CHP Sağlık Komisyonu’ndan Sağlık Çalıştayı: Performans Yasası kaldırılmalı sağlıkta şiddete son verilmeli

CHP Sağlık Komisyonu’ndan Sağlık Çalıştayı: Performans Yasası kaldırılmalı sağlıkta şiddete son verilmeli
8 Nisan 2018 11:38

Sağlık Çalıştayı 6. Bölge Toplantısı’nda, sağlık çalışanlarının ve sistemin sorunları masaya yatırıldı. Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin yarattığı tahribata ve sağlıkta şiddete dikkat çekildi, “Hep birlikte bu sorunları çözmemiz gerekiyor” denildi

 

YAŞAR GÖKDEMİR / Birgün

 

CHP Sağlık Komisyonu, Sağlık Çalıştayı 6. Bölge Toplantısı’nı dün Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul Tabip Odası’nda düzenledi. Çalıştaya İstanbul’un yanı sıra Edirne, Çanakkale, Kocaeli, Kırklareli, Sakarya, Tekirdağ’dan gelen başta Tabip Odaları ve Dişhekimleri Odaları temsilcileri olmak üzere sağlık sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, sendika temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir yaptı. Demir, “Üniversitenin ve sağlığın nasıl hurafeleştirildiği, gericileştiği ve piyasalaştığını hep birlikte görüyoruz. Halkımıza ücretsiz, daha kaliteli bir sağlık hizmetinin adımlarını atıyoruz” dedi.

 

 

İyi eğitim verilmediği için iyi hekim yetişmiyor

 
Sağlık sisteminin Türkiye’de çok önemli bir problem olduğunu vurgulayan CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker ise, şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Koruyucu sağlık hizmetleri, aşı ile ilgili anti propagandalar yapılıyor. Şehir hastaneleri ise ayrı bir sorun ve Türkiye’nin ekonomisini çökertebilecek özellikte. Bu sistemin ne kadar büyük zararlar vereceği ortada. Bir avuç özel üniversite kalkınsın diye üniversiteler kasıtlı olarak çökertildi. Üniversitelerde doğru düzgün kadrolar oluşturulmadığı için iyi eğitim alınamıyor ve iyi hekimler yetiştirilemiyor. Diş hekimlerinin sorunları maalesef giderek artıyor. Eczacılar hükümet tarafından gittikçe tahsildarlık görevine soyunduruluyor. Şiddetle, yıpranmayla ve özlük haklarıyla ilgili her bakan defalarca söz verdi, ama bir kişiyi aşamadığı için hayata geçirilmedi. Biz bunların hayata geçirilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Sağlık çalışanların güvenli ortamda çalışması sadece kendileri için değil, toplum için önemli bir durum.”

 

 

İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez de, “Sağlık sisteminin değişik etapları var. Bunları tek tek ele almalı. Bir tanesi eğitimdir. Bizde sağlık sistemi yetersizdir. Burada öğrencilerin hiçbir kabahati yok. Öğrencilere iyi eğitim vermeyen sistemin sorunu var” şeklinde konuştu.

 

 

Hastanelerde kâr etme potansiyeli!

 
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Feyza Erkan, daha önce yapılan ve 134 sayfalık rapor oluşturulan çalıştayı hatırlatarak, “O çalıştayda da sağlık sistemindeki sorunlara değinmiştik. Özel hastanelerde ve hatta devlet hastanelerinde kâr etme potansiyeli ortaya çıktı. Bunun getirdiği gereksiz ameliyatlar var. Bu çok gereksiz ve etiğe uygun olmayan bir durumdur. Bunun için ulusal bir denetleme ağı kurmak gerekir” dedi.

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Aynur Karadenizli ise, “Kamuda üye sayımız çok azaldı, odalara aidiyet duygusu çok azaldı, birlik olamıyoruz. Hekimlerimiz bıkmış, bireysellik hakim olmuş durumda. Sonuç olarak bizim haklarımızı kim savunacak? Hastaneler bizim haklarımızı savunmaz. Sihirli bir değnek kullanarak kimse sorunu çözemez, hep birlikte bu sorunu çözmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

‘Dönüşüm’ün sıkıntılarını yaşıyoruz

 
SES Bakırköy Şubesi Eş Başkanı Mürsel Fırat da, “Kanun Hükmünde Kararnameleri görmeden sağlıkla ilgili çözüm üretmek çok doğru gözükmüyor. Kamudan 120-130 bin çalışan atıldı, bu büyük bir sorun. Sevk sistemi önerilerine açığız ve bunu destekliyoruz. Sadece paraya ve barkot istemine endekslenmiş sağlık sisteminde şiddet çok önemli bir sorun. Yine Performans Yasası’nın ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

 

 

Fırat’ın ardından İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu söz aldı. Sarıalioğlu, “2003’ten beri uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin sıkıntılarını yaşıyoruz. Gittikçe büyüyen bu sorunun en çok sıkıntısını çeken sanırım bizleriz. Birçok konuşmacının söylediği gibi biz de eğitim sisteminden memnun değiliz. İhtiyaç fazlası fakültelerden ihtiyaç fazlası meslektaşlarımız mezun oluyor. Son zamanlarda eczanelerde satılması gereken ilaçların eczanelerin dışında satıldığını biliyoruz. İnternette satılan ilaçlar ölüme neden olabiliyor. Bu konuya da bir yasal düzenleme gerekiyor” dedi.