CHP MYK üyeleri kongre takvimi ve önseçim hakkında ne düşünüyor?

CHP MYK üyeleri kongre takvimi ve önseçim hakkında ne düşünüyor?
19 Ekim 2014 15:14

Halkın Habercisi olarak CHP’de kongre takviminin 2015 seçimleri sonrasına bırakılması ( CHP tabanından gelen kongre takvimi hemen başlatılmalı talebine rağmen) ve 2015 genel seçiminde milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi konusunda CHP MYK üyeleriyle görüştük.

 

 

H&H ÖZEL HABER

 

 

İşte CHP MYK üyelerinin kongre takvimi ve önseçim hakkındaki açıklamaları:

 

 

İçerik

Veli Ağbaba – CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı -Malatya Milletvekili

 

 

CHP’li Ağbaba kongre takvmiyle ilgili olarak “Mahalli kongrelerle ilgili karar daha önce PM’de alınmıştı. MYK’da tartışıldı. İl ve ilçe kongrelerinin genel seçimlerden önce yetişmeyeceği anlaşılınca 2015 seçimleri sonrasına bırakılması kararlaştırıldı. Bence de doğru bir karar.” dedi.

 

Milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi hakkında Veli Ağbaba Halkın Habercisi’ne şöyle konuştu: “Önseçim konusunda tüzüğün ne dediği ortada. Bazı arkadaşlar önseçim yapılsın ya da yapılmasın şeklinde görüş ifade ediyorlar. Bu konuda tartışma söz konusu değil. Tüzükte yazan uygulanacaktır. Elbette ben de kendi bölgemde önseçime gireceğim.”

 

 

 

a2497

Bülent Tezcan- CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı – Aydın Milletvekili

 

CHP’li Tezcan “MYK’da bu konuda yapılan görüşmeler esnasında kimin hangi yönde bir tavır aldığının önemi yoktur. Alınan tavır kolektif bir tavırdır. Mahalli kongrelerin 2015 seçimlerinden sonraya bırakılması kararına şu isim karşı çıktı, bu isim kabul etti demek yanlıştır. MYK’dan çıkan karar partinin ortak kararıdır” dedi.

 

Bülent Tezcan, 2015 genel seçiminde milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi hakkındaki görüşlerini Halkın Habercisi’ne şu şekilde ifade etti:

 

“Önseçimle ilgili parti tüzüğü bellidir. CHP’de milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi eğilimi ağırlıktadır. Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu’nun tavrı da bu yöndedir. Önseçimin nerede, nasıl uygulanacağı kararı PM’de alınacaktır.”

 

CHP’li Tezcan kendisinin de önseçimle gelen bir milletvekili olduğunu ve elbette önseçime gireceğini de sözlerine ekledi.

 

 

 

sez

Sezgin Tanrıkulu – CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı – İstanbul Milletvekili

 

CHP’li Tanrıkulu “parti içi meseleleri medya ile konuşmadığını belirterek” kongre takvimi ve milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi konularında sorularımıza yanıt vermeyeceğini belirtti.
ercan-karakas-as

Ercan Karakaş -CHP Kültür ve Sanat Platformundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

 

 

CHP’li Karakaş, “CHP’de kongre takvimi Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce PM kararıyla bir yıl ertelenmişti. MYK’da kongre takviminin 2015 seçimleri öncesine yetişip yetişmeyeceği görüşüldü. Arkadaşlarımızın hazırladığı takvime göre mahalle, ilçe ve il kongrelerinin 12 Haziran’da yapılması planlanan ya da 26 Nisan’da yapılabileceği konuşulan genel seçimlerden önce tamamlanması mümkün değil. Çünkü genel seçim takvimi 9 Mart’ta başlayacak.” şeklinde konuştu.

 

% 15 KONTENJAN ÇOK, KEŞKE % 5 OLSAYDI

 

CHP’li Ercan Karakaş CHP’nin son tüzüğüne göre % 15 hariç milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi zorunlu olduğunu belirterek Halkın Habercisi’ne şu açıklamalrı yaptı:  ” Sadece % 10’dan az oy aldığımız illerde merkez yoklamasının yapılması esas. %15 hariç her yerde önseçim yapılması zorunludur ve gereklidir parti içi demokrasinin işlemesi açısından.

