CHP’de gözler Ankara İl kongresinde!  İki adaylı yarış sürpriz olmayacak!

CHP’de gözler Ankara İl kongresinde! İki adaylı yarış sürpriz olmayacak!
13 Şubat 2020 10:27

CHP’nin 37. Olağan Kurultay hazırlıkları sürüyor. 30 ilde kongre yapıldı, bu hafta sonu da 26 kentte seçim var. Tek adayla seçime gidilmesi çağrısı yapan CHP yönetimi, İstanbul ve İzmir’de bu hedefe ulaştı ama Ankara’da bir yarış sürpriz olmayacak.

 

 

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre CHP, 28-29 Mart’ta düzenlenecek 37. Olağan Kurultay öncesi il kongrelerini yapmaya başladı. Genel Merkezin stratejisi doğrultusunda İstanbul ve İzmir’de tek adayla seçime gidildi ama Ankara’da istenen mutabakat sağlanamadı. Tek adaylı seçim çağrısına tepki gösterenler bunun CHP’nin geleneklerine ve kültürüne aykırı olduğunu ileri sürerken genel merkez yönetimi ise tabanın bu stratejiye sahip çıktığını savunuyor.

 

 

30 İL KONGRESİ YAPILDI, HAFTA SONU 26 KONGRE VAR

 

 

CHP’nin 26 Ocak’ta başlayan il kongrelerinde bugüne kadar aralarında İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu 30 kentte il başkanlığı kongresi yapıldı. Bu hafta sonu da aralarında Ankara, Mersin, Gaziantep ve Sakarya gibi büyükşehirlerin yer alacağı 26 kentte daha yeni il başkanını belirlemek için seçim yapılacak.

 

 

TEK ADAYLA SEÇİM ÇAĞRISI

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “tek adayla seçime gidilsin” çağrısı doğrultusunda genel merkez yönetimi başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere özellikle büyükşehirlerde üzerinde mutabakat sağlanmış bir adayla seçime gidilmesi yönünde tutum aldı. Geçtiğimiz hafta yapılan İstanbul ve İzmir gibi birçok kongrede bu hedefe ulaşıldı. Ancak mutabakat arayışlarının sonuçsuz kaldığı 2 adaylı hatta Bursa örneğinde olduğu gibi 4 adaylı kongreler de yapıldı. Genel merkez yöneticileri tek adayla ilgili bir zorlama olmadığını savunurken bu tutuma tepkiler de var.

 

 

TEK ADAYLA CHP’Yİ TARTIŞMAYA AÇTILAR

 

 

Genel Merkezin 37. Olağan Kongre için aldığı bu tutumu eleştiren bir partili, “CHP tarihinde böyle bir tavır alış yok. 1-2 ilde bir adayı işaret edebilirsiniz ama adaylarla görüşüp, aday olma diyemezsiniz. Bu Tayyip Erdoğan yöntemi. Bu tavır CHP’yi CHP olmaktan çıkaran bir tavır. Partinin kültürüne, geleneklerine aykırı. Bu seçim değil atama sistemidir. Bunu zorlayanlar kongrelerde “tartışma yaşanmasın, gerilim olmasın” diye bunu savunuyorlarsa asıl şimdi genel merkezi, CHP’yi tartışmaya açtılar. Bu şekilde seçilen il başkanlarını da zor durumda bıraktılar” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

GENEL MERKEZ: MUTABAKAT ARAYIŞINA TABAN SAHİP ÇIKTI

 

 

Genel merkez yönetimi ise bu eleştirileri reddediyor. Bir parti yöneticisi, tek aday zorlaması olmadığını belirtirken, “Bizim yaptığımız tüm adayların bir araya gelerek bir il başkan adayı üzerinde uzlaşmaya varması, il yönetimlerinin de bu uzlaşmayı yansıtması için bir çağrı. Mutabakat arayışı kabul gördü. Eğer taban buna sahip çıkmasaydı, birçok il ve ilçede bu yönde adım atılamazdı” diyerek stratejiyi savundu.

 

 

ANKARA’DA İKİ ADAYLI YARIŞ SÜRPRİZ OLMAYACAK

 

 

CHP yönetiminin tek adayla seçime gidilmesini istediği illerden biri de Ankara. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Ankara İl Başkanlığına aday olarak Parti Meclisi Üyesi olan Ali Hikmet Akıllı’yı işaret ettiği biliniyor. Ancak mevcut il başkanı Rıfkı Güvener de yeniden aday olmak için çalışmalara başlamıştı. Bunun üzerine CHP lideri Kılıçdaroğlu devreye girerek Güvener ile bir görüşme gerçekleştirdi. Güvener de bu görüşmenin ardından aday olmayacağını duyurdu. Güvener aday olmayacağını duyurdu ama Ankara’da tek adaylı seçim için düğüm çözülmüş değil. CHP eski Gençlik Kolları Başkanı, eski PM Üyesi Ayhan Yalçınkaya adaylık ısrarını sürdürüyor. CHP delegelerinin hür iradesine güvenerek sonuna kadar gideceğini söyleyen Yalçınkaya, tek aday üzerinde mutabakat çağrılarını, “Mutabakat zemini CHP’nin kongreleridir. Mutabakat bir aday çıkması değildir. Biz mutabakatı kongrede sağlayacağız” sözleriyle değerlendirdi. Bu durumda Ankara’da iki adaylı bir seçim sürpriz olmayacak.