CHP oyları kalesi Çankaya’da bile erirken, Ankara’yı alma hayali ne kadar gerçekçi?!

CHP oyları kalesi Çankaya’da bile erirken, Ankara’yı alma hayali ne kadar gerçekçi?!
7 Eylül 2018 08:00

Yerel seçimlere yaklaşıyorken, geçenlerde CHP lideri Kemal kılıçdaroğlu, katıldığı bir TV programında, CHP’nin Ankara’yı geri alacağını kaydetti.

 

 

Kılıçdaroğlu’nun bu iddiası hoş ve bir siyasetçide olması gereken bir tavır; ancak ne kadar gerçekçi?

 

2014 yerel seçimleri öncesinde ön seçimde aday olabilmek için başvuruda bulunan 29 aday adayı içinden, Beykoz Konakları’nın bastırması sonucunda, tabanın karşı iradesine rağmen, Kılıçdaroğlu, Alper Taşdelen ismini açıklamış ve Genel Merkez önünde günlerce partililerin protesto eylemlerine neden olmuştu…

 

CHP seçmeni tarafından babası Doğan Taşdelen, Ankara’nın Melih Gökçek’e kaptırılmasının baş sorumlusu görüldüğünden, geçmişteki travmatik süreci, seçmen 2014’te adeta yeniden hatırlayıp, tepki duymuştu.

 

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/ankarada-kil-payi-gokcek-kazandi-39074835

 

 

Aradan geçen 4 sene içerisinde de, Taşdelen’in YDA İnşaat başta olmak üzere, AKP’ye yakın müteahhit çevreleri ve Gökçek ailesi ile sıkı fıkı ilişkiler içinde olması, CHP örgütleri içinden tepkilere neden olmuştu…

 

En son, hiçbir CHP’linin katılmadığı ve Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen AKP düğününde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karakutusu olan Mücahit Arslan’ın düğününe, bir tek CHPli ismin katılması göze batmıştı! O isim de ne tesadüftür ki, Alper Taşdelen’den başkası değildi!

 

Şimdi sayın Kılıçdaroğlu’na soruyoruz; Ankara’yı almak istiyorsunuz ancak, görünen köy kılavuz istemez. Beşiktaş’ta Murat Hazinedar ile CHP oyları nasıl düşüşe geçtiyse, yine bir başka kalemiz olan Çankaya’da da CHP oyları maalesef başka partilere kaymakta, ve kan kaybı yaşanmaktadır.

 

2014 seçimleri öncesinde Yenimahalle’ye bağlı bulunan Çayyolu ve Alacaatlı gibi CHP’nin iki oy deposunun da; Çankaya’ya bağlanması sonucunda doğal bir oy artışı sağlanmışken, bugün sokağa çıkıp esnafa, vatandaşa sorduğumuzda, bir çok Çayyolu sakini yeniden, Fethi Yaşar yönetimindeki, Yenimahalle’ye bağlanmak yönündeki isteklerini sıralıyorlar. Çöplerinin bile zamanında alınmadığından yakınan, Çayyolu’ndaki kendi seçmeninizi bir gün halkın arasına karışıp, dinlerseniz, ne demek istediğimizi anlayacaksınız….

 

Bugün Yenimahalle Belediyesi’nden Çankaya Belediyesi’nin sınırlarına geçen Çayyolu halkını biraz anlamaya gayret edecek olursak; Ekşi Sözlük’te açılan bu başlığa girmeniz bile size ciddi bir fikir verebilir…

https://eksisozluk.com/cayyolunun-cankayaya-baglanmasi–3609881

 

Geliyoruz rakamlarla olan, Çankaya’daki oy analizimize;

 

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde CHP, kalesi Çankaya’da her zamanki gibi yine birinci parti çıkıyor ve oy dağılımı şu yönde gerçekleşiyor;

30 mart 2014 cankaya

CHP %64,8 alırken, AKP %21,6 alabiliyor ve MHP %9,1 HDP ise %1,5 alabiliyor… Bugün geldiğimiz noktada ise HDP son seçimde 24 Haziran 2018’de Çankaya’daki oylarını %10,2’ye yükseltirken, AKP oyları %18,01’e geriliyor… Ancak İYİ parti %15 gibi bir oy alarak Çankaya’da ciddi bir patlama gerçekleştiriyor! MHP oyları %6,88’e gerilese de İyi Parti ve MHP’yi üst üste koyduğumuzda işin ciddiyetini görebiliyoruz. CHP ise maalesef %64’ten %47’ye gibi sert ve ciddi bir düşüş yaşıyor!

