CHP’de adaylık yarışı kızışıyor!

CHP’de adaylık yarışı kızışıyor!
19 Ağustos 2013 10:10

CHP’de yerel seçimlerde aday arayışı ve adaylık başvuruları devam ediyor.

Önümüzdeki yıl Mart ayında yapılacak mahalli seçimler için başvuruların sona ereceği 2 Eylül öncesi CHP’de aday adayları ortaya çıkmaya başladı.

 

ZİHNİ ERDEM Aydınlık Gazetesi

 

Parti’de, CHP’nin yerel yönetimleri kazanmasının garanti görüldüğü yerlerde aday bolluğu yaşanırken, kazanma şansının az olduğu yerlerde ise adaylık başvurularının azlığı dikkat çekiyor.

CHP yönetimi bir yandan yerel yönetimlerde oyunu ve belediye sayısını artırma hesapları yaparken, bir yandan da, kazanılma ihtimali zor olan yerlerde ise, güçlü ve sevilen isimlerle sürpriz yapmak istiyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun özellikle büyükşehirlerde adaylar konusunda son sözü söyleyeceği belirtiliyor.

CHP kulislerinde büyük ve önemli şehirlerde adı öne çıkan bazı adaylar şöyle:

 

İstanbul’da Sarıgül muamması

 

İstanbul’da, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, bütün itirazlara karşın hala güçlü bir aday olarak görülüyor. Sarıgül’e parti içinde muhalefet olmasına karşın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sarıgül ile İstanbul’da yarışa gireceği görüşü giderek ağırlık kazanıyor. Yapılan pazarlıklarda Sarıgül’ün birçok ilçe belediye başkan adaylarını ve Meclis üyelerini belirlemek istemesi sıkıntı yaratıyor.

 

Sarıgül Keskin resmi

 

Genel Başkan Yardımcıları Adnan Keskin ve Erdoğan Toprak’ın yanı sıra İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da Sarıgül’ün adaylığını destekliyor. Adaylık için CHP’den yolsuzluk yaptığı iddiası ile ihraç edilen Sarıgül’ün önce partiye dönüşünün sağlanması gerekiyor.
Kulislerde, Sarıgül’ün dönüşü ile birlikte AKP’nin düğmeye basacağı ve Sarıgül’e karşı yıpratma kampanyası başlayacağına dikkat çekiliyor.

 

Sarıgül adaylıkta alternatifsiz de değil

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve CHP Gurup başkanvekilleri Muharrem İnce ve Akif  Hamzaçebi’nin isimleri de İstanbul adayları arasında geçiyor. Bu arada partinin, Deniz Baykal’ın ilk önce adını gündeme getirdiği, Demirel’e yakınlığıyla bilinen ve 2007-2010 arasında CHP’de siyaset yapan İlhan Kesici için de nabız yoklanıyor.
Bir başka ciddi aday ise AKP’ye muhalif yazılarıyla bilenen Gazeteci Yazar Can Ataklı.

Bu isimlerin yanı sıra eski Gaziantep Biüyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Prof. Dr. Halil Semih Eryıldız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladılar.

 

karatepe

 

Ankara’da Karatepe sesleri

 

Ankara Büyükşehir’e şu ana kadar talip olan tek isim CHP’li Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç olurken, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. DR. Yalçın Karatepe’nin önümüzdeki günlerde istifa edip adaylık için CHP’ye başvuracağı belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun da Karatepe’nin adaylığına sıcak baktığı belirtildi. Bu arada, Ankara için eski Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’ın da ismi de kulislerde konuşuluyor.

CHP’nin Ankara’da dört dönemdir Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Melih Gökçek’in karşısına İstanbul adayı olmaması ve kabul etmesi halinde Parti sözcüsü Haluk Koç’un çıkartabileceği de ifade ediliyor.

 

Kocaoğlu mu? Ayman mı?

 

İzmir’de Aziz Kocaoğlu ile yola devam edilmesi güçlü bir ihtimal olarak görülürken, TBMM’de “Türk milleti” kavramına sahip çıkan çıkışı ile dikkatleri üzerine çeken İzmir Milletvekili Birgül Güler Ayman da aday adayı olduğunu açıkladı. Bir diğer kadın aday ise ulusalcı duruşuyla tanınan eski milletvekili Canan Arıtman.

