CHP’de büyük gün! ‘İktidar kurultayı’

CHP’de büyük gün! ‘İktidar kurultayı’
25 Temmuz 2020 18:55

CHP’nin 37. Olağan Kurultayı Ankara Bilkent Odeon Gösteri ve Kültür Merkezi’nde “İktidar kurultayı” başlığı altında gerçekleştiriliyor. Genel Başkan adaylığı için saat 15.00’e kadar verilen sürenin saat 17.00’ye kadar uzatılması talebi Başkanlık Divanı tarafından reddedildi. Başkan adaylığı için verilen süre doldu. Adaylık için gerekli imzaları tamamlayamaması nedeniyle tek aday Kemal Kılıçdaroğlu oldu

 

 

 
Şubat ayında yapılması planlanan ancak corona virüsü salgını nedeniyle ertelenen CHP 37. Olağan Kurultayı bugün “Hedef iktidar” sloganı ile gerçekleşiyor. Bilkent Odeon’da gerçekleşen kurultayda kullanılan pankartlar da hep “iktidar” üzerine. İktidar kelimesi, “barış için iktidar”, “demokrasi için iktidar”, “iş-ekmek için iktidar”, “umut için iktidar”gibi salona asılan pankartlarda da kendisini gösteriyor.

 

 

18.35: CHP 37’nci Olağan Kurultayı’nda saat 17.15’te başlayan genel başkanlık için oy verme işlemi saat 18.15’te sona erdi. Genel Başkanlık için tek aday olan İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 1 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu, bin 251 oy alarak yeniden CHP Genel Başkanı seçildi.

17.15: Genel Başkanlık oylaması başladı. 1356 delege kurulan 132 kabinde oy kullanıyor.

15.10: Başkan adaylığı için verilen sürenin dolmasının ardından Divan Başkanı Çerçioğlu Kılıçdaroğlu’nun tek aday olduğunu açıkladı. Adaylar İlhan Cihaner, Aytuğ Atıcı ve Tolga Yarman adaylık için gerekli 68 imzaya ulaşamadı. Parti Meclisi adaylığı için başvuru bugün saat 17.00-19.000 , yarın 08.00-10.00 arası alınacak.

15.00: Genel Başkan adaylığı için verilen süre doldu. Adayların 68 delegeden imza alması gerekiyor. Kılıçdaroğlu için adaylık imzalarını 80 CHP İl Başkanı verecek.

14.50: Genel Başkan adaylığı için saat 15.00’e kadar verilen sürenin saat 17.00’ye kadar uzatılması talebi Başkanlık Divanı tarafından reddedildi.
14.40: Genel Başkan adayı Aytuğ Atıcı konuşuyor.

14.00: Genel Başkan adayı İlhan Cihaner PM üyesi sıfatıyla konuştu. Cihaner; “Rol çalmayacağım. Asıl konuşmamı genel başkan adayı olarak yapacağım” dedi.

13.10: Kurultay delegeleri Divan’dan söz alıp konuşma yapıyor.

12.55: Türkiye’nin temel sorunlarını 5 maddede sıralayan Kılıçdaroğlu 37. Olağan Kurultay konuşmasını tamamlayarak alkışlar eşiliğinde kürsüden indi.

12.50: Kemal Kılıçdaroğlu kürsüden okuduğu “İkinci yüzyıla çağrı beyannamesi”ni delegelerin oylarına sundu. Çağrı delegelerin oylarıyla kabul edildi.

11.50: Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasını yapmak için yeniden kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu konuşmasını yaptı

11.45: Divan Başkanı Çerçioğlu, Başkanlık Divanı üyelerini oylamaya sundu. Delgelerin ‘kabul’ oylarının ardından Çerçioğlu üyeleri masaya davet etti.

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ” ÇIKIŞI

 

11.42: Çerçioğlu, bir kadın olarak kurultay divan başkanı olması nedeniyle Atatürk’e kürsüden şükranlarını ifade ederek, “Siyasette eşit haklara sahip olmamızı sağlayan Gazi Mustafa Kemal’e şükranlarımı sunarım. Cumhuriyetin tüm kadınları adına önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum” dedi. Son dönemde Türkiye kamuoyu gündemine giren kadına şiddete karşı İstanbul sözleşmesinden çekilme tartışmalarına da değinen Çerçioğlu, “İstanbul sözleşmesini feshetmek, kadına şiddete ve cinayetlerinden yana olmak anlamına gelmektedir. yanındayız ve her zaman da yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
11.40: Divan Başkanı Özlem Çerçioğlu kürsüden konuşuyor.

