CHP’de adı sanı belirsiz bir tuhaf bildiri!

CHP’de adı sanı belirsiz bir tuhaf bildiri!
1 Mart 2018 08:42

Bir grup eski CHP milletvekili, büyükelçi ve üst düzey eski bürokratın kurduğu Ortak Akıl Platformu, bir bildiri yayınlayarak CHP’ye çağrıda bulundu.

 

 

 

Aralarında, Ekmeleddin İhsanoğlu’na verdiği destekle bilinen Uluç Gürkan’ın da olduğu isimler, önümüzdeki seçimler sürecine ve dış politika alanına dair yapılması gerekenleri paylaştılar.

 

 

Yapılan açıklamada, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının, halkı sandığa, “kerhen” değil, coşkuyla gitmesini sağlaması gerektiğini belirtildi.

 

 

Yapılan açıklamada, CHP’nin önümüzdeki yerel seçimlerde alternatif siyaset stratejisini halka sunması gerektiği ifade edilirken, “Yerel seçimlerde alınacak olan sonuçlar ülkemizin geleceği açısından özünde bir ‘rejim tercihi’ niteliğinde yaşanacak olan siyasal ve sosyal gelişmeler üzerinde daha önceki yerel seçimlerde hiç görülmediği kadar etkili olacaktır” denildi.

 

 

Açıklamada, “CHP iktidarına giden yolda ciddi bir örgüt reformu kaçınılmazdır. Bunu gerçekleştirecek tüzük düzenlemeleri, iktidar yarışında CHP’nin elini güçlendirecektir” ifadelerine yer verildi.

 

 

CHP Ortak Akıl Platformu tarafından yayınlanan bildiri şu şekilde:

 

 

“CHP, AKP’nin maceracı ve tutarsız dış politikası yerine, Atatürk Cumhuriyetinin dış politikasının partinin kuruluş felsefesine dönülmesini sağlayacak ulusal uzlaşının öncüsü olmalıdır…

Aşağıda imzaları bulunan CHP Ortak Akıl Platformu üyeleri ile A, önümüzdeki seçimler sürecinde ve dış politika alanında yapılması gerekenleri ulusumuzla paylaşıyoruz…

 

 

1. Cumhurbaşkanlığı Seçimi

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı, Türkiye Cumhuriyeti’nin laik ve demokratik felsefesini içselleştirmiş, CHP’liler ile birlikte geniş halk kitlelerinin de sandığa ‘kerhen’ değil, coşkuyla gitmesine öncü olacak bir kişi olmalıdır. Bu aday, partinin içinde en geniş katılımla ve kamuoyu araştırmalarına dayalı olarak belirlenmelidir.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı, ‘Seçimi kazandığında katılımcı ve çoğulcu demokratik parlamenter sisteme dönmek için 2016 yılında şaibeli bir oylamayla Anayasa’da dayatılan değişikliklerin iptali için referanduma gideceğini’ açık yüreklilikle ifade edebilmeli, bunun taahhüdünü vermeli ve bu konuda birinci turda yarışan adayların azami mutabakatına sağlayabilmelidir..

 

 

2. Yerel Seçimler

CHP, önümüzdeki yerel seçimlerde, 25 yıldır yerel siyasete damgasını vuran yağma siyasetine karşı yalnızca farklı bir yönetim modeli ortaya koymakla yetinmemeli, aynı zamanda ülkemizin genel siyasetinde de belirleyici rol oynayacak olan kendi alternatif ideolojisini, alternatif siyaset stratejisini halka sunmalıdır.

Açıkça görünen o ki, önümüzdeki yerel seçimlerde alınacak olan sonuçlar ülkemizin geleceği açısından özünde bir ‘rejim tercihi’ niteliğinde yaşanacak olan siyasal ve sosyal gelişmeler üzerinde daha önceki yerel seçimlerde hiç görülmediği kadar etkili olacaktır.

Bu çerçevede CHP, ‘Katılımcı Yerel Yönetim Modeli’ni siyaset stratejisinin odak noktası olarak almalıdır. Bu modeli ciddi olarak düşünmek, modeli sürekli evirilen, gelişen ve ülke gereksinimlerine göre dönüşen dinamik bir yaklaşım içinde kurgulamak esas olmalıdır. İYİ YÖNETİM, SAYDAMLIK, YASALLIK ve VERİMLİLİK çerçevesinde bu kurgu yapılmalıdır.

