CHP PM’nin perde arkası! Milletvekili aday belirleme yönteminde değişiklik!

CHP PM’nin perde arkası! Milletvekili aday belirleme yönteminde değişiklik!
16 Eylül 2019 09:55

CHP’nin PM toplantısında daha önce Atatürk portresinin indirilmesi tartışması nedeniyle 2016 yılında ihraç edilen Aylin Nazlıaka’nın affedilmesine yönelik talep, dün üçüncü kez ele alındı. Edinilen bilgiye göre CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Nazlıaka’nın partiye dönüşüne sıcak bakmasıyla birlikte dünkü toplantıda daha önce iki kez reddedilen af talebi bu kez olumlu sonuçlandı. CHP PM’nin dünkü toplantısına 9 üye katılmazken, oy veren 51 PM üyesinden 29’unun “kabul oyu” vererek affedilmesine onay verdiği Nazlıaka’nın affına, 22 üye ise ret oyu verdi.

 

 

6 İSME DAHA AF

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, Nazlıaka’nın dışında bağışlanma talepleri ele alınan Arif Songür, Servet Kurt, İsmail Günel, Fatih Akkentli, Demir Ali Demirel ve Ali İhsan Şahin de affedildi. Toplantıda gündeme gelen yönetmelik değişiklikleri de benimsendi. Böylece 2016 ve 2018 yılında yapılan tüzük değişiklikleriyle hayata geçen düzenlemeler yönetmeliklere işlenmiş oldu.

 

 

YÖNETMELİKLER MASADA

 

 

PM toplantısında daha önce 2016 ve 2018 yıllarında gerçekleşen tüzük değişiklikleri uyarınca yapılan yönetmelik değişiklikleri de ele alındı. Bu kapsamda MYK ve PM çalışma, üye yazım ve milletvekili aday saptama yönetmeliklerinde yapılacak değişiklikler toplantı gündemini oluşturdu. PM’den onay alması halinde milletvekili adayları belirlenirken, son kararı PM verecek. Fakat MYK açıkça sakınca bulunan durumlarda başvuruda bulunan aday adayının başvurusunu da reddedebilecek. Böylece tartışmalı bir ismin PM gündemine gelmeden MYK tarafından çizilmesi sağlanacak.

Aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağı konusunda il örgütünün de görüşü alınarak, PM tarafından karar verilecek. Milletvekilliği adaylığında bir kişi iki dönem üst üste merkez adayı gösterilemeyecek. Ancak bu kural erken seçim durumunda esnetilebilecek. Merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek vekillerin oranı “siyasi ittifak” durumunda esneyebilecek.