CHP su havzaları için Meclis araştırması istedi

CHP su havzaları için Meclis araştırması istedi
21 Nisan 2014 13:57

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İstanbul’daki su havzalarının durumu ve su havzaları ile ilgili olarak alınacak tedbirlerin tespiti, su kullanım ve tasarruf politikalarının belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

 

Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, İstanbul’daki su havzalarının yapılaşma nedeniyle tehdit altında olduğu belirtilerek şöyle denildi:

 

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ, su havzalarını koruma konusunda yetersiz kalmaktadır. İstanbul Avrupa Yakası’nda Sazlıdere ile Alibeyköy su havzaları ve Anadolu Yakası’nda Ömerli ile Elmalı su havzaları kaçak ve aşırı yapılaşma nedeniyle tehdit altındadır. Bilimsel hiçbir ilke ve veriyi dikkate almadan yerel yönetimler tarafından yapılan şehir planları, rant ve ihale esaslıdır. Doğa ve insan hayatının sürdürülebilirliği birkaç ihale ve rant ile hiçe sayılmaktadır.

 

İstanbul’un mevcut su toplama havzalarının korunması, bu alanlarda su kaynaklarının kirlenmesini engelleyecek, su toplama alanlarında imar ve endüstriyel yapılaşmanın önüne geçecek çalışmaların yapılması, mevcut sorunların tespiti amacı ile Meclis Araştırması açılması elzemdir.”