CHP Seçim Kanunu’nda anket değişikliği istedi

CHP Seçim Kanunu’nda anket değişikliği istedi
28 Ağustos 2014 13:05

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’unda değişiklik yapılmasına dair, TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Teklifin gerekçesinde, seçmenin nabzını yoklamak için araştırma şirketleri tarafından yapılan kamuoyu araştırmaları son yıllarda güvenilirliğini yitirdiğini belirten Tanrıkulu, 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen önce açıklanması yasak olmasına rağmen kamuoyu araştırmalarının basınla paylaşıldığını ve kamuoyunun manipüle edildiğini kaydetti.

 

 

Halk nezdinde sonucun belli olduğu hissiyatının oluşmasına neden olan bu durumun seçime olan katılımı düşürdüğü gibi adayların eşit şartlarda yarışma ihtimalini de ortadan kaldırdığını ifade eden Tanrıkulu, şöyle devam etti:

 
“Son 12 yılda yapılan bütün seçimlerde manipülasyon iddiaları gündemi meşgul etmiştir. Seçmenin sandığa gitmemesine ya da başka partilere oy vermesine neden olan bu durumun kasıtlı olarak yapıldığına dair ciddi emareler bulunmaktadır. 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları ile birlikte basına yansıyan ses kayıtlarına göre Türkiye’nin önde gelen televizyon kanallarından birinin seçim sonuçlarını manipüle etmek için anket sonuçlarında değişiklik yaptığı görülmüştür. Seçim yasaklarına aldırış etmeden AKP hükümeti lehine yapılan manipülasyon çalışmaları araştırma şirketlerinin açıkladıkları sonuçların meşruiyetine gölge düşürmektedir.”

 

 

ALGI OPERASYONU YAPILIYOR

 

 

Son olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminde araştırma şirketlerinin tahmin ettikleri oranlarla seçimin sonuçlanmasıyla ortaya çıkan oranlar arasındaki farkın da 5-6 puan civarında olduğunu belirten Tanrıkulu, “Ülkenin geleceğini belirleyecek olan bu seçimlerdeki 5-6 puanlık yanılma kabul edilebilir değildir. Kamuoyu araştırmalarında yüzde 2’lik hata payı makuldür. Bu oranın üzerinde ya da altında gösterilen sonuçlar, bunun kasıtlı olduğunu ve bir algı operasyonu yapıldığını göstermektedir. Ayrıca 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, seçim yasaklarının başlaması ile anketlerin yayımlanmasını kesin bir dille yasaklamıştır. Yüksek Seçim Kurulu, her seçimden önce bu yasağı bir genelgeyle hatırlatmaktadır. Ancak araştırma şirketleri ve medya bu yasağa uymamaktadır. Son seçimlerde yasal uyarılara rağmen buna uyulmadığı, birçok kez görülmüştür. Bu nedenle bu gibi davranışlarda bulunanlar için caydırıcı cezalar uygulanmalıdır” dedi.

 
Tanrıkulu, “kamuoyu araştırma şirketlerinin kamuoyunu yanıltmasının önüne geçilmesi ve taraflı anketler yayınlayanlar için caydırıcı müeyyideler uygulanarak, seçmen iradesinin gerçek dışı anket sonuçlarıyla yönlendirilmesinin engellenmesi amacıyla” kanun değişikliği istedi.