CHP’de açılım MYK’sı

CHP’de açılım MYK’sı
15 Eylül 2014 09:45

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün MYK’yı atadı.

 

MYK’nın tamamına yakını Sezgin Tanrıkulu, Burhan Şenatalar, Mehmet Bekâroğlu ve Ercan Karakaş gibi PKK Açılımını destekleyen isimlerden oluştu.

 

CHP’nin ‘Kürt dalımı’ kadrosu belli oldu. Kılıçdaroğlu’nun belirlediği CHP’nin yeni MYK’sı açılım’a yeşil ışık yakanlardan oluştu. PM’ye cinsiyet kotasından giren Bekaroğlu da genel başkan yardımcılığına getirildi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumartesi günü toplanan Parti Meclisinin ardından dün Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeliklerine atama yaptı. Kılıçdaroğlu’nun atadığı MYK’nın tamamına yakınını AKP ile PKK arasında yürütülen “Kürt açılımına destek veren isimlerden seçmesi dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun atadığı MYK’da, 5-6 Eyül’de toplanan 18. Olağanüstü kurultay’da “cinsiyet kotası” marifetiyle Parti Meclisine sokulan Mehmet Bekaroğlu, Burhan Şenatalar ve Sencer Ayata yer alırken, DYP kökenli olduğu bilenen ve diğer MYK üyelerine göre daha “millici” bir duruşu olan Aytun Çıray, bu kez MYK’ya alınmadı.

 

BEŞ MYK ÜYESİ DEĞİŞTİ

 

Kurultay öncesindeki CHP MYK’sındaki beş isim değişti. Değişen isimler arasında yer alan Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu ile Ankara Milletvekili Emrahan Halacı’yı Kılıçdaroğlu hazırladığı kurultaya sunduğu PM listesine almadı. Listede yer alan Erdoğan Toprak ile Emel Yıldırım ise seçilemedi. Kılıçdaroğlu PM’ye seçilen Genel Başkan Yardımcıları’ndan Aytun Çıray’a ise yeni MYK’da görev vermedi. Çıray, 30 Mart seçimleri sonrasında yapılan değişikliklerle birlikte MYK alınmıştı.

 

CHP’DEKİ AÇILIMIN ‘A TAKIMI’

 

Kılıçdaroğlu atadığı yeni MYK’da Kürt açılımına destek veren ve CHP içinde açılımın öncüsü sayılan üyeleri genel başkan yardımcısı olarak atadı. CHP MYKda “Kürt Açılımı” konusunda izlenen politikaları belirlemede ağırlığı olan şu isimler dikkat çekiyor:

 

Sezgin Tanrıkulu: Habur’dan Türkiye’ye giriş yapan PKK’lıların avukatı. CHP’ye katıldıktan sonra Kılıçdaroğlu’nun bütün MYK’larında değişmez isim olarak yer aldı.

 

Gürsel Tekin: İstanbul il başkanı iken AKP ile PKK arasındaki Kürt açılıma destek verilmesini istemiş ve Kürt sorunun çözen tarihe geçer demişti.

 

Burhan Şenatalar: AKP ile PKK arasında başlatılan “Kürt açılımı”nı desteklemiş, CHP’yi de açılıma destek vermemekle eleştirmişti.

 

Mehmet Bekaroğlu: “Kürt açılımı” ve “Anadilde eğitim” konusunda CHP’nin cesur olmasını ve bu konuda AKP’den ön alması gerektiği yönünde önerilerde bulunmuştu.

 

Ercan Kara kaş: AB tipi sosyal demokrat görüşleri ile biliniyor. “Kürt açılımı”nın desteklenmesini istiyor. Karakaş,”AKP somut önerilerini açıklayıp cesurca hareket etmeli. Biz sorunu çözecek önerileri destekleriz.” düşüncelerini savunuyor.

 

Eski MYK’da yer alan Haluk Koç, Bülent Tezcan, Faik Öztrak. Şafak Pavey, Veli Ağbaba, Seyhan Erdoğdu, Sencer Ayata, Tekin Bingöl ve Yakup Akkaya’nın da Kürt açılımına destek veren politikalara bugüne kadar herhangi itirazları olmadı.

 

ÖZÇELİK İÇİN BOŞ BIRAKILDI

 

Kılıçdaroğlu’nun, PM’nin ikinci yedeğinde bulunan Özçelik’i iki kişinin istifa veya başka nedenlerle ayrılması halinde PM üyesi olması ile birlikte dış işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına atayabileceği belirtildi. Kılıçdaroğlu, delegelerin çizdiği Erdoğan Toprak’ı da siyasi işlerden sorumlu genel başkan başdanışmanlığı görevine atayarak Genel Merkez’de tuttu. Bu arada, Kılıçdaroğlu’nun Emrehan Halıcı’dan boşalan ve bilgi ve teknolojiden sorumlu genel başkanlığı koltuğuna da atama yapmadı.

 

BEKAROĞLU TANITIMI YAPACAK

 

Mehmet Bekaroğlu tanıtım ve halkla ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımsısı olarak görevlendirdi. Tekin Bingöl, partinin ikinci adamı konumu olan örgütten sorumlu genel başkan yardımcılığındaki yerini korurken, Gürsel Tekin, yeniden genel sekterlik görevine getirildi.

 

Başkan Yardımcıları ve görev alanları

 

Kemal Kılıçdaroğlu’nun belirlediği  MYK üyeleri, Genel Başkan Yardımcıları ve görev alanları şöyle:

1) Tekiri Bingöl: Parti örgütü, örgüt yöl netimleri ve yurtdışı örgütlenmeler

2) Haluk Koç: İdari ve mali işler

3) Bülent Tezcan: Hukuk ve seçim işleri

4) Seyhan Erdoğdu: Parti içi eğitim

5) Sezgin Tanrıkulu: İnsan hakları

6) Enis Berberoğlu: iletişim ve medya  ile ilişkiler

7) Mehmet Bekaroğlu: Tanıtım ve halkla ilişkiler

8) Veli Ağbaba: Yerel yönetimler

9) Yakup Akaya: Meslek kuruluşları, işçi I sendikaları ve diğer sivil toplum kuruluşları

10) Faik Öztrak: işveren sendikaları ve ı kuruluşları

11) Selin Sayek Böke: Ekonomi politiI kaları

12) Burhan Şenatalar: Sosyal politikalar

13) Şafak Pavey: Doğa hakları

14) Sencer Ayata: Ar- Ge; bilim – yönetim platformu

15) Ercan Karakaş: Kültür – sanat

16) Gürsel Tekin: Genel Sekreter