CHP’de il başkanlarına devrim niteliğinde yetki!

CHP’de il başkanlarına devrim niteliğinde yetki!
6 Mart 2018 09:05

CHP’de 9-10 Mart tarihinde yapılacak tüzük kurultayı öncesinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve 81 il başkanını görüşlerini alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, taslak metinde revizyon yapılması için talimat verdi. Peki, hangi maddeler değişiyor?

 

 

CHP’nin geçtiğimiz hafta cuma günü milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleriyle, pazar günü il başkanlarının katılımıyla yaptığı toplantılarda, tüzük taslağı hakkında getirilen öneri ve eleştirilerin ardından taslakta revizyon için düğmeye basıldı.

 

 

Parti yönetimi ve teşkilatların nabzını tutan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu, mevcut taslakta revizyona gidilmesi talimatını verdi. Kılıçdaroğlu’nun talimatı doğrultusunda taslakta yer alan şu maddelerin değişeceği öğrenildi:

 

 

1- BİR MİLLETVEKİLİ ÇIKARILAN İLLERİ RAHATLATACAK HABER
Taslak tüzükte yer alan ve “ön seçim” kaldırılıyor tartışmalarına yol açan, “Merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı, Genel Merkezce Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına sunulan Partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde on beşinden fazla olamaz. Partinin son genel seçimlerde yüzde ondan az oy aldığı seçim çevreleri ile en fazla bir milletvekili çıkardığı yerlerden gösterilen toplam milletvekili aday sayısı, ayrıca örgüt denetiminde sandık konulması suretiyle yapılacak eğilim yoklaması sonucu belirlenecek milletvekili aday sayısı bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir” ibaresinde yer alan, “Partinin son genel seçimlerde yüzde ondan az oy aldığı seçim çevreleri ile en fazla bir milletvekili çıkardığı yerlerden gösterilen toplam milletvekili aday sayısı” cümlesi taslaktan çıkarılacak. Milletvekili aday saptaması mevcut tüzükte olduğu gibi aynı kalacak. Böylece bir milletvekili çıkarılan illerde geçmişte olduğu gibi yine ön seçim yapılacak.

 

 

2-İL BAŞKANLARINA BÜYÜK YETKİ
İl Başkanları toplantısında dile getirilen, milletvekili ve belediye başkanı adaylarının saptamasında il başkanlarının görüşünün alınması tüzüğe girecek. Böylece il başkanlarına devrim niteliğinde yetki verilmiş olacak.

 

 

3-MYK’NIN TÜMÜNÜ GENEL BAŞKAN ATAYACAK
Tüzük taslağında MYK üyelerinden örgütlerden, idari ve mali işlerden, hukuk işlerinden, yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları ile genel sekreterin, genel başkan tarafından belirlenmesine, diğer MYK üyelerinin ise PM tarafından seçilmesine ilişkin değişiklikten de vazgeçiliyor. MYK’de “atanmışlar”, “seçilmişler” ayrımına yol açacağı gerekçesiyle, mevcut tüzükte olduğu gibi MYK üyelerinin tamamını yine Genel Başkan atayacak.

 

 

4-GENÇLİK YAŞI DÜŞÜYOR
Gençlik kollarının sert tepki gösterdiği gençlik üst sınırının 35 yaşa çıkarılması uygulamasından vazgeçilecek. Gençlik kotası yüzde 20’ye çıkarılacak ancak gençlik yaşının üst sınırı yine 30 olacak.

 

 

5-ETİK KURULU GELİYOR
Partide disiplin kurulunun iş yükünü hafifletmek, bazı problemleri uzlaşarak çözmek üzere Etik Kurulu kurulacak.

 

 

6- CUMHURBAŞKANI AYNI KALACAK
Tüzük taslağında cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde, “seçmen yoklaması ve ön seçim, merkez yoklaması” kriterlerinden hangisinin uygulanacağına PM’nin karar vereceğine ilişkin taslak metinde yer alan düzenlemeye ise dokunulmayacak.