 

16 Nisan 2017’deki Başkanlık sistemine geçiş referandumunda, muhalefet partileri olarak o dönemdeki bloğun toplam Çankaya’daki oyu Hayır %78,27 Evet %21,73 çıktığı zaman, Sayın Taşdelen, gazetelere teşekkür ilanları vermek sureti ile, bu %78.272lik oyun hepsini kendine mal ederek, “Çankaya hizmeti ödüllendirdi, oylarımızı arttırdık” gibi şova kalkışmışken aynı Taşdelen, nedense oylardaki ciddi düşüşleri bir türlü sahiplenmiyor…

2017 referandum cankaya

24 Haziran 2018 seçimleri boyunca, Ankara 1. bölge milletvekilleri ile birlikte esnafı gezerek şikayet dinlemek yerine, Cumhurbaşkanı adayının peşinde İstanbul, İzmir, Kastamonu gezmeyi yeğlemişti… Aynı Taşdelen Ankara 1. Bölge milletvekillerinin ”Başkan gel bak esnaf her gittiğimiz yerde seni soruyor. Zabıtalarla ilgili şikayetler var, yerinde bizimle bir dinle” gibi taleplerini ise duymazlıktan gelmeyi yeğlemişti..

24 haziran cankaya sonuc

30 Mart’ta Çankaya’da CHP’nin aldığı %64’lik oy artık Taşdelen’in başkanlık dönemi sonrasında mümkün görünmüyor gibi. Dün nasıl ki; Gökçek’e kale gördüğümüz Ankara’yı kaptırdıysak, yarın Çankaya’yı da Allah muhafaza kaptırabiliriz…

 

10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP’nin ortak çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile CHP Çankaya’da %71,03 oy alabilmişti… Önceki seçimde MHP’nin 9,1lik oyunu CHP’nin %64,8lik oyuna eklediğimiz zaman da, iki partinin oy yüzdesinin düştüğünü görüyoruz!

 

10 agustos2014 cumhurbaskanligi

 

Geliyoruz 7 Haziran 2015 seçimlerine;

 

CHP Çankaya’da %51,57 alıyor yani; 2014’teki %64,8 seviyesinin 13 puan gerisine düşüyor! MHP ise %16,04 oy alarak ciddi bir artış sağlıyor! Nerede? CHP’nin kalesi konumundaki Çankaya’da!

7

 

HDP de yine oylarını Çankaya’da 7 puan yükselterek, 8,53’e çıkartıyor! Vatan partisi de 1,24 gibi gözle görülür bir artış yaşıyor!

 

Hemen ardından yapılan 1 Kasım seçimlerinde ise; CHP %55,9 oy ile %64,8’in yine çok gerisinde kalıyor! AKP %22,4 ile oylarını Çankaya’da 4 puan yukarı çekiyor! MHP oyları ise %12,7’ye gerilerken HDP artık Çankaya’da %7 gibi kemik bir oya sahip oluyor!

 

Zaten 24 Haziran 2018 seçimlerinde de çok net görülüyor ki; %47 sınırına gerileyen CHP Çankaya oylarının önemli bir kısmı artık HDP ve İYİ parti arasında bölüşülüyor! %15lik bir oy ile İyi Parti, Çankaya’da çıkartacağı sevilen, kadın, Atatürkçü bir aday profili ile korkarız ki oylarını arttırabilir! HDP de % 10,72’lere çektiği ve git gide kemikleşen, özellikle gençlerden aldığı oy oranı ile Çankaya’da yarışta biz de varız mesajı veriyor…

 

foto

 

Tarihe not düşmesi açısından sayın Kılıçdaroğlu’nu uyarıyoruz;
Görünen köy kılavuz istemez; aşağıdaki haberi bugün bile okuyunca herkesin yüreği acıyor:
“Başkent’te FP’li Gökçek ile CHP’li Karayalçın arasındaki üç gündür süren ve sonucu merakla beklenen Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı Gökçek’in zaferiyle sonuçlandı. Gökçek 541. 515 oyla başkan olurken, Karayalçın 512. 083 oyda kaldı.

 

Başkent’teki Büyükşehir Belediye Başkanlığı için nefes kesen yarışı dün akşam saatlerinde kılpayı FP’li Melih Gökçek kazandı.

 

Yapılan itirazlar nedeniyle dün akşama kadar netleşmeyen yarışta Karayalçın, ipi gögüsleyen Gökçek’i, yüzde 1.8 geriden takip etti. Yarışta Gökçek, 541 bin 515 oy alırken, Karayalçın, 512 bin 83 oyla ikinci geldi. Karayalçın’ın kaybetmesinde, DSP adayı Doğan Taşdelen’in 169 bin 490 oy alması temel etkenlerden biri oldu. Gökçek ise kendi partisinin yanısıra MHP, ANAP ve DYP’nin oylarını kendisinde topladı.”

 

Yarın yıpranan bir aday ile Çankaya’yı cepte görerek gireceğimiz bir seçimde, İYİ Parti gibi bir faktörü yanında da HDP gibi bir olguyu göz önüne aldığımızda, karşımızda riski lütfen görünüz ve şimdiden tedbirini alınız…