile belirleyecek.