CHP PM’de muhalefetin verdiği önerge ‘yeter imzaya rağmen’ işleme alınmadı!

CHP PM’de muhalefetin verdiği önerge ‘yeter imzaya rağmen’ işleme alınmadı!
16 Kasım 2018 10:01

CHP Parti Meclisi (PM)’de, “zaman darlığı” gerekçe gösterilerek, belediye başkan adaylarının belirlenmesinde ön seçime gidilmemesi kararı alındı.

 

Zihni Erdem / Aydınlık

 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaıoğlu’nun başkanlığında önceki gün toplanan Parti Meclisimde 147 belediye başkan adayının ismi belirlenerek kamuoyuna açıklandı. Daha önce açıkladığı 105 adayla birlikte CHP, toplamda 252 başkan adayını belirlemiş oldu.

 
PM’DE ÖN SEÇİM TARTIŞMASI

 
Edinilen bilgiye göre, Merkez Yönetimi Kurulu (MYK)’nın PM’den istediği adayları belirleme yetkisi istemesi konusunda sert tartışmalar yaşandı. Söz alan bazı PM üyeleri, “Böyle bir talep Parti Meclisi’nin yetkisinin elinden alınmasıdır. Kendi kendimizi inkar ediyoruz” diyerek bu talebin geri çekilmesini istedi.

 
Çok sayıda muhalif üye, parti yönetimini, parti tüzüğünde yer alan, adayların ön seçim ile belirleneceği hükmünü rafa kaldırmakla suçladı. Muhalif üyeler, MYK’nın yetki talebinin belediye başkan adaylarını “ön seçim” yerine merkez yoklaması yöntemi ile belirleme isteği olduğunu belirterek, gizli oylama isteyen bir önerge verdi.

 
Muhalefetin verdiği gizli oylama önergesini Hakkı Süha Okay, Haluk Peksen, Gaye Usluer, Gökhan Günaydın, Mehmet Ali Çelebi ve Selin Sayek Bökenin içlerinde yer aldığı 13 PM üyesi imzaladı. Yeter sayıda imzayı taşıdığı halde önerge işleme alınmadı.

 
NEREDE EĞİLİM YOKLAMASI

 
PM üyesi Haluk Peksen yaptığı konuşmada. Genel Merkez’in CHP’li olmayan aday arayışını eleştirerek, “Bizim derdimiz belediye başkanlığı kazanmak değildir. Bizim derdimiz bizim ideolojimizle, belediye ya da Türkiye’nin yönetimini örtüştürmektir. Bizim ideolojimizle uyum sağlamayan aday ile yol yürümemiz söz konusu olamaz. CHP’nin ideolojisini benimsemiş bu ideolojiye hizmet eden, Türkiye’nin çağdaş, dünya değerleriyle örtiişen bir yapı oluşturulmasını istiyoruz” dediği öğrenildi.

 
Muhalif PM üyeleri, “Kaç yerde eğilim yoklaması yapılacak? Eğilim yoklaması yapılacak yerleri de belirleyelim” diye itirazlarını sürdürdü. Bu sorulara “İhtiyaç olan ve sağlıklı sonuç alınacağına inanılan her yerde eğilim yoklaması için sandık konulacak. Ancak şimdi bir sayı vermemiz söz konusu değil” yanıtı veren Genel Başkan Yardımcılarına, “Bunun için PM’den karar almanıza gerek yok, tüzükte böyle bir zorunluluk bulunmuyor” uyarısında bulunuldu.

 
KILIÇDAROĞLU SERT ÇIKTI

 
Kılıçdaroğlu’nun tartışmaların ardından yaptığı konuşmada itiraz eden PM üyelerini “Merak etmeyin biz sizden yetki istemiyoruz. Sadece ön seçim yerine eğilim yoklaması yapılması kararının verilmesini istiyoruz. Sonuçta eğilim yoklaması da yapılsa adayların hepsi buraya gelecek ve tek tek PM tarafından belirlenecek” diyerek yatıştırmaya çalışması dikkat çekti.

 

 

Oylamada MYK’nın aday belirleme için istediği yetki talebi kabul edildi. Bu yetkiye göre CHP 31 Mart 2019 seçimlerinde hiçbir yerde hakim denetiminde ön seçim yapmayacak. MYK’nin belirlediği bazı yerlerde örgüt denetiminde eğilim yoklaması yapılacak. Diğer yerlerde ise adaylar Merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek.

 

5059fea1d3f1db36