 

Keşke % 15 kontenjan olmasaydı, daha az % 5 olsaydı. Ben 25 yıldır CHP’de parti içi demokrasiyi savunuyorum. 1965 ve 1980 arası tüm seçimlerde milletvekili adayları önseçimle belirlendi. Daha sonraki yıllarda da önseçim elbette uygulandı. Bir milletvekilinin milletin vekili olması için demokrasiye inanması ve önseçime girmesi gerekir.”

 

 

 

12

Mehmet Bekaroğlu – CHP Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

 

 

CHP’li Bekaroğlu sorularımıza şu şekilde yanıt verdi: ” CHP MYK’da mahalli kongrelerin başlatılmasıyla ilgili herhangi bir tartışma olmadı. Önümüzde 2015 seçimleri olduğu için mahalli kongrelerin başlatılması 2015 seçimleri sonuna bırakıldı. Örgütler seçim çalışmalarıyla ilgilenecek. Parti seçim çalışmalarına başladı zaten.”

 

CHP’de parti tüzüğünün belli olduğunu ifade eden Bekaroğlu şunları aktardı:  “Milletvekili adaylarının belirlenmesinde genel eğilim önseçimden yana. Uzmanlık gerektiren alanlarda yüzde on beş kontenjan uygulanacaktır. Bunun dışında kalan adaylar içinse önseçim olması elbette benim de benimsediğim bir yöntemdir.

 

Aday belirlenme döneminde ben de önseçime girerim. Kendi adıma önseçimle ilgili hiçbir sıkıntım yok.”

 

 

 

333

 Burhan Şenatalar – CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

 

CHP’li Burhan Şenatalar kongre takvmiyle ilgili Halkın Habercisi’ne şu açıklamaları yaptı: “MYK’da mahalle delegeliği, ilçe ve il kongrelerinin ne kadar süreceği, yasal itiraz süreleri de dahil olmak üzere hesaplandı. Ve bu takvimin 2015 genel seçimlerinden önce bitmesinin mümkün olmadığı görüldü. Genel seçimlerin Nisan ayında yapılması da gündemdeyken il kongrelerine kadar bile gelinemeyeceği görüldüğü için MYK’dan çıkan ortak karar mahalli kongrelerin 2015 seçimleri sonuna bırakılması yönünde oldu.Çok sıkıntılı illerde olağanüstü kongre yapılabilir ama sıfırdan başlayan bir süreci 2015 seçimlerinden önce tamamlamak imkansız.”

 

 

CHP’li Şenatalar’ın önseçim konusundaki görüşleriyse şöyle: “Milletvekili adaylarının nasıl belirleneceği CHP parti tüzüğünde bellidir. Tüzüğe uyulacak. Bu da büyük oranda önseçim yapılacağını gösteriyor.

 

Ben milletvekilliğine adaylık konusunda kararımı vermediğim için kendi adıma önseçim ya da başka bir yöntem diyemiyorum.”

 

 

 

444

Tekin Bingöl- CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

 

 

CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardmcısı Tekin Bingöl de dün Halkın Habercisi’ni  arayarak kongre takvimi ve önseçimle ilgili görüşlerini açıklamıştı:

 

CHP’li Bingöl, “MYK toplantısında  mahalli kongrelerin YSK takvimine bağlanarak başlatılmamasını kendisinin savunmadığını, kongrelerin bir an önce başlaması gerektiğini savunduğunu, ancak kendisinin bu tür açıklamalarına rağmen diğer MYK üyelerinin başlatılmaması yönünde karar aldığını” belirtmişti.

 

 

Tekin Bingöl, 2015′te yapılacak milletvekili seçiminde adayların nasıl belirleneceği şeklindeki sorumuza da

 

“Tüzüğü uygulayacaklarını, tüzüğün ilgili maddeleri gereği, her seçim bölgesinde %15′ten fazla kontenjan kullanamayacaklarını, %15′in dışında kalanların da üyelerin katılımıyla önseçimle belirleneceği” şeklinde yanıt vermişti.

 

http://www.halkinhabercisi.com/tekin-bingolden-hhye-ozel-aciklama
NOT: Halkın Habercisi olarak  CHP’nin diğer MYK üyelerinin kongre takvminin 2015 genel seçimlerinden sonra başlatılması ve 2015 genel seçiminde milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi hakkındaki açıklamalarını yayınlamaya devam edeceğiz.