CHP Seçmeni Halıcı'dan Hesap Soruyor

CHP Seçmeni Halıcı'dan Hesap Soruyor
4 Ekim 2011 15:53

Haziran seçimlerinden aylar önce, tek oy sonucu bile yanlış olsa bulup hesap soracağız, seçmenimizin gönlü ferah olsun diyen Halıcı’nın aklı daha yeni geliverdi!

 Haziran seçimlerinden aylar önce, tek oy sonucu bile yanlış olsa bulup hesap soracağız, seçmenimizin gönlü ferah olsun diyen Halıcı’nın aklı daha yeni geliverdi!

 

Sandık Tutanağı Çalışmalarına Davet başlığı altında CHP gönüllülerine e-mail yollayan Halıcı, tüm CHPlileri sandıklara sahip çıkmaya davet ediyor. Seçimlerden önce kendisini dünyanın ilk Bilişim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak takdim eden Halıcı, basına verdiği demeçlerde, seçim gecesi karşılaştırmaların yapılacağını iddia ederek, sorumluluğun kendisinde olduğunu belirtmişti. Galiba birilerinin seçimden aylar geçtiğini ve hala sonuçların karşılaştırılmamış olduğunu gündeme getirmesi gerekiyor.

 

Gazetemiz daha yeni olmasına rağmen her gün binlerce insanımızın takip ettiği özgün ve özgür bir haber sitesi oldu. Bu nedenle okuyucularımıza bizi bu kısa sürede ayakta tuttukları için teşekkür ediyoruz.Bu sonuç elbette gazetemizin ilkeleri ve Halkın Sesi olmasından kaynaklanıyor. Bu çizgimizi daima koruyacağız. Gelelim bize gelen bu ayki yüzlerce e-postaya… : CHP’li  okuyucularımızdan birçoğu 12 Haziran seçimleri akşamı oylarının CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı’nın kurduğu sistem sayesinde tam olarak sonuçlara yansıyacağına inanmış fakat Halıcı verdiği sözü tutamamış. Bu yetmezmiş gibi Halıcı 12 Haziran seçimlerinden yaklaşık 4 ay sonra CHP seçmenlerine bir mail atmaya başlamış. Bu mailin örneğini bir okuyucumuz bizlere gönderdi ve biz de aşşağıda yayınlıyoruz. Halıcı’nın oyların tam olarak sonuçlara yansıyacağı sözünü verdiğini ancak başarısız olduğunu anlatan mailler atan okuyucularımız birçok gazeteye bu şikayetleri gönderdiklerini ancak kimseden cevap alamadıklarını belirtiyorlar. 

 

Bize atılan mesajların birçoğunda şu soru soruluyor :

 

‘Emrehan Halıcı seçim akşamı oyların peşine düşeceğine neden 4 ay sonra bu işin peşine düştü? Hani seçim akşamı oylarımızı koruyacaktı?’

 

İŞTE HALICI’NIN SEÇİMLERDEN 4 AY SONRA CHP SEÇMENİNE ATTIĞI MESAJ :
 

 
 
Sayın …………..12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimi sonuçları, seçim gecesi örgüt görevlilerimizce online olarak girilmiş ve merkezimizce değerlendirilmiştir.
Daha önce planlandığı üzere ıslak imzalı tüm seçim sonucu tutanaklarının sisteme girişi yapılarak gerekli kontrollerin tamamlanması gerekmektedir.
Bu kapsamda öncelikle İlçe Başkanlıklarımız tarafından gönderilen ıslak imzalı Sandık Sonuç tutanaklarının tasnifi, veri girişi ve karşılaştırmaları çalışmaları yapılacaktır.
Yaklaşık 3 ay sürmesini beklediğimiz bu çalışmada görev almak istiyorsanız 10 Ekim 2011 tarihine kadar [email protected] adresine eposta gönderiniz.

Emrehan HALICI
Genel Başkan Yardımcısı
Bilgi ve İletişim Teknolojileri

 

HALICI’NIN AYLAR ÖNCE VATAN GAZETESİNE VERDİĞİ O RÖPORTAJ 

 
http://haber.gazetevatan.com/tek-oy-sonucu-bile-yanlis-olsa-bulacagiz/370303/9/Haber

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, “Sandık tutanaklarını YSK’nın belgeleriyle karşılaştıracağız. Sandık bazında suistimal varsa bulma teknolojimizi var ve mutlaka bulacağız” dedi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, 12 Haziran’da seçim yasaklarının kalkmasıyla Türkiye genelindeki tüm sandıkların sonuçlarını internet sitesinden vatandaşla paylaşacaklarını açıkladı. Halıcı, VATAN’ın sorularını yanıtladı:

 

Mart ayında YSK’yı uyardınız. Sonuçları yayınlama projeniz ne durumda?

