CHP: Zeytinliklerden sonra patlamaya hazır başka bir bomba var

CHP: Zeytinliklerden sonra patlamaya hazır başka bir bomba var
10 Haziran 2017 21:13

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, tasarıdan zeytinliklerle ilgili maddenin geri çekildiğini belirtti ama bir başka tehlikeye işaret etti. “Patlamaya hazır başka bir bomba var bu kanun tasarısında” diyen Sındır, şimdi de Mera Kanunu’nda değişiklik yapılmak istendiğine işaret etti.

 

 

 

 

 

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, komisyona geri çekildiği için zeytincilere şimdilik rahat bir nefes aldıran kanun tasarısına değinerek, “Bu tasarıda mera alanlarının aynı şekilde sanayi sitelerine açılmasının önünü açacak bir madde var. Meraların ortadan kaldırılmasına neden olan bu yasa geri çekilmelidir” dedi.

 

 

 

Tire’nin kırsal mahallelerinden Eskioba’da köy kahvesini ziyaret eden Kamil Okyay Sındır, ülke gündeminde önemli yer bulan ve TBMM’de komisyona geri çekilen zeytinlik alanlarının sanayi işletmeleri yapılmasına izin verecek ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ndaki madde ile ilgili uyarılarda bulundu. Bu konuda köylüleri, hayvancılıkla uğraşanları daha dikkatli olmaya çağıran Sındır, “Bu madde geri çekilmemiş olaydı zeytinliklerin yakınına organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri ve benzeri işletmeler kurulabilirdi. Bu ‘hükümet olarak tüm zeytinlikleri sanayi işletmelerine açabilirim’ demek. Mücadele ettik direndik. Sonuçta bu maddeyi komisyona geri çektiler ama kanundan çıkarılmadı” dedi.

 

 

ZEYTİNDEN SONRA MERALAR DA TEHLİKE ALTINDA

 

 

Ege, Trakya ve Akdeniz bölgelerinin zeytinlik alanlarla kaplı olduğunu dile getiren Sındır, şunları söyledi:

 

 

“Bu bölgedeki zeytinliklerin bulunduğu alanlarda kireç taşı hakimdir. Zeytin ve kireç deniz iklimini sever. Dolayısıyla bölgede aktif fay hattı ve jeotermal çoktur. Bu bölgelerde madencilik rezervleri çok yüksektir. Maden lobisi bu kanun maddesindeki değişikliği istedi. Bu değişiklik zeytinliklerin yok olmasının ötesinde buraların talan edilmesi anlamına geliyordu. Zeytinlikler ile ilgili madde geri çekildi ama patlamaya hazır başka bir bomba var bu kanun tasarısında; Mera Kanunu’nda değişiklik. Yani mera alanlarının aynı şekilde sanayi sitelerine açılmasının önü açılacak. Bir madde eklenerek mera alanları amacı dışında kullanılabilecek. Zaten köyler mahalle olduktan sonra bunlar köylerin tasarrufundan çıkarıldı. Biz kalanı korumaya çalışıyoruz. Türkiye’de mera varlığı 1970 yılında 24 milyon hektar iken şu an 10.5 milyon hektara düştü.”

 

 

“BU ÇİFTÇİNİN YOK OLUŞU OLUR”

 

 

İzmir merkezdeki sanayi sitelerinin şehir dışına taşınmak istediğini, devletin de onlara işin kolayına kaçarak çiftçinin kullandığı mera alanını önereceğini ileri süren CHP’li Sındır, mera alanlarının bu şekilde yok edilebileceği uyarısında bulundu. Sındır sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

“Mera alanının yok olması demek hayvancılığın sonunun başlangıcı demektir. Endüstriyel tarım yapan büyük kapalı işletmeler, besi sığırcılığı yapan işletmeler, kaba yem ihtiyacını karşılar. Ama meraların yok olması, 15-20 koyunu, 3-5 sığırı olan küçük çiftçinin yok oluşu olur. Bu alanlar çevre ve ekoloji açısından da önemli ve korunması gereken alanlardır. Devletin görevi bu alanları ıslah etmektir. Bu madde de maalesef kanun hükmünde yer alıyor. Bu bir siyasi parti meselesi değil, memleket meselesidir. Meraların ortadan kaldırılmasına neden olan bu yasa geri çekilmelidir.”

 

 

Yanındakilerle daha sonra Tire’nin en büyük mera alanına giden Kamil Okyay Sındır, bölgede koyunlarını otlatan çobanlar ve köy muhtarı Ergün Bayır ile konuştu. Eskioba Muhtarı Ergün Bayır, köyün toplam mera alanının 12 bin dönüm olduğunu, alanın 5 bin dönümünün köy halkına 7 binlik kısmının da hazineye ait olduğunu söyledi.

 

 

Kaynak: DHA