11.35: 39 delegenin imzasıyla Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Divan Başkanlığı’na önerildi. Yapılan oylamada Çerçioğlu oy çokluğu ile Divan Başkanı seçildi.

11.32: Kılıçdaroğlu’nun kısa konuşmasını ardından Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

11.30: Kurultayın açılışı için Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı.
11.23: CHP’nin hayatta olan eski Genel Başkanlarının konuşmalarının yer aldığı videolar salonda yayınlandı.

11.20: CHP, SHP’nin tüm eski genel başkanlarının fotoğrafları tek tek dev ekrana yansıtıldı. Atatürk, İnönü, Ecevit, Calp, Erdal İnönü, Altan Önen, Hikmet Çetin ve Deniz Baykal’ın fotoğrafları yayınlandı. Son fotoğraf olarak Kılıçdaroğlunun fotoğrafı ekrana yansıdı

11.15: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte salona geldi.

 

 

kilicdaroglu-foto-sozcu
İLK GÜN GENEL BAŞKANLIK, İKİNCİ GÜN PARTİ MECLİSİ

 

 

CHP 37. Olağan Kurultayı’nda ilk gün Genel Başkanlık seçimi yapılacak, ikinci gün ise Parti Meclisi belirlenecek. Kurultay’a özel hazırlanan, söz ve müziği Ali Altay’a ait olan şarkının adı da “İktidarın yolu Kılıçdaroğlu” olarak belirlendi. Ayrıca “adalet” temalı bir de rap şarkısı hazırlandı. Kurultay’ın açılış konuşmasını Genel Başkan olarak Kemal Kılıçdaroğlu yapacak.
İTİŞ-KAKIŞ YOK, HER ŞEY DÜZENLİ

 

 

CHP’nin bugün yaptığı 37. olağan kurultay, daha önceki siyasi parti kongrelerine göre şartları en medeni olan kurultay olmaya doğru ilerliyor. Pandemi nedeniyle alınan önlemler çerçevesinde hiçbir kapıda itiş-kakış yok. Kurultayda görevi olan, delege, görevli, gazeteci, herkesin yeri belli.

Kurultay öncesinde salonda canlı klasik müzik dinletisi yapılıyor. Sahnedeki orkestra klasik müzik eserlerinin dışında, “sarı gelin” gibi türkülerden de örnekleri canlı olarak çalıyor.

 

 

YOĞUN PANDEMİ ÖNLEMİ

 

 

CHP’nin bugün yapılacak olan kurultayı, yoğun pandemi önlemleri altında gerçekleşiyor. kurultayda oturma düzeni, pandemi koşullarına uygun olarak, arada bir koltuk boş bırakılarak gerçekleştiriliyor. Odeon’un onlarca giriş kapısının her birinin önünde dezenfektan kioskları konuşlandırılmış durumda.

Kurultay için alınan önlemler sadece pandemiye yönelik değil. Güvenlik konusunda da çok ciddi önlemler alınmış durumda. Salona giren herkes tek tek aranarak içeri alınıyor. Kurultayın olduğu salonun kapısına bile gelebilmek için üç ayrı polis noktasından geçiliyor. Kimliği olmayanlar içeri alınmıyor.

 

 

MANİFESTOYU KILIÇDAROĞLU AÇIKLAYACAK

 

 

CHP’nin Demokrat Parti iktidarı döneminde, 1959’da yaptığı kurultayda kabul edilen “İlk hedefler beyannamesi” benzeri bir manifestonun yayınlanacağı kurultayda, “devlet” anlayışı yeniden tanımlanacak, ceberrut ve baskıcı devlet yerine, sosyal devlete vurgu yapılacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklayacağı manifesto ile parlamenter sistemi merkeze alan yeni Anayasa, ifade ve basın özgürlüğü, ekonomik kalkınmada devletin rolü konularında CHP’nin izleyeceği yol haritası kamuoyuna açıklanacak.

