CHP, Ulaştırma Bakanı hakkında gensoru verdi!

CHP, Ulaştırma Bakanı hakkında gensoru verdi!
6 Ekim 2017 16:38

CHP, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan hakkında “kanuni sorumluluğunu yerine getirmediği ve kamunun zarara uğratılmasına göz yumduğu” iddiasıyla gensoru verdi.

 

 

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Levent Gök ve Özgür Özel imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan gensoru önergesinde, özel hallerde uygulanması gereken “pazarlık usulünün” istismar edildiği belirtilerek şöyle denildi:

 

 

“Bu şekilde gerçekleştirilen ihalelerin tutarında son dönemde olağanüstü artış olduğu dikkati çekmektedir. Nitekim, bu şekilde yapılan ihalelerin tutarı 2016’da yüzde 86,1 artarak 21,7 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2017’nin ilk altı ayında pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin tutarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 175 artarak 16,8 milyar TL’ye sıçramıştır.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının görev ve sorumluluk alanına giren kurumlarda da önemli alt yapı yatırımları ve yapım işlerinde gerekli rekabet koşulları sağlanmadan ihalelerin pazarlık usulüyle belirli firmalara verildiği görülmektedir. Sadece 2017’nin ilk altı ayında Bakan’ın sorumluluğundaki kuruluşların ‘bir firmanın içinde olduğu’ bazı ortaklıklara pazarlık usulüyle 2,8 milyar TL’lik iş verdiği görülmektedir. 2013 ortasından bugüne bu firmanın da içinde olduğu iş ortaklıklarına pazarlık usulüyle verilen ihalelerin toplam tutarının 3,8 milyar TL olduğu düşünüldüğünde son dönemde bu ihale yönteminin belirli firmalar lehine açıkça istismar edildiği dikkati çekmektedir.

Özetlediğimiz nedenlerle Bakan’ın, kanuni sorumluluğunu yerine getirmediği ve kamunun zarara uğratılmasına göz yumduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan hakkında Anayasanın 98. ve 99., TBMM İçtüzüğünün 106. Maddesi uyarınca gensoru açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.”