CHP yönetimi unuttu! CHP’de o günü bir tek o isim anımsadı

CHP yönetimi unuttu! CHP’de o günü bir tek o isim anımsadı
9 Mayıs 2020 15:56

Bugün, 9 Mayıs 1935’te gerçekleştirilen CHP 4. Kurultayının 85. yıl dönümü.

 

 

Partinin adının “Cumhuriyet Halk Fırkası”ndan “Cumhuriyet Halk Partisi”ne dönüştürüldüğü bu kurultay, aynı zamanda parti genel başkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün katıldığı son kurultay oldu.

 

 

Parti tüzüğüne konulan maddelerle parti ile devletin kaynaştırılması yoluna gidildi. 18 Haziran 1936’da Parti Genel Başkanı Vekili İsmet İnönü’nün yayınladığı genelge ile parti ile hükümetin birleştirilmesi kararı uygulamaya sokuldu. Genelge ile, İçişleri Bakanı’nın parti yönetim kurulu üyeliğine alındığı ve genel sekreterlik görevinin verildiği, illerde parti il başkanlıklarına il valisinin getirildiği belirtildi. 13 Şubat 1937 tarihinde de, “Türkiye Devletinin resmi dili Türkçedir; makarrı Ankara şehridir” şeklindeki anayasanın (1924 Anayasası) 2. Maddesine de, “Türkiye devleti, cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, laik ve devrimcidir” şeklindeki CHP’nin altı ilkesi eklendi.

 

 

Ne yazık ki CHP yönetiminden hiçbir isim bu anlamlı günü hatırlamadı.

 

Sadece CHP Bilecik milletvekili Yaşar Tüzün sosyal medya paylaşımında “9 Mayıs 1935’te Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün son Kurultayı olan Cumhuriyet Halk Partimizin 4. Kurultayı’nda ‘fırka’ yerine ‘parti’ sözcüğü benimsendi ve ‘Altı Ok’ daha ayrıntılı bir şekilde ele alındı. ‘Kemalizm’ ilk kez resmi olarak tanımlandı.” açıklamasını yaptı.