 

 

3. Dış Politika

Türkiye’nin son 7-8 yıldan bu yana uluslararası alanda içine düşmüş olduğu yalnızlık, Cumhuriyetin kurucu iradesi tarafından belirlenmiş ve yönü bizzat Atatürk tarafından ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ şeklinde ifade edilmiş dış politikanın AKP tarafından iktidarının ikinci döneminden bu yana terk edilmiş olmasının sonucudur. İktidar, 2009 yılının ikinci yarısından itibaren, Türkiye’nin Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana uluslararası alanda güvenilir ve itibarlı bir ülke olmasını sağlayan dengeli, laik ve barışçı dış politikayı terk ederek; maceracı, hareket noktası Osmanlıyı, Cumhuriyeti, bölgeyi, Arap ve İslam olgularını yanlış okuyan nostaljik kurgulu faraziyeler olan, dış dünyanın ‘yeni-Osmanlıcılık’ olarak algıladığı tutarsız bir dış politikaya yönelmiştir.

Türkiye böylelikle, yılların deneyimine dayalı, çevresinde istikrar oluşturmaya ve bu istikrarı korumaya odaklı, yumuşak güç kullanımıyla yürütülen barış vurgulu geleneksel laik dış politika çizgisinden, kendisini bugün içinde bulunduğu güçsüz ve itibarsız hale getiren ve sıradan bir Ortadoğu ülkesi konumuna indirgeyen, rönesans öncesi Orta Çağı çağrıştıran, Sünni İslam yönelimli, mezhepçi, müdahaleci ve hayalci dış politika çizgisine kaymıştır.

İçinde yer aldığı bölgelerde kendisine özel bir statü sağlayan ve Müslüman nüfusa sahip batılı bir ülke kimliğiyle hem batı hem doğu nezdinde onu saygın ve çekici kılan demokrasiden giderek uzaklaşması da Türkiye’nin uluslararası itibarının aşınmasına ve dış politikasının etkisizleşmesine yol açan nedenlerden biri olarak öne çıkmaktadır.

 

 

4. İç politika

CHP iç politikada; barıştan, kardeşlikten, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerinden yanadır.

Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün temel dayanağı olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Nazım Hikmet’in “yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine” dizilerine ilham olan ‘Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk milleti denir’ anlayışını benimser, ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ özdeyişini ilke edinir.

CHP’nin bu ilkeler çerçevesinde hazırlayacağı tek başına iktidar programı; laik ve demokratik Cumhuriyet düzenine, kadın-erkek eşitliği temelindeki ve insan onuruna uygun çağdaş yaşam tarzına yönelik artan tehdit ve baskıların aşılmasının, ulusal değerlerimizi temel yapan, insanı öne çıkaran ‘çağdaş Türkiye’ hedefinin anahtarıdır. Ülke içinde, eğitimden sağlığa, işsizlikten cari açığa, gelir dağılımı eşitsizliğinden bölgeler arası gelişmişlik farkına kadar pek çok alandaki çarpıklıkların ilacı CHP’nin uygulamaları olacaktır.

CHP iktidarına giden yolda ciddi bir örgüt reformu kaçınılmazdır. Bunu gerçekleştirecek tüzük düzenlemeleri, iktidar yarışında CHP’nin elini güçlendirecektir.

 

 

CHP Ortak Akıl Platformu

Uluç Gürkan – Önceki TBMM Başkanvekili

Enis Tütüncü – Önceki Tekirdağ Milletvekili

Ankara Dayanışma Platformu

Mustafa Pınar – Platform Sözcüsü

Yusuf Şahin- Dernek Başkanı

Eskişehir Karıncaları Platformu

Ersin Ertürk – Platform Sözcüsü

CHP Ortak Akıl Platformu Üyeleri (Soyadı Sırasıyla)

Erol Akkaya – Önceki Genel Müdür

Kemal Anadol – Önceki milletvekili, CHP Grup Başkanvekili

Ergun Aydoğan – Önceki milletvekili

Özer Balkaş – Jeoloji Yük. Müh.

Sönmez Çetinkaya – Kimya Yük. Müh.

Osman Coşkunoğlu – Prof. Dr., Önceki milletvekili

Yavuz Ege – Önceki Dış Ticaret Müsteşarı

Aziz Ekşi – Prf. Dr.

Zeynel Erdoğan – İşadamı

Muzaffer Eryılmaz – Prof. Dr., Önceki Çankaya Belediye Başkanı

Ali Karamut – E. bürokrat

Şahin Mengü – Önceki milletvekili

Canip Sevinç – Mak. End. Yük. Müh.

Ferhan Şanlıman – Gazeteci

Şükrü Yalnız Tüteloğlu – Hukukçu

Necati Yıldız – Makine Yük. Müh.