CHP ve Mustafa Kemal’in askerleri!

CHP ve Mustafa Kemal’in askerleri!
22 Ocak 2018 08:54

Geçtiğimiz hafta CHP’nin yeni İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Mustafa Kemal’in askeri değil, yoldaşı” olduğunu söyledi. “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganının “militarist” olduğunu belirtti.

 

 

Sinan Meydan / Sözcü

 
Ben güncel siyasi tartışmalara girmeden, meselenin tarihsel boyutunu açıklamak istiyorum.
Birincisi, Türkiye Cumhuriyeti, emperyalizme karşı bir bağımsızlık savaşı sonunda kuruldu. Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar hep Mustafa Kemal’in askerlerinin zaferiydi.
İkincisi, CHP’yi, ömrünün önemi bir bölümü savaş meydanlarında geçen bir asker; Başkomutan Atatürk kurdu.
Üçüncüsü, Bugün CHP Tüzüğü’nün 1. Maddesi’nde aynen şöyle denilmektedir: “Cumhuriyet Halk Partisi; Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde; Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin devamı olarak 9 Eylül 1923 tarihinde kabul edilen ‘Parti Tüzüğü’ ile kurulmuştur.” Buradaki “Müdafaa-i Hukuk” kavramı, işgallere karşı her türlü haklı direnişi simgeler. Nitekim işgallere karşı, düzenli ordunun olmadığı bir ortamda, Müdafaai Hukuk Cemiyetleri silahlı direnişe geçmiş, vatan ve namus müdafaası vermişti.

 

 

Dördüncüsü, Atatürk’ün en büyük amaçlarından biri ordu ile siyaseti birbirinden ayırmaktı. O, İttihat Terakki’den bu yüzden ayrılmıştı. Cumhuriyetin ilanından hemen sonra da asker milletvekillerinin ya askerliği ya milletvekilliğini tercih etmelerini istemişti. Kendisi de cumhurbaşkanı olduktan sonra üniformasını çıkarmıştı. Yani asker Atatürk, askeri bir diktatörlük değil, demokrasiye evrilecek bir cumhuriyet kurdu. Dolayısıyla Mustafa Kemal’in askerleri, her zaman demokrasiye sahip çıkmaları gerektiğini bilirler.

 
Beşincisi, Atatürk, devrimleri yaparken “Kültür Ordusu”, “Eğitim Ordusu”, “Öğretmen Ordusu” kavramlarını kullanırdı. Mesela “Eğitim ordusunun neferleri” derken hiç şüphesiz üniforma giymiş askerlerden değil, öğretmenlerden söz ediyordu.

 
Sonuç olarak “Mustafa Kemal’in askeri olmak”; emperyalizme karşı tam bağımsızlık, saraya, sultana karşı milli egemenlik, bağnazlığa, yobazlığa karşı akıl ve bilim yoluyla çağdaşlık ve paylaşım savaşlarına karşı yurtta barış dünyada barış mücadelesi vermeyi gerektirir. Bunun “militarizmle” alakası yoktur.

 

http://www.sozcu.com.tr/2018/yazarlar/sinan-meydan/ataturkten-ortadogu-dersi-2184090/