CHP PM’de aday belirleme yöntemi tartışması!

CHP PM’de aday belirleme yöntemi tartışması!
26 Ekim 2018 10:03

CHP’nin 105 belediye başkan adayının belirlendiği Parti Meclisi toplantısında, aday belirleme yöntemi üzerine tartışma yaşandı.

 
ZİHNİ ERDEM / Aydınlık

 
CHP’nin önceki dün yapılan Parti Meclisi toplantısında belediye başkan adaylarının belirlenmesinde yöntem konusunda tartışma çıktı. Alınan bilgiye göre Öztürk Yılmaz, Selin Sayek Böke, Necati Yılmaz, Burhan Şenatalar gibi bazı muhalif PM üyeleri söz alarak, PM’de aday belirleme yöntemi belirlenmeden bazı adayların oylanarak kamuoyuna açıklanmasına karşı çıktı.
‘İSTİFA EDECEK MİSİNİZ?’

 

PM üyesi ve Ardahan milletvekili Öztürk Yılmaz’ın, YSK’nin seçim takvimi daha açıklamadığına işaret ederek, şöyle konuştuğu öğrenildi:

 
“Aday olmak isteyen devlet memurlarının istifa süresi de cuma günü doluyor. Bunu göz önüne almamız gerekir. Ancak bunları dikkate almadan siz şimdi ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla hareket ediyorsunuz. Bu doğru değil. Adayları belirlerken bölge milletvekillerine de danışma ihtiyacı bile duymuyorsunuz. Dokuz defa seçim kaybetmiş biri, aday belirlerken üç defa seçim kazanmış birine sorma gereği bile duymuyor? Yöntem konusunu daha belirlemedik. Nerede merkez yoklaması yapılacağı, temayül yoklaması yapılacağı, nerede ön seçim yapılacağına dair PM tarafından alınmış bir kararımız yok. Şimdi çıkıp Parti Meclisime bazı adayları merkez yoklaması ile belirlemeyi dayatıyorsunuz. Önce adayları nasıl belirleyeceğimize ilişkin yol ve yöntemi belirleyelim, ardından da adayları belirleyelim. Parti, zaten yeterince bölünmüş ve yıpranmış durumda. İnsanları küstürdünüz, kırdınız. Madem bizi dinlemiyorsunuz. Sorumluluğu da üstünüze alacaksınız. Yarın seçimleri kaybettiğimizde sorumluluğunu üstlenip istifa edecek misiniz?”

 
‘ADAYLAR TABANIN İSTEĞİNİ YANSITMAZ’

 
Toplantıda söz alan PM üyesi eski Ankara Milletvekili Necati Yılmaz da aday belirleme yöntemi konusunda eleştirilerini dile getirdi. Yılmaz yöntem belirlenmeden aday belirlemenin doğru olmayacağı görüşünü savundu. Yönteme itiraz eden bir başka PM üyesi de İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke oldu. Böke yöntem konusunun belirsiz olduğu bu süreçte belirlenen adayların tam olarak tabanın isteğini yansıtmayacağını belirtti.

 
Eleştirilere yanıt veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, önümüzdeki aylarda yapılacak Parti Mcclisi’nde adayları belirleme yönteminin konuşulabileceğim ve bu konuda bir karar alınabileceğini belirtti. Kılıçdaroğlu belirlenen ve açıklanan 105 adayın üzerinde ilçe, il ve bölge milletvekillerinin mutabakatı bulunduğuna dikkat çekti. Kıhçdaroğlu’nun muhaliflerden ön seçim konusunda gelen taleplerle ilgili olarak da “Ön seçim sağlıklı bir yöntem değil. Başarı getirecek bir yöntem değil” dediği kaydedildi.

 
İTTİFAKLAR ÜZERİNDE İTTİFAK YAPACAĞIZ

 
Kılıçdaroğlu, CPIP’nin seçimlerde ittifak yapıp yapmayacağı konusunda da “İttifaklar üzerinde ittifak yapacağız. ‘Hayır’ bileşenlerinin destekleyeceği adaylar belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.