CHP’de aday listeleri yazılmaya başlandı

CHP’de aday listeleri yazılmaya başlandı
17 Mayıs 2018 21:04

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinde milletvekili aday adaylarıyla mülakat yapan ve Genel Başkan Yardımcılarından oluşan 5’li Komisyonla buluştu. 6 saat süren toplantıda CHP’nin milletvekili adaylarının listelerinin oluşturulmasına başlandığı öğrenildi.

 

 

 

Milletvekili aday listelerini oluşturmak için bütün programlarını iptal eden ve kimseyle görüşmeyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, liste mesaisine başladı.

 

Kılıçdaroğlu, Parti Okulu’nun bulunduğu Çevre Sokak’ta, partisinden milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunanlarla mülakat yapan CHP Genel Başkan Yardımcıları Tekin Bingöl, Faik Öztrak, Seyit Torun, Muharrem Erkek ve Çetin Osman Budak’tan oluşan 5’li komisyon üyeleriyle buluştu. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan’la buluştu.

 

NAMUS SÖZÜ VERİLDİ
Toplantıda, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, aday listelerinin MYK ve PM’ye sunulana kadar sızdırılmaması konusunda komisyon üyelerinden namus sözü aldığı öğrenildi.

 

6 SAAT ADAYLAR KONUŞULDU
Toplantıda, daha önce 81 ilin dağıtıldığı 5 Genel Başkan Yardımcıları, sorumlu oldukları illerle ilgili aday adaylığı başvurusunda bulunanlarla ilgili Kılıçdaroğlu’na tek tek bilgi aktardıkları öğrenildi.

 

TEK TEK NOT ALDI
Kılıçdaroğlu’nun ise 5’li Komisyon üyelerinin sorumlu oldukları illerle ilgili sunumları doğrultusunda, aday adayları hakkında tek tek notlar aldığı ve bazı adaylarla ilgili daha detaylı araştırma yapılmasını istediği bildirildi. CHP Lideri’nin, bazı adaylar hakkında ise, ‘Evet, o adayı tanıyorum” yorumunda bulunduğu öğrenildi.

 

ÜÇ KRİTERE BAKILARAK YAZILIYOR
DÜZGÜN HABER’in CHP kulislerinde edindiği bilgiye göre, CHP’de aday adaylarının belirlenmesinde, 5’li komisyonun hazırladığı raporlar ile Genel Merkez’in aday adayları hakkında yaptığı anketler ve 81 il teşkilatından kapalı zarf içinde gelen görüşler esas alınıyor. Üç kriterden geçer not alan aday adayları taslak listelere yazılmaya başlandı.

 

KÜÇÜK İLLER BÜYÜK ORANDA NETLEŞTİ
CHP’de daha önce alınan kararlar doğrultusunda sorunsuz olan ve partinin milletvekili çıkaramadığı yaklaşık 40 ilin adayları konusunda büyük oranda genel eğilimin oluştuğu öğrenildi. Oluşan taslak liste konusunda son kararı ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, söyleyecek. 5’li Komisyonun, yarından itibaren ise partinin milletvekili çıkardığı illerle, büyükşehirlerin taslak listesini oluşturmaya başlayacağı öğrenildi.

 

ABDÜLLATİF ŞENER’E LİSTEDE OLACAK
Bu arada AK Parti Kurucusu ve eski Başbakan Yardımcılarından Abdüllatif Şener’in CHP’den aday adaylığı konusunun netleştiği öğrenildi. Şener’in CHP’de seçilecek yerden listede olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

SAADET PARTİSİ’NDEN KAÇ ADAY OLACAK?
Saadet Partisi’nin Meclis’te grup kurmak için bazı isimlerin CHP sıralarından aday gösterilmesi konusundaki talebi konusunda da uzlaşmaya varıldığı öğrenildi. Saadet Partisi’nin bu çerçevede CHP’ye açık çek verdiği öğrenildi. CHP’nin, Saadet Partisi’nin önereceği isimleri de dikkate alarak, kendi tabanında rahatsızlık yaratmayacak 5 veya 6 ismi kendi listesinden aday göstermesi bekleniyor.

 

MEVCUT KAÇ VEKİL LİSTEDE?
CHP’de sorunsuz olan ve milletvekili çıkarılamayan illerle ilgili durumun netleşmesinin ardından, yarından itibaren milletvekili çıkarılan illere sıra gelecek. Kılıçdaroğlu’nun, mevcut 130 milletvekilini elerken; Genel Kurul ve Komisyon çalışmalarına devam cetvellerine, Meclis’teki performanslarına, yani kanun teklifi, yazılı ve sözlü soru verip vermediği, kürsüye çıkıp çıkmadığı konusunda karnelerine bakarak listeyi oluşturması bekleniyor. CHP Lideri’nin mevcut milletvekillerinin yüzde 60’na listelerde yer vermesi beklenmiyor.

 

15 VEKİLE ‘İYİ’ HABER
CHP’de daha önce yapılan toplantıda, İYİ Partiye geçen ve geçtiğimiz günlerde yeniden partiye dönen 15 Milletvekilinin, seçilebilir yerden listelere konulması konusunda prensip kararı alınmıştı. Ancak birkaç milletvekilinin başka yerlerden aday gösterilmesi gündemde.

 

PAZAR GÜNÜ LİSTE NETLEŞECEK
Kılıçdaroğlu’nun talimatı doğrultusunda listelere son şeklini vermek için 20 Mayıs Pazar günü saat 11:00’de önce MYK’nın, saat: 19:00’da ise PM’nin toplanarak milletvekili listesine son şeklini verecek. PM toplantısının, 21 Mayıs Pazartesi sabahına kadar sürmesi bekleniyor.

 

İŞTE O ÇAĞRI

 

c