CHP seçim güvenliği için Meclis araştırması istedi

CHP seçim güvenliği için Meclis araştırması istedi
24 Nisan 2014 10:30

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2014 yerel seçimlerindeki “usulsüzlüklerin” ve seçim yönteminden kaynaklanan hataların araştırılarak, güvenilir seçim yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması istedi.

 

Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde, 12 Eylül darbe yönetiminin kurduğu antidemokratik siyasal sistemin; Anayasası, seçim sistemi ve Siyasi Partiler Kanunu ile varlığını etkin bir şekilde sürdürdüğünü belirterek, “Bunlara bir de 2014 yerel seçimlerindeki usulsüzlükler eklenmiş ve Türkiye adeta bir üçüncü dünya ülkesine dönüştürülmüştür” dedi.

 

Seçimlerin öncesinde seçmen listelerinden binlerce kişinin adı silindiğini, iktidar partisi yeni Büyükşehir Yasası ile ilçe sınırlarıyla oynayarak oy alamayacağı bölgeleri ve mahalleleri seçim kazanma ihtimali hiç olmayan ilçelere bağladığını kaydeden Tanrıkulu şöyle devam etti:

 

“Hayali seçmenler, mükerrer oy kullanma, yabancıların usulsüz oy kullanması; oy sayımı esnasında 35 il ve birçok ilçede yaşanan elektrik kesintileri, çöp kutularından çıkan oy pusulaları, seçim tutanaklarında yapılan açık hatalar ve yanlışlıklar, il ve ilçe seçim kurullarının adaletsiz, çelişkili ve yanlı kararları seçim yöntemine duyulan güveni yok etmiştir. Türkiye’de siyasetin bu şaibeli seçim sistemi ve yöntemleriyle meşruluğunu sürdürmeye devam etmesi mümkün değildir. Hiçbir kasıt aramadan konuya yaklaşıldığında bile, seçim usullerinin güvenilir olmaktan uzak, hata yapmaya müsait ve riskli olduğu gün gibi ortadadır.”

 

GEÇERSİZ OY DOĞAL UNSUR SAYILIYOR

 

Yüz binlerce geçersiz oyun bir bölümünün seçim yöntemlerindeki eksikliklerden ve özensizlikten kaynaklandığını, geçersiz oylar sanki her seçimin doğal bir unsuruymuş gibi her dönem daha da arttığını ifade eden Tanrıkulu, “Buna karşı hiçbir önlem alınmamaktadır. Vatandaşın sandığa geçersiz oy kullanmak için gitmediği ortada olduğuna göre devletin bunu önleyecek tedbirleri alması asli bir görevdir. Siyaset kurumunun saygınlığı ve meşruluğu, kendisini ortaya çıkaran mekanizmaların demokratikliğine ve güvenilirliğine bağlıdır. Türkiye’de güvenilir, hiç kimsenin itiraz etmeyeceği, şaibesiz seçim ve halkoylamaları yapabilmek için gerekli araştırmanın yapılması, dünyada uygulanan çağdaş yöntemlerin incelenmesi ve uzmanların görüşleri alınarak bu amaca uygun özgün yöntemlerin geliştirilmesi acil bir ihtiyaçtır” dedi.