 

2010 yılında çıkan yasa gereği YSK’nın, isteyen partilere seçim sonuçlarını sandık bazında genel merkezlere ileteceğiyle ilgili bir yükümlülük var. “Bunun nasıl olacağını iletin, hazırlıklarımızı yapalım” dedik. Yasaklar biliyorsunuz en geç 21.00’de kalkıyor. Daha da önemlisi YSK, şeffaf bir seçim için genel merkezlere nasıl iletiliyor ise aynı olanağı tüm vatandaşlarımıza sağlamasını istemiştir. CHP olarak biz her türlü tedbirimizi aldık. Bu seçimde en ufak hile olmaması için sandık başlarında bulunacağız. Sandık tutanaklarını, YSK’nın girdiği belgelerle karşılaştıracağız.

 

Kaç sandık görevliniz olacak?

 

180 bin sandıkta, bazılarında birden fazla görevlendirme olacak. Cep telefonları kullanılacak. İl ve ilçe merkezlerinde internete bağlı bilgisayarlar olacak. Eskiden olduğu gibi bir tane merkezi bilgisayar, buna bağlı terminaller değil, tamamen intranete geçmiş durumdayız. Yani uzay üssü gibi bir yer yapmamıza gerek kalmadı. Herkes her yerden izleyebilecek. İntranet ilk defa CHP tarafından Türkiye’de bu kadar geniş anlamda yapılan bir çalışma oldu.

 

İnsan unsuru var dediniz?

 

Evet. Bu denetimin vatandaşlar tarafından yapılması çok anlamlı olur. A, B, C partisi fark etmez. CHP olarak başarımıza gölge düşmemesi için hiçbir sandıkta en ufak hata, hile, yanlışlık yapılmamasını derinden takip edeceğiz. YSK’ya ‘siz yapmazsanız biz yaparız’ demiştik zaten.

 

Bu denetimi siz nasıl yapacaksınız?

 

Seçim gecesi 21.00’den itibaren basın kuruluşlarımızla, vatandaşlarımızla bilgileri paylaşacağız. Vatandaşlarımız saat 21.00’den sonra seçim sonuçlarını sandık bazında ilk defa bizim sayemizde görecekler.

 

“Vatandaş denetim yapsın” diyorsunuz. Bu nasıl olacak?

 

2007 seçimleriyle ilgli çok fazla kuşku duyuldu. Ama kuşkuların neticesi ortaya çıkmadı. 2011’de bu olmamalı. Seçim sona erdiği zaman sandık sonuçları ilan edilip, asılıyor. Vatandaşlarımızın tek yapacağı iş, sandık kapandıktan sonra gidip oy kullandığı sandık tutanağının notunu alması. Veya cep telefonu, fotoğraf makinasıyla görüntüsünü çekmesi. Yayın yasağı bittiği an, CHP’nin sitesine girecek ve kendi sandığının sonucunu görecek. Çektiği fotoğrafla karşılaştırarak, “A partisi şu oyu, B partisi bu oyu almış” diyebilecek. Hata yoksa tamam, eğer varsa hemen bize -başka partinin mensubuysa oraya- veya Seçim Kurulu’na bildirecek.

 

Bir tür kendi sandıklarının müfettişliğini yapacaklar yani?

 

Evet. Vatandaşın bu kontrolü yapabilecek olması suiistimal niyeti olanlara karşı caydırıcı olacaktır. Uyarıyorum: Nerede hata olacaksa, biz bu hatayı tespit etme şansına sahibiz ve bunu bulacağız. Tek bir oy sonucu bile yanlış aktarılacak olursa, sisteme bunu o sandık bazında bulup çıkartacağız. Bu teknolojimiz var. Seçim öncesi muhtarlıklara asılan listelerde büyük hatalar olduğu söylendi biliyorsunuz. Şu anki tespitlerimize göre 2 milyonun seçmen görünmüyor.

 

YSK’dan açıklama geldi mi?

 

Resmi açıklama yapılmadı. Şimdi bakıyoruz, 4 milyonun üzerinde yer değiştiren seçmen var. 2010 halk oylamasıyla 2011 seçimlerindeki kütüklerde 4 milyonun üzerinde kişi bir önceki yerinde değil, faklı bir yerde seçmen olarak kayıtlanmış durumda.

 

Çok büyük bir rakam değil mi?

 

50 milyon seçmen arasında yüzde 8’lik bir değiştirme demektir. Bu, üzerinde soru işareti olan bir konudur. Açıklık getirilmesi gerekir.