CHP’nin bu kez garanti olarak gördüğü İzmir’de zorlanabileceği ifade ediliyor.

Bu nedenle Genel Merkez’in İzmir’de yapacağı tercih daha da önem kazanıyor.

CHP kulislerinde Kocaoğlu’nun son anda Genel Başkan Kılıçdaroğlu’dan “Hakkındaki davayı gerekçe göstererek adaylıktan affını isteyeceği ve kendisi ile birlikte hareket eden İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel’i aday yapmasını” isteyeceği konuşuluyor.

İzmir İl Başkanlığı da yapan Yüksel, parti içindeki ‘liberaller’e yakınlığı ile tanınıyor.

 

Antalya’da Akaydın rakipsiz değil

 

CHP’nin AKP’nin elinden aldığı Antalya’da seçime kiminle gireceği merak ediliyor.

Parti, mevcut belediye başkanı Mustafa Akaydın konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Genel Merkez ağırlıklı olarak Mustafa Akaydın’ın ile seçime girilmesini istiyor.

Antalya milletvekilleri ise Akaydın’a muhalefet ediyor. Aday olan eski Milletvekili Antalya Biüyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul’u da iki ciddi bir adaydan biri gözüyle bakılıyor. Baykal’a yakınlığı ile bilenen Antalya milletvekili Yıldıray Sapan’ın
da son anda aday olarak ortaya çıkabileceği ifade ediliyor.

 

Macit Özcan ismi Mersin’de ağır basıyor

 

CHP’nin geçen seçimde iki kez üst üste kazandığı büyükşehir belediyelerinden biri olan Mersin’de çok aylı bir yarış söz konusu. Mevcut belediye Başkanı Macit Özcan’ın yanı sıra bir süre önce Deniz Baykal döneminde CHP ağır eleştirilerde bulunun ve bir süre önce PM kararıyla partiye geri dönen eski bakanlar Fikri Sağlar ile kısa bir süre önce CHP’ye katılan İstemihan Talay adaylık için yarışıyor. Siyasi kulislerde, Özcan’ın diğer aday adaylara rağmen daha şanslı olduğu belirtiliyor.

 

Büyükerşan- Özlem Çercioğlu

 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, aday olmak istemesi halinde yerine koruyacağı belirtiliyor.

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise şimdiden aday gibi. Çünkü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, alışık olmadık bir biçimde, aday adaylığı için başvurular sonuçlanmadan Çerçioğlu’nun adaylığının garanti olduğunu kamuoyuna ilan etmişti. CHP katılan bir başka belediye Başkanı Seyit Torun’un da Ordu’da yeniden aday gösterileceği ifade ediliyor.

 

İnce’nin adı İstanbul’dan sonra Bursa için de geçiyor

 

Adayların netleşmediği bir başka büyükşehir de Bursa. Bu arada TBMM’de çıkışları ile tanınan CHP’nin kamuoyunda itibarı yüksek siyasetçilerinden biri olan Grup başkanvekili Muharrem İnce’nin adı hem İstanbul hem de Bursa Büyükşehir başkan adaylığı için geçiyor.

 

Antep’te aday arayışı

 

CHP’nin uzun yıllar yönettiği ancak son dönemde AKP’ye kaptırdığı Gaziantep Büyük Şehir Belediye Başkanlığı için eski milletvekili Akif Ekici, ve eski Şahinbey Belediye Başkanı ve eski milletvekili Yaşar Ağyüz’ün adı kulislerde konuşuluyor.

 

Adana’da Akay ve Cetin’in

 

Adana büyükşehir için beş aday yarışıyor.

ADD Adana Şube Başkanlığı görevinde de bulunan Akif Kemal Akay, diğeri ise geçen yerel seçimlerde önce aday olarak kamuoyuna ilan edilen sonra da engellenen Soner Çetin. Diğer adaylar ise şöyle; CHP milletvekili Turgay Develi ve eski DSP’li Bakan Arif Sezer ve Hüseyin Karabulut.