Manifestoda ayrıca adalet vurgusu da yer alacak. ‘Vatandaşını ezen değil, adaletiyle vatandaşını koruyan’ devlet tanımı da yapılacak.

 

 

YOĞUN PANDEMİ ÖNLEMİ

 

 

CHP’nin bugün yapılacak olan kurultayı, yoğun pandemi önlemleri altında gerçekleşiyor. kurultayda oturma düzeni, pandemi koşullarına uygun olarak, arada bir koltuk boş bırakılarak gerçekleştiriliyor. Odeon’un onlarca giriş kapısının her birinin önünde dezenfektan kioskları konuşlandırılmış durumda.

Kurultay için alınan önlemler sadece pandemiye yönelik değil. Güvenlik konusunda da çok ciddi önlemler alınmış durumda.
Salona giren herkes tek tek aranarak içeri alınıyor. Kurultay’ın olduğu salonun kapısına bile gelebilmek için üç ayrı polis noktasından geçiliyor. Kimliği olmayanlar içeri alınmıyor.

chp-kurultay1-foto-sozcu

DİVAN BAŞKANI ÇERÇİOĞLU

Kurultay’da divan başkanlığını da Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun üstlenmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu dışında genel başkanlık için Aytuğ Atıcı, Tolga Yarman ve İlhan Cihaner de adaylıklarını açıklamışlardı. CHP tüzüğü gereği genel başkan adaylığı için delegelerin yüzde beşinin, yani yaklaşık 70 delegenin imzası gerekiyor. Kılıçdaroğlu için adaylık imzalarını CHP İl Başkanları verecekler.

 

 

BİN 356 DELEGE OY KULLANACAK

 

 

CHP kurultayında bin 356 delege oy kullanacak. Genel Başkan adaylarının konuşmalarının ardından genel başkan seçimine geçilecek. Sandıklar, konuşmaların yapılacağı Odeon’un bahçesinde kurulan dev çadırlar içinde yer alacak. Konuşmaları dinleyen delegeler, Odeon’dan çıkarak oylarını kullanacaklar. Kurultayda oy verme işlemi için 44 sandık ve 132 kabin oluşturuldu. Her sandığa 31, her kabine de 10 kişi olacak şekilde düzenleme yapıldı.

 

 

PARTİ MECLİSİ ADAYLIĞI GENEL BAŞKAN SEÇİMİNDEN SONRA

 

 

Parti Meclisi’ne aday olmak isteyenler ise, başvurularını ilk gün, genel başkanlık seçiminin tamamlanmasının ardından saat 17.00-19,30 saatleri arasında ya da ikinci gün 08.30-10.00 arasında, Odeon’un bahçesinde oluşturulacak özel PM adaylık başvuru bankolarına yapacaklar.
PM adayı olabilmek için yeni tüzük gereği 10 delegenin imzası gerekiyor. Gerekli imzayı bulanlar, başvurularını kabul bankosuna iletecekler.

 

 

KILIÇDAROĞLU’NUN ANAHTAR LİSTESİ 70 İLA 75 KİŞİ

 

 

10 delegenin imzasını alabilmiş tüm adayların isimleri “çarşaf listede” yer alacak. Delegeler Parti Meclisi için 52 kişiyi bu çarşaf listeden seçecekler. Kemal Kılıçdaroğlu’nun 70 ila 75 kişilik bir “anahtar liste” oluşturması bekleniyor. Muhalif grupların da güç birliği yaparak, ortak bir anahtar liste oluşturacakları kulislere yansımış durumda.

Kurultay’da PM için çarşaf listeden yapılacak 52 kişilik seçim dışında, 8 kişilik Bilim Kurulu da ayrı bir liste üzerinden seçilecek.
Bilim Kurulu için Genel Başkan’ın hazırladığı 12 kişilik bir aday listesi olacak ve delegeler 8 bilim kurulu üyesini bu 12 kişilik listeden seçecekler. PM, çarşaf listeden çıkacak 52 kişi ile, Bilim Kurulu listesinden çıkacak 8 kişinin toplamı olan 60 kişiden oluşacak.