CHP seçimde ‘yapay zeka’ kullanacak!

CHP seçimde ‘yapay zeka’ kullanacak!
5 Mart 2018 11:37

Seçimlerde ittifak tartışmaları sürerken, CHP’den farklı bir çıkış geldi. CHP, seçim sonuçlarının sağlıklı toplanması için yapay zeka’dan yararlanacak.

 

 

 

2019 yılında yapılacak seçimlerin demokratik koşullar içerisinde gerçekleşmesi için çalıştıklarını belirten CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, sonuçların sağlıklı toplanması için gerekirse yapay zeka kullanacaklarını söyledi.

 
Partinin geçmişteki birikimlerini de değerlendirerek gelecek süreci doğru yönetmek için çaba içerisinde olduklarını anlatan Adıgüzel iddialı konuştu: “YSK da seçim sonuçlarını CHP’den öğrenecek.”

 

 

‘HEYETİN ÖNCELİĞİ SEÇİM GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI’

 

 

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın sorularını yanıtlayan Adıgüzel’in açıklamaları şöyle:

 

 

CHP’nin seçim güvenliği için oluşturduğu Komisyon nasıl çalışacak?

 

 

“Bu heyetin önceliği seçim güvenliğinin sağlanması. 16 Nisan referandumundan bu yana kamuoyunda seçim güvenliğine ilişkin artan bir endişe var. Bu endişeler Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan ittifak tasarısı ile daha da görünür olmaya başladı. Biz bu konuda CHP olarak bir inisiyatif aldık. Diğer siyasi parti temsilcileri ile bir araya geliyoruz. Seçim güvenliğine ilişkin zafiyetleri masaya yatıracağız ve birlikte ne yapabiliriz sorusuna yanıt arayacağız. Vatandaşlarımızın seçim güvenliğine yönelik inancını yitirmesine sebep olacak her konunun aydınlatılması için gelişmeleri ve alınan önlemleri bu süreçte şeffafça paylaşacağız.

 

 

‘GEREKİRSE YAPAY ZEKAYI KULLANACAĞIZ’

 

 

2019 yılı içerisinde yapılması planlanan 3 seçim için, yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

 

Meclis’e gelen bir tasarı var. Bunu ‘Cumhur ittifakı’ olarak lanse ediyorlar. Ama işin içerisine baktığımızda mühürsüz oyların meşru sayılması, güvenlik görevlilerinin sandık başına davet edilmesi ve sandıkların taşınması gibi kritik düzenlemeler var. Bunlar bizim uzun yıllardır yaptığımız itirazlarımızın bir parçasını oluşturuyor. 16 Nisan’da “Mühürsüz pusulaları oya dönüştürdünüz” diye tepki gösterdik. Şimdi fiili durumu meşrulaştırmaya çalışıyorlar.

 
CHP olarak geçmiş tecrübelerden yola çıkarak gerekli tedbirleri aldığımızı teknolojik bir altyapı ile veri akışının en hızlı şekilde sağlamak için çalışmalar yaptığımızı tüm vatandaşlarımızın bilmesini isterim. Şöyle iddialı bir söz söylüyoruz: ‘YSK da seçim sonuçlarını CHP’den öğrenecek’. Biz parti olarak yazılım anlamında çok ciddi çalışma yapıyoruz. Tüm Türkiye’deki arkadaşlarımızı seferber edeceğiz. Türkiye’de gerçekten adil bir seçim ortamı yaratmak gayesindeyiz. Gerekirse yapay zekayı mı kullanmamız gerekiyor, onu da kullanacağız.Türkiye haritası hazırlayıp şu noktalarda krizler çıkabilir, bu krizlere karşı bir senaryo analizi yapıp simülasyonlar hazırlayarak sıfır hatayla bu işin içinden çıkmayı hedefliyoruz. Bunu da yapabilecek enerjimiz de var.

 

 

‘ÇALIŞACAĞIZ’

 

 

16 Nisan Referandumunda bu denli kapsamlı bir çalışma yok muydu?

 

 

CHP bütün parametreleri belirleyerek çözüm üretmeye çalışıyor ama bazı noktalarda kısıtlı imkânları olabiliyor. Türkiye’nin bazı noktalarında insan kaynağı kısıtlılığından aksaklıklar oldu. Kimse mühürsüz oyların geçerli sayılacağını tahmin etmiyordu. Sonuçları doğru bir şekilde toparlamaya odaklanmıştık. Ama mühürsüz oyların meşru sayılıp bunun YSK eliyle yapılacağı öngörülememişti. Önümüzdeki seçimlerde elimizdeki verileri iyi analiz ederek özellikle riskli alanları tespit edeceğiz. Geçmiş seçimleri kontrol edip nerede riskler var, bunlara nasıl çözüm üretebiliriz üzerine çalışacağız.

 

 

2019 yılında hâlâ seçim güvenliği üzerine konuşmak size ne hissettiriyor?

 

 

Dünya başka bir şeyi konuşurken hâlâ seçim güvenliği konuşmamız çok ilkelce geliyor. Zaten iktidarın istediği bu. İnsanları yıldırmaya, korkutmaya çalışıyor. Dünyadaki bütün diktatörlere baktığınızda düşük katılımdan beslenmişlerdir. Katılımı düşürüp, insanları umutsuzlaştırıp buradan kazanım elde etmeye çalışıyorlar. Biz de buna karşı diyoruz ki ‘biz buradayız’. Çok güçlü olsalardı ittifak derdinin içerisine düşmezlerdi.
Ayrıca bu kadar oy hırsızlığına seçim manipülasyonuna rağmen yüzde 1, 1.5 farkla öne geçtiler ki, ben referandumu “Hayır bloğunun” kazandığını düşünüyorum. O gün biz seçim hilelerine tam hazır değildik belki. Şeytanın aklına gelmeyecek yöntemler geliştiriyorlar. Bunun karşısında bu defa hazır olmalıyız. Adalete inanan bütün arkadaşlarımız buna